Efteling komt in de buurt van maximumaantal bezoekers
Er is overigens een verschil tussen het aantal bezoekers en het aantal individuele bezoekers. Daarom kon de Efteling vorig jaar 5,56 miljoen bezoekers verwelkomen, zonder de grens van 5 miljoen te overschrijden. Daarvoor geldt namelijk het aantal reisbewegingen van bezoekers. Wanneer iemand bijvoorbeeld blijft overnachten in het park en de volgende dag weer de Efteling bezoekt, telt dat als één reisbeweging. Zo blijft het aantal individuele bezoekers een stukje lager dan het reguliere bezoekersaantal.
Meer bezoekers
In het jaarverslag van de Efteling staat dat er vorig jaar dus 4,9 miljoen individuele bezoekers naar het park kwamen. Als die stijgende lijn doorzet zou dat betekenen dat het pretpark dit jaar meer dan vijf miljoen bezoekers verwelkomt. Als dat inderdaad het geval is, dan moet de Efteling een boete per extra bezoeker betalen. Dat komt neer op 20 euro per extra persoon.
De Efteling zegt tegen Looopings dat zij ‘kijken wat de meest logische beheersmaatregelen zijn’ op het moment dat het maximumaantal nadert. Dat is echter wel in contrast met wat het pretpark eerder zei. Toen gaf de Efteling aan dat zij een eventuele boete gewoon betalen als er te veel mensen naar het pretpark komen. Dat leidde tot flinke kritiek. Het leek hiermee alsof ze zichzelf boven de wet plaatsen.
Nieuwe vergunning
In plaats van de bezoekersaantallen managen wil de Efteling liever een ruimere natuurvergunning, voor maximaal zes miljoen reisbewegingen in plaats van vijf miljoen. Dat kan niet, want de provincie deelt geen nieuwe natuurvergunningen meer uit.
Daarnaast hebben omwonenden vaker geklaagd over de hoge bezoekersaantallen van de Efteling. Zij kregen gelijk van de rechter toen de provincie weigerde in te grijpen. De Raad van State verwierp de aanklacht echter. Dat kwam omdat die volgens de RvS ‘te ver van het park wonen om belanghebbende te kunnen zijn’.