Waarom is de Efteling wel dagrecreatie maar een museumbezoek niet?
De verhoging van de belasting moet onder andere gaan gelden voor musea, festivals en boeken. Een uitzondering wordt gemaakt voor ‘dagrecreatie’ – wat niet verder wordt gespecifieerd in het hoofdlijnenakkoord – en attractieparken. Zo gaat de btw, die momenteel 9 procent bedraagt, omhoog naar 21 procent.
Symboolpolitiek
Sander Knopper, directeur van theater De Leest in Waalwijk, noemt het ‘symboolpolitiek’. Volgens de theaterdirecteur zijn de prijzen voor een kaartje toch al duurder geworden door inflatie en gestegen kosten. “En dan krijg je dit.” Hij stelt dat een btw-verhoging de cultuursector een ‘elite-ding’ zal maken.
Ook de directeur van 013 Poppodium, Frens Frijns, ziet een donkere wolk boven de sector hangen. Hij noemt de voornemens van de formerende partijen ‘zorgwekkend’ en stelt dat juist de mensen met een kleine portemonnee met deze maatregel worden benadeeld.
Dagrecreatie
Dan komt het volgende punt: wat wordt er precies verstaan onder dagrecreatie? Want een museumbezoek gaat ook niet altijd gepaard met een hotelovernachting, of een bezoek aan een muziekconcert. In het hoofdlijnenakkoord wordt niet nader toegelicht wat de formerende partijen verstaan onder dagrecreatie. Vera Carasso, directeur van de Museumvereniging, gaat er vanuit dat ook musea zullen vallen onder dagrecreatie. “Wie legt het waarom je bijvoorbeeld en dagje naar het Spoorwegmuseum of NEMO meer zou willen belasten dan een dagje naar de Efteling?”
Onderzoek wijst volgens haar uit dat de drempel voor een bezoek wordt verhoogd als ook de prijzen omhoog gaan. Dat geldt zeker voor huishoudens en personen met een kleine beurs. Ook zou cultuur voor de samenleving veel opleveren, op zowel economisch als maatschappelijk vlak. Carasso noemt het voornemen ‘onverstandig’.