Onderzoek: Efteling tijdens de coronapandemie voorgetrokken door de gemeente
Er golden veel beperkingen waar bedrijven zich aan moesten houden ten tijde van de coronapandemie. Zo moesten terrassen van horeca gesloten blijven en mocht er maar een beperkt aantal bezoekers binnen bij recreatiegelegenheden. Je zou denken dat het voor alle ondernemingen gold. Maar dat was niet helemaal het geval, blijkt uit documenten en mails die Omroep Brabant in handen heeft gekregen. Daarin wordt geconcludeerd dat de gemeente actief bezig is geweest om de Efteling te helpen zaken makkelijker geregeld te krijgen. Zo kon de Efteling bijvoorbeeld haar terrassen openhouden, terwijl de horeca dat niet mocht. Ook was er een illegale supermarkt in het attractiepark. Die werd een warenhuis genoemd, om de beperkingen van de coronamaatregelen te omzeilen.
In totaal heeft Omroep Brabant meer dan 200 mails en documenten ingezien. Dat gebeurde via de Wet open overheid.
Conclusies
Naar aanleiding van de Wet open overheid zijn een aantal conclusies getrokken over het coronabeleid in en van de Efteling. Deze zijn:
- De Efteling mocht extra terrassen openen terwijl horeca dat niet mocht.
- De lokale ondernemers moesten hard aangepakt worden, maar bij de Efteling werd een oogje toegeknepen.
- Het pretpark mocht een supermarkt openen zonder de juiste vergunningen, terwijl dit illegaal is.
Tegenstrijdig
Deze besluiten over het voortrekken van de Efteling viel niet even goed bij alle ambtenaren. Zeker nadat een kroeg in Loon op Zand in één weekend tijd meerdere waarschuwingen kreeg omdat de gasten niet voldoende afstand namen.
In een mail uit april 2021 schrijft een ambtenaar: “Ik spreek de kroegeigenaar aan op zijn verantwoordelijkheid om de coronaregels strikt na te leven, want dat moet van de wet. Tegelijkertijd sta ik wel toe dat de Efteling haar deuren opent, ook al mag dat niet volgens diezelfde wet. Dat vind ik moeilijk te rijmen.”
‘Warenhuis’
Niet alleen de regels voor het ontvangen van gasten en afstand houden werden versoepeld voor de Efteling. De supermarkt in het attractiepark, het Warenhuis in het Carrouseltheater, werd ook onwettelijk geopend. Normaal gesproken dien je een vergunning te hebben voor het openen van een supermarkt. Een aantal keren is daarom een nieuwe supermarkt in het dorp afgewezen. Maar bij de Efteling kon het wel.
En niet alleen kon de supermarkt over, er werd ook actief nagedacht om de kritiek op het openen ervan te beperken. Ambtenaren mailden naar elkaar dat het niet verstandig is om tee communiceren dat het gaat om een supermarkt, maar om eerder om een ‘warenhuis’. Dat zou moeten omdat er dus al eerder aanvragen voor een nieuwe supermarkt zijn afgewezen.