Is een hardstyle festival bij een dierentuin wel verantwoord?
De meningen van de dierenwelzijnsorganisatie en de bioloog staan pal tegenover elkaar. Volgens Karen Soeters van House of Animals is er veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan, met als conclusie dat dieren in gevangenschap wel degelijk geluidsoverlast kunnen ervaren.
Ook wijst ze erop dat er in 2019 meer dan 179 klachten vanuit Tilburg zijn binnengekomen over geluidsoverlast door het festival. En als bewoners van de stad er al overlast door ervaren, “kun je je wel voorstellen dat die dieren ook overlast ervaren”. De dierverblijven staan immers een stukje dichterbij.
Geen atypisch gedrag
Daarom ontkent de bioloog niet dat het geluid van het festival goed te horen is. “Maar ik heb net nog rondgelopen en ik zie geen echte reactie op dat geluid bij ze.” Volgens de dierverzorgers vertonen ze ook geen gedrag dat voorkomt uit stress.
Dieren kunnen volgens de bioloog op twee manieren overlast ervaren. Zo kan de onderlinge communicatie worden vermoeilijkt, en kunnen de dieren stress krijgen doordat ze niet weten wat het geluid precies is. Toch vindt de activiste dat het dierenwelzijn wordt verstoord.
Gewend
Volgens Berger zijn de dieren echter wel wat gewend. Die krijgen dagelijks te maken met schreeuwende en krijsende bezoekers. Ook hoeven de dieren niet op grotere afstanden met elkaar te communiceren, waardoor de communicatie onderling ook niet wordt aangetast.
Soeters duidt erop dat in 2019 opnames zijn gemaakt van het leeuwenverblijf tijdens Decibel Outdoor. Ze stelt dat de leeuw stress heeft, maar Berger ziet het anders. Volgens hem brult de leeuw om te laten weten waar hij is en wat hij doet. Niet omdat hij last heeft van lawaai.
Desondanks vindt de activiste dat het festival beter een andere locatie kan zoeken. Mensen moeten plezier hebben, maar dat mag volgens haar niet ten koste van de dieren. “Dat wil je toch ook niet als bezoeker van Decibel?”