Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Dierentuinen moeten meer doen voor wilde dieren en niet elk dier meer toelaten

Door Nationale Recreatiegids / Femke van Arendonk
schedule 5 min
location_on [xx]km
Dierentuinen moeten meer doen voor wilde dieren en niet elk dier meer toelaten
Dierentuinen moeten meer gaan doen om wilde dieren te beschermen. Sommige dierentuinen zouden anders moeten sluiten. Ook moet er gekeken worden of bepaalde dieren nog wel in een dierentuin thuishoren, zoals bijvoorbeeld de wolf. Dat meldt RTL Nieuws.

Een dagje dierentuin valt voor veel mensen nog in steeds in hun top drie van favoriete uitjes. Er is veel steun voor de Nederlandse dierentuin en het merendeel van de Nederlanders wil de dierentuinen in de toekomst behouden. Maar David van Gennep, lid van de Raad voor Dieraangelegenheden, ziet ook dat er een grote groep is die wil dat er iets verandert.

Toekomst van dierentuinen

De toekomst van 49 dierentuinen werd door een adviescommissie van het ministerie onderzocht. Daaruit werd de conclusie getrokken dat men flink aan het werk moet. Dierentuinen moeten wat terug doen voor de wilde dieren in de natuur, dat vinden bezoekers. 

Bescherming bepaalde wilde diersoorten

Dierentuinen moeten beter gaan laten zien wat ze daadwerkelijk doen aan bescherming van bepaalde wilde diersoorten. Heel veel beschermde diersoorten worden nu met uitsterven bedreigd. Het is de wettelijke taak van dierentuinen om de wilde soorten te beschermen. Als een dierentuin daar niet aan kan voldoen, dan moet de dierentuin dicht.

Dierentuin Blijdorp uit Rotterdam is daar al mee bezig. Er is voor de olifanten al een groter verblijf gemaakt, maar de dierentuin zet zich ook in voor de wilde olifanten in Azie. De dierentuin heeft ook speciale fokprogramma’s voor wilde dieren in het leven geroepen.

Dierlijk gedrag laten zien

Dierentuindieren moeten in de verblijven van de dierentuinen zoveel mogelijk hun dierlijk gedrag laten zien. Daarom zouden bepaalde vogels of de wolf in de toekomst weleens kunnen verdwijnen. Deze dieren zijn ongeschikt om te houden in dierentuinen, aldus Van Gennep. In een dierentuin kan een wolf geen 10 tot 80 kilometer per dag afleggen, iets dat hij in het wild wel doet. Een aantal dierentuinen is al gestopt met het houden van wolven.

Sluiting van dierentuinen

Volgens Van Gennep kan hij niet uitsluiten dat er in de toekomst een aantal dierentuinen moeten sluiten. Ook de Dierenbescherming vindt het advies voor de dierentuinen goed, maar op dit moment nog te vrijblijvend. “Dierentuinen moeten getoetst worden op het dierenwelzijn dat in hun vergunning staat omschreven.” 




02 april '25 ( 9:14)

YouTubers dringen ’s nachts Avonturenpark Hellendoorn binnen: park wil aangifte doen

Avonturenpark Hellendoorn is opnieuw het toneel geworden van een illegale nachtelijke actie door YouTubers. Jamie Sanders, bekend van het YouTube-kanaal Yung Jamie, wist samen met een medeplichtige het park te betreden door via een elektriciteitskastje en over prikkeldraad het terrein op te klimmen. Het tweetal legde hun tocht door het gesloten park vast in een video van ruim elf minuten, waarin ze zich ongehinderd door diverse attractiegebieden bewegen. Dit meldt Looopings.

01 april '25 (11:00)

Primeur in AquaZoo Leeuwarden: jonge zeeforellen uit het ei gekropen

In AquaZoo Leeuwarden zijn onlangs voor het eerst jonge zeeforellen uit hun ei gekropen. De pasgeboren visjes worden momenteel opgevangen in speciale watertanks, waar ze onder gecontroleerde omstandigheden opgroeien voordat ze later in de natuur worden uitgezet. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

31 maart '25 (14:54)

Nieuw seizoen, nieuwe koers: Attractiepark Drouwenerzand zet in op thematisering en gastbeleving

Attractiepark Drouwenerzand in Drenthe begint het nieuwe seizoen met frisse energie én een nieuwe leiding. Janna Moespot-Van der Linde en Kevin Moespot, dochter en schoonzoon van voormalig eigenaar Bert van der Linde, hebben officieel het stokje overgenomen. Onder hun leiding ondergaat het park een zichtbare transformatie waarbij beleving en thematisering centraal staan. Dit meldt RTV Drenthe.

28 maart '25 (14:00)

Apenheul gaat uitbreiden en neemt Restaurant de Boschvijver over

Stichting Apenheul heeft Restaurant de Boschvijver overgenomen. De overname past in de strategie van Apenheul om buiten het parkbezoek extra inkomsten te genereren, zodat zij nog meer kan investeren in soortbehoud, natuurbehoud en natuureducatie. Dat meldt de Apenheul.

28 maart '25 (11:44)

Aqua Mexicana tilt veiligheid naar hoger niveau met internationaal lifeguard-certificaat

Waterpark Aqua Mexicana, onderdeel van Attractie- en Vakantiepark Slagharen, investeert dit seizoen extra in de veiligheid van haar gasten. Toezichthouders worden voortaan opgeleid volgens het International Lifeguard Training Program (ILTP) van Ellis & Associates, waarmee zij een internationaal erkend lifeguard-certificaat behalen. Met deze stap zet het park in op professionele standaardisering van veiligheidstaken binnen het zwemparadijs. Dit meldt Slagharen.

27 maart '25 (12:30)

Blijdorp kiest namen voor nieuwe leeuwinnen: Miya en Yuna uit 945 inzendingen geselecteerd

Diergaarde Blijdorp heeft namen gekozen voor haar twee nieuwste bewoners: de Aziatische leeuwinnen die eind februari arriveerden vanuit de Deense dierentuin Aalborg. Uit maar liefst 945 inzendingen werden uiteindelijk de namen Miya en Yuna geselecteerd. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

27 maart '25 (10:51)

Efteling zwaait financieel directeur Daan van Baarsen na 34 jaar uit

Na 34 jaar trouwe dienst neemt de Efteling afscheid van financieel directeur Daan van Baarsen. Per 1 april gaat hij met pensioen en draagt hij de verantwoordelijkheid voor de 'portemonnee van de Efteling' over aan een opvolger die nog gevonden moet worden. Dit meldt de Efteling.

27 maart '25 ( 9:45)

Woensdagavond geen kermis door veiligheidsrisico's

In Houten (Utrecht) is er woensdagavond geen kermis wegens veiligheidsrisico's, zo bevestigt een woordvoerster van de politie berichtgeving door RTV Utrecht.

26 maart '25 ( 9:59)

Diergaarde Blijdorp en RET zetten in op duurzaam vervoer naar de dierentuin

Diergaarde Blijdorp en openbaarvervoerbedrijf RET hebben deze week hun samenwerking vernieuwd met als doel het dierentuinbezoek milieuvriendelijker te maken. De overeenkomst werd feestelijk ondertekend in een historische tram bij de ingang van de dierentuin. Dit meldt het Algemeen Dagblad.