Dit is er te doen tijdens de Winterkermis in het Openluchtmuseum Arnhem
Met de rolschaatsbaan wil de directeur van het Openluchtmuseum in Arnhem, Teus Eekhoorn, en alternatief bieden voor de schaatsbanen. “De Nederlandse rolschaatscultuur gaat terug tot de negentiende eeuw”, aldus de directeur. Doordat het de vorige eeuw vaker warmer was in de winter, konden mensen minder vaak op de schaatsen staan. “Rolschaatsbanen boden een uitkomst.” Het voordeel van een rolschaatsbaan is dat je niet afhankelijk bent van het weer.
Mensen kunnen zich echter niet alleen vermaken op het Entreeplein, waar de Winterkermis staat. ook in het museumpark is er van alles te doen. Zo zijn er ambachtsdemonstraties, een lichtjesfeest en een Wintermarkt op het Zaanse Plein. Daarnaast is er een alternatief voor de Elfstedentocht. Ook kunnen mensen zelf aan de slag in de Ambachtenwerkplaats en is het Canon van Nederland geopend. Daar is tot en met de einddatum van de Winterkermis de tentoonstelling ‘Anton de Kom – schrijver, strijder, wegbereider’ te zien.
Kermis
Op de Winterkermis tref je allerlei oude attracties aan, zoals een Grand Carrousel uit 1890, een zweefmolen uit 1910, een kinderreuzenrad uit 1950, een rupsbaan uit 1930 en meer. Daar horen natuurlijk ook lekkernijen bij, dus kun je onder andere ook suikerspinnen en versgebakken oliebollen scoren.
Boerderij Midlum is geopend als oud-Hollandse spelletjesschuur. Er is een lichtjesfeest op het Kindererf en er is een alternatieve Elfstedentocht uitgezet naar het Hoge Noorden. Door elf opdrachten uit te voeren krijgen deelnemers stempels. Als de stempelkaart vol is kunnen zij na afloop een huldiging en een Elfstedentochtkruisje verwachten.
Rolschaatsbaan
Waar rolschaatsen in de 19 eeuw meer als bezigheid voor de hogere sociale klasse werd gezien, is het in de 20 eeuw uitgegroeid tot een nationale volkssport. De baan op het Entreeplein is authentiek, compleet met spiegelwanden en een houten vloer waarop wordt gerolschaatst. Mensen kunnen die lenen. Dat is al inbegrepen in de entreeprijs.