Geheim rapport onthult scenario voor massatoerisme in Groningen
Momenteel zijn er in Groningen al een paar toeristische trekpleisters, maar heel veel zijn het er niet. Adviesbureau Ginder zag meer kansen voor toerisme in de provincie en ging samen met bestuurders en ambtenaren om de tafel. Ginder kwam tot een rapport waarin allerlei voorzieningen worden voorgesteld die massatoerisme in de provincie moeten aanwakkeren. Van overnachtingsplekken tot nieuwe attracties en trekpleisters voor toeristen.
‘Zingeving en bezinning’
In het rapport komt niet naar voren hoeveel draagvlak er in de provincie is voor deze grootschalige omslag. Daarom zijn er meerdere scenario’s in het rapport opgesteld. Het meest voorzichtige scenario schetst een situatie waarin vooral wordt ingezet op wandeltoerisme, waarbij ‘zingeving en bezinning’ centraal staan. Een kanttekening die de onderzoekers daarbij plaatsen is dat het niet veel geld in het laatje zal brengen.
Een ander scenario dat daarom wordt beschreven is eentje waarin de provincie het massatoerisme meer omarmt. Dat kan volgens de onderzoekers met de komst van een attractiepark ter grootte van de Efteling of Walibi Holland. Toeristen hebben dan ook meer overnachtingsmogelijkheden nodig, wat zou moeten worden gerealiseerd met een vijftigtal B&B’s, vijftien campings en een aantal nieuwe hotels.
Niet officieel, wel mogelijk
Ondanks de plannen zegt een woordvoerder van de provincie tegen Dagblad van het Noorden dat deze ‘niet officieel zijn’. De provincie is er nog niet over uit wat zij precies wil.
De mogelijkheid om (een deel van) de plannen uit te werken is er financieel gezien wel. De provincie heeft een ereschuld van Den Haag van drie miljard euro, vanwege de situatie rondom de aardbevingen. Dit is bedoeld voor de ‘brede welvaart van de provincie’ en de komst van deze vergroting van de vrijetijdseconomie zou daar onder kunnen vallen.
Kwartiermaker van economische agenda in Groningen, Jacob Klompie, vindt overigens wel dat Dagblad van het Noorden ‘veel te geheimzinnig’ doet over het rapport. Volgens hem heeft de provincie ‘heel simpel’ gevraagd om een analyse over het ontwikkelen van de vrijetijdseconomie. “Nu wordt de suggestie gewekt dat wij plannen hebben om in te zetten op massatoerisme. Laat ik daar heel duidelijk over zijn: dat willen we niet.”
Groningers
De mensen uit de provincie die hebben gehoord over het rapport, zijn hier doorgaans niet echt over te spreken. Zij zien het massatoerisme in de provincie niet echt zitten. Bij de stelling van Dagblad van het Noorden of de provincie ‘moet investeren in massatoerisme’ blijkt dat ook: 96 procent van de mensen die stemden antwoordden met ‘oneens’.