Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Amsterdamse Hortus heeft plannen voor eigen waterbuffer

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
schedule 4 min
location_on [xx]km
Amsterdamse Hortus heeft plannen voor eigen waterbuffer / Foto: "Greenhouse @ Hortus Botanicus Amsterdam @ Amsterdam" door Guilhem Vellut
De botanische tuin in Amsterdam gebruikt jaarlijks zo’n 5.000 kubieke meter water. Om zo min mogelijk een beroep te doen op het al schaarse drinkwater wil De Hortus daarom zelf water opslaan. De daarvoor gebruikte technieken en berekeningen zouden ook toegepast kunnen worden op parken, daktuinen en sportvelden in de stad, meldt Het Parool.

Wanneer het drinkwater op rantsoen gaat door droogte zijn de planten in de botanische tuin niet de eerste prioriteit. Momenteel is er nog niet echt sprake van, maar wordt er al wel over dergelijke scenario’s nagedacht. De verwachting is dat rond 2035 de capaciteit van de drinkwatervoorziening niet meer voldoende is. Er komen meer mensen, de bedrijvigheid neemt toe en daardoor is er ook meer behoefte aan drinkwater.

Regenwater

De oplossing wordt gezocht in het opslaan van regenwater. Met een door wetenschappers van de TU Delft ontworpen buffersysteem zou het voor de Hortus Botanicus mogelijk moeten zijn om twee maanden zonder leidingwater te overleven.

Het duurt nog wel even voordat de buffers er echt zijn. Op zijn vroegst in 2027 schat de directeur. Afhankelijk van de kosten kan de opslagcapaciteit 250 kubieke meter worden. En momenteel moet de botanische tuin de verbouwing van de Drieklimatenkas eerst bekostigen.

Toch is de directeur, Carlien Blok, vrij zeker dat de opslag er gaat komen. “De collectie is het belangrijkste wat we hebben.” Daarnaast is het een mooi voorbeeld van duurzaam watergebruik.

Verontreiniging

De onderzoekers hebben zich onder andere beziggehouden met de omvang van de buffer en de materialen, maar ook met manieren om de waterkwaliteit in orde te houden. Want organisch materiaal als bladeren en vogelpoep kunnen de voorziening vervuilen.

Het gaat de Hortus overigens niet lukken om helemaal zelfvoorzienend te zijn. Daar is het watergebruik te hoog voor: jaarlijks gebruikt de botanische tuin 5.000 kubieke meter drinkwater. Dan zouden de buffers te groot worden en de waterkwaliteit achteruitgaan omdat het dan te lang ligt opgeslagen.

13 september '24 (15:04)

Julianatoren na bijna een eeuw overgenomen

Kinderpretpark Julianatoren is overgenomen. Vandaag is het personeel ingelicht over de overname van Goudkuil Groep. Directeur Jeroen Buter geeft aan dat hiermee de continuïteit van het pretpark is gewaarborgd, meldt AD.

13 september '24 (12:14)

Flinke toename van dagbezoeken in Gelderland

Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen constateert een flinke toename in het aantal dagbezoeken aan de provincie. Dit zijn de organisatie aan hand van de Visitor Data Monitor. Vooral bezoeken aan attracties zitten in de lift: het bureau zag een groei van 14,1 procent ten opzichte van vorig jaar. Dat meldt Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen. 

12 september '24 (11:01)

Diergaarde Blijdorp verwelkomt nog eens vier babystokstaartjes

Diergaarde Blijdorp heeft een familie-uitbreiding: er zijn onlangs nog eens vier stokstaartjes geboren. Afgelopen voorjaar kwam er ook al een vierling ter wereld, laat de dierentuin weten. Dit meldt BN de Stem. 

11 september '24 (10:43)

DierenPark Amersfoort verwelkomt zeldzaam zebraveulen

Afgelopen zondag is een nieuwe bewoner geboren in DierenPark Amersfoort. Daar bracht een zeldzame Grévy zebra een veulen ter wereld. “Het gaat goed met moeder Lulu en haar jong”, vertelt hoofd-dierverzorger Willem Verdonck. Verrassend genoeg werd het zebraveulen onder toeziend oog van dierverzorgers en bezoekers op klaarlichte dag geboren. Doorgaans bevallen zebra’s tijdens de schemering op een rustige plek, meldt DierenPark Amersfoort. 

10 september '24 (11:24)

Man gearresteerd na zware mishandeling op kermis Edam

Een man van 29 jaar uit Anna Paulowna is afgelopen zaterdag gearresteerd omdat hij ervan wordt verdacht iemand te hebben mishandeld. Dat zou zijn gebeurd op de kermis in Edam, in de nacht van 31 augustus op 1 september. Hij zou zijn herkend op camerabeelden, meldt NH Nieuws.

10 september '24 (10:07)

Domper voor dierentuin Diergaarde Blijdorp: leeuwin overleden

Diergaarde Blijdorp in Rotterdam heeft een tegenslag moeten verduren. De leeuwin Reena is op 5-jarige leeftijd overleden. Ze had een progressieve neurologische aandoening genaamd ataxie. Daarom besloot de dierentuin om de leeuwin in te laten slapen, meldt Hart van Nederland.

09 september '24 (10:19)

Uitkijktoren bij Binnenhof is succes: 100.000 bezoekers in twee maanden

De uitkijktoren bij het Binnenhof is een groot succes. Na nog geen twee maanden hebben al 100.000 mensen de toren beklommen om te genieten van het uitzicht over de stad. Afgelopen woensdag verwelkomde wethouder Saskia Bruines de 100.000 bezoeker. Die werd ontvangen met een bosjes bloemen en kaartjes voor het Mauritshuis, meldt Rodi.

06 september '24 (15:06)

Dolfinarium verliest lidmaatschap branchevereniging: voldoet niet aan eisen

Dolfinarium in Harderwijk heeft het lidmaatschap bij de internationale branchevereniging voor zeezoogdieren, European Association for Aquatic Mammals (EAAM), niet verlengd. Het park heeft voldoet niet aan de eisen van de vereniging, meldt de Stentor.

06 september '24 (13:12)

Preview van nieuw pretpark in Achterhoek te zien bij attractievakbeurs

De initiatiefnemer heeft plannen voor meer dan 20 attracties, kasteeltorens en een overdekte hal met een oppervlakte van 9.000 vierkante meter. Het heeft al de bijnaam ‘Efteling van de Achterhoek’. Attractiepark Bommelwereld moet in 2025 in Groenlo open gaan, meldt de Gelderlander.