Gemeente Den Haag wil klimbos weghalen: ‘Uitgegroeid tot commerciële activiteit’
Hedde Meima gooide zeven jaar geleden een klimtouw in een boom in het Scheveningse bos. Met zekering en al konden zijn kinderen hier in klauteren. Het schept binding met de natuur. En dat wilde hij niet alleen bij zijn eigen gezin houden.
Zijn activiteiten werden steeds serieuzer. En zo werd in 2015 het Haagse Klimbos geboren. Snel maakte hij afspraken met de gemeente om hier een publiekelijke activiteit van te maken. Ze reageerden volgens Meima erg enthousiast over zijn ‘natuureducatieprogramma’ in de gemeenteraad. Hij kreeg toestemming om twee bomen te gebruiken.
Natuureducatie
Dat de gemeenteraad in eerste instantie enthousiast reageerde werd vorige week bevestigd in een brief van wethouder Barker aan de gemeenteraad. “Het doel was toen om te bezien of deze kleinschalige activiteit zou bijdragen aan de natuurbeleving waarbij geen schade aan het bos zou ontstaan”, luidt de brief.
Daar is volgens de wethouder niet veel meer van over. Hij spreekt over een ‘bedrijfsmatige activiteit’, wat niet meer past binnen het beleid voor natuurbeleving. Daarnaast zou er zonder overleg of toestemming van de gemeente zijn uitgebreid in het klimbos, van de aanvankelijk twee naar dertien bomen.
Vrijgezellenfeesten
Barker stelt dat er momenteel dus ‘commerciële activiteiten’ worden georganiseerd. Zo weten schoolklassen en overheidsinstanties hun baan te vinden naar het klimbos. Maar er worden ook vrijgezellenfeesten gefaciliteerd. Dat gaat gepaard met verlichting, een rijdende keuken en vuur in een korf. Dat is volgens de wethouder schadelijk voor ‘de vitaliteit’ van de bomen en is dus ‘slecht voor de natuur’. Meima stelt op zijn beurt dat het wel altijd is gedoogd door de gemeente.
Maximaal drie bomen
De afgelopen tijd is er geregeld overleg geweest tussen Meima en de gemeente om de toekomst van het klimbos te bepalen. Dat zou bijvoorbeeld vastgelegd kunnen worden in een convenant. Maar zover kwam het niet.
Twee weken geleden werd duidelijk dat er toch geen mogelijkheid was voor Meima om zijn klimbos open te houden. Tenminste, niet met zoveel klimbomen. Hij mag nu maximaal drie bomen inrichten om in te klimmen. Wel kijkt de wethouder of hij zijn werkzaamheden ergens anders kan voortzetten, zoals in het Zuiderpark. Daar zijn klimactiviteiten wel mogelijk.
Drie bomen is voor Meima ‘onwerkbaar’. Hij stelt dat hij de natuureducatie voor schoolklassen belangrijk vindt en zich daarom ‘verraden voelt. Maar eigenlijk deed hij al iets wat niet was toegestaan.