ARTIS opent nieuw leeuwenverblijf voor bezoekers
Het nieuwe verblijf is ontworpen door landschapsarchitect Thijs de Zeeuw en architect Alexander Lefebvre. Het is tien keer groter dan het oude verblijf, maar nog belangrijker is de inrichting die tegemoetkomt aan hun natuurlijke gedrag. Het is een heuvelachtig landschap, geïnspireerd op de Afrikaanse savanne in verschillende seizoenen, met een droog en begroeid gebied. De basis voor goed dierenwelzijn is zorgen dat de dieren zoveel mogelijk eigen keuzes hebben.
Tjerk ter Meulen, manager Dier & Plant: “Behoedzaam zetten de drie leeuwen afgelopen week hun eerste stappen in het nieuwe verblijf. Vanaf de heuvel keken ze uit over hun nieuwe territorium en gingen als drie-eenheid uit op verkenning. De afgelopen weken hebben de dieren in alle rust kunnen wennen. Ze waren al snel vertrouwd in de nieuwe omgeving en een paar dagen later werden de eerste plekjes in het buitenlandschap al snel territoriaal afgebakend. Eén van de leeuwinnen lag na een uur al languit in het gras om zich tegoed te doen aan de beplanting.”
Huidige leeuwentroep
De leeuwinnen van 11 en 12 jaar zijn in de dierentuin geboren. De 6-jarige leeuw kwam in 2018 op jonge leeftijd naar ARTIS en toont zich inmiddels een echte leider van de groep. De leeuwen maken deel uit van het Europese soortbehoudsprogramma van de Afrikaanse leeuw. Wereldwijd is de leeuw op dit moment geclassificeerd als ‘kwetsbaar’ in het wild, maar zijn de aantallen in slechts twintig jaar al gehalveerd. Tot 2.000 jaar terug kwamen leeuwen zelfs in Europa voor, nu alleen nog in Afrika beneden de Sahara en een kleine groep Aziatische leeuwen in Zuidwest-India. Schattingen over de huidige aantallen in het wild lopen uiteen tussen de 20.000 en 25.000 leeuwen. ARTIS steunt en werkt samen met natuurbehoudsorganisatie Stichting SPOTS om onder bezoekers blijvend aandacht te vragen voor bescherming van leeuwen in het wild.