Juf die kinderen meenam naar Efteling in beroep tegen ontslag
Een schoolreisje van kinderen van een school voor speciaal onderwijs in Amsterdam dat naar de Space Expo in Noordwijk zou moeten gaan, eindigde in een gezellig dagje Efteling. De school en de ouders zouden hier niets van weten.
Dat is volgens de docente niet waar. Haar advocaat, Diederik van Tellingen, zegt tegen RTL dat de directeur wél heeft gezegd dat de Efteling een mogelijke optie was voor het schoolreisje. Volgens de advocaat zou de directeur hebben gezegd dat een dergelijk schoolreisje ‘te duur’ was en de docente daarom naar de Space Expo zou gaan.
Verslag
Zo ging de docente, samen met een andere leerkracht die ook is ontslagen, naar de Efteling. Zij kreeg het aanbod van een externe begeleider die de kosten voor het reisje op zich wilde nemen. Het zou een verrassing zijn voor de kinderen. Daarbij zou de lerares hebben gezegd dat de kinderen niets aan hun ouders mochten vertellen. Van Tellingen zegt dat dit niet helemaal waar is. Het klopt dat de ouders het niet wisten, maar dat de docente ‘het wel zou zeggen als ernaar gevraagd werd’.
Nieuwsbrief
Opvallend is dat de docente een aantal dagen na het ‘schoolreisje’ in de nieuwsbrief van de school een verslag plaatste van het vermeende bezoek aan de Space Expo, wat dus niet had plaatsgevonden. Dat zou ze volgens haar advocaat hebben gedaan om ‘scheve gezichten bij haar collega’s te voorkomen’. Het voorval werd ontdekt doordat er een verkeersboete op het matje belandde van één van de busjes waarmee de klas naar de Efteling is gereden.
Veiligheid kinderen
Van Tellingen stelt het inderdaad geen handige zet was van de juf om de kinderen mee te nemen. Ze had de ‘verrassing’ beter ook kunnen bespreken met het schoolbestuur. Ook het stukje dat de docente in de nieuwsbrief schreef, was volgens haarzelf niet handig.
De school sprak tijdens de rechtszaak over de veiligheid van de kinderen en hoe deze in het geding is gekomen door de actie van de lerares. Volgens de school hebben een aantal kinderen onder andere geen zwemdiploma en heerst er bij sommige kinderen het gevaar dat zij weglopen. Volgens de lerares is de veiligheid van de kinderen helemaal niet in gevaar gebracht. Zij geeft aan dat sommige kinderen ook in hun eentje met de metro naar school komen.
School in gelijk
De kantonrechter heeft toch besloten dat de lerares onveilig heeft gehandeld met een ‘onaanvaardbaar risico’ voor de kinderen. Dat had volgens de rechter tot ernstige gevolgen kunnen leiden.
De arbeidsrechtadvocaat laat weten dat er na het voorval een ouderbespreking heeft plaatsgevonden. Daaruit bleek volgens de advocaat dat de meningen verdeeld zijn. Sommigen vinden dat er goed is gehandeld, anderen zijn het niet eens met het ontslag.
Dat de docente op staande voet is ontslagen, vindt zij te ver gaan. Daarom gaat de docente in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter. Ze wil niet meer werken voor dezelfde school, maar wil wel dat het ontslag op staande voet wordt ingetrokken. Gezien er geen duidelijke richtlijnen zijn zouden zijn over het organiseren van schoolreisjes, vindt de docente dat het ontslag onterecht is.