Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Kunsthandelaar, geraakt door corona, schenkt meesterwerk aan Rijksmuseum

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Het Rijksmuseum heeft een uitzonderlijk schilderij van Bartholomeus Spranger geschonken gekregen van de kunsthandelaar en -verzamelaar Bob Haboldt. Spranger was rond 1600 een van de belangrijkste kunstenaars in Europa. Het zeer verfijnde Engelen dragen het lichaam van Christus, dat Spranger rond 1587 op koper schilderde, is een meesterwerk binnen het oeuvre van de kunstenaar. Vanaf 1 juni is het werk te zien naast andere topstukken van kunstenaars uit zijn omgeving waaronder Adriaen de Vries en Joachim Wtewael. Dit meldt het Rijksmuseum. 
Bob Haboldt: "Corona heeft mij geraakt, vooral emotioneel. Het was voor mij een aanleiding voor reflectie. Hoe kan ik bijdragen? Hoe kunnen we deze periode memoreren? Het mooie van een schilderij is dat het voor eeuwig blijft en als monument kan fungeren voor de moeilijke periode waar we doorheen gaan. Ik besloot daartoe dit uitzonderlijke werk van Bartholomeus Spranger te schenken aan het Rijksmuseum. In de eerste plaats voor iedereen als nagedachtenis aan de slachtoffers van COVID-19, maar ook als voorbeeld voor iedereen om goed te doen voor musea. Ik hoop dat anderen volgen."
 
Taco Dibbits, hoofddirecteur Rijksmuseum: "Wij zien dat in deze moeilijke tijd kunst aan velen houvast biedt en een bron van hoop en reflectie is. De kunst in de musea in Nederland is de afgelopen eeuwen voor een groot deel door burgers geschonken, overtuigd van het belang voor het publiek. Wij zijn Bob Haboldt dan ook zeer dankbaar voor dit genereuze gebaar."
 

Imago Pietatis

 
Op indringende wijze schilderde Spranger op deze kleine koperplaat een beeld van barmhartigheid, de imago pietatis. Te zien is het door engelen gedragen lichaam van Christus, beschenen door hemels licht. De zogenaamde Man van Smarten wordt bijna frontaal aan ons getoond. Het engeltje op de voorgrond houdt een mand met passiewerktuigen als de doornenkroon en de spijkers waarmee Christus gekruisigd werd, vast. Op de achtergrond zijn de drie Maria's op weg naar het graf, dat ze leeg zullen aantreffen.
 
Het werk dat is geschilderd voor privédevotie, genoot al snel brede bekendheid omdat Hendrick Goltzius het in 1587 reproduceerde in een prent die in grote oplage werd gedrukt en verspreid.
 

Bartholomeus Spranger

 
De uit Antwerpen afkomstige Bartholomeus Spranger was vanaf 1581 hofschilder van de Habsburgse keizer Rudolf II in Praag, de grootste kunstverzamelaar van zijn tijd. Als een van de belangrijkste en invloedrijkste kunstenaars aan het Praagse hof belichaamde hij de nieuwe stijl van het Europese maniërisme. Zijn eerdere verblijf in Italië en vooral Rome had grote invloed op zijn werk, waarin hij op unieke wijze de Nederlandse traditie en het Romeinse maniërisme wist te combineren. De schilderijen die hij vervolgens maakte, werden door de keizer en zijn gevolg hoog gewaardeerd.
 
Naast dit werk van Spranger bevindt zich in het Rijksmuseum onder andere het grote schilderij Venus en Adonis (ca. 1585-90) en de spectaculaire tekening Het huwelijk van Cupido en Psyche (1586-87).
 
Door: Nationale Recreatiegids
 
 
 
20 december '24 ( 8:45)

Oorlogsarchief tóch digitaal toegankelijk

Het wordt toch mogelijk om het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR) digitaal te bekijken, meldt minister Eppo Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap). Naar verwachting kunnen mensen ergens in het eerste kwartaal van 2025 in de studieruimte van het Nationaal Archief het beladen online-oorlogsarchief raadplegen.

20 december '24 ( 8:40)

NPO krijgt bij nader inzien toch geen 3,6 miljoen voor verbeteren sociale veiligheid

Minister Eppo Bruins (Media) geeft bij nader inzien toch niet 3,6 miljoen euro aan de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) om de sociale veiligheid te verbeteren. Dat doet hij op verzoek van een Kamermeerderheid, die begin deze maand instemde met een motie van BBB hierover.

19 december '24 (12:01)

Paters winnen geschil: NMVW moet collectie Afrika Museum teruggeven

De paters van de Congregatie van de Heilige Geest zijn de rechtmatige eigenaren van de collectie van het Afrika Museum in Berg en Dal. Sinds 2014 is de collectie in het bezit van het Nationaal Museum van Wereldculturen (NMVW), maar de rechter heeft de organisatie opgedragen deze terug te geven aan de paters. Het Afrika Museum is sinds vorig jaar gesloten. Dit meldt NOS. 

19 december '24 ( 9:35)

Regisseur Floor Van der Meulen werkt aan tweede speelfilm

Regisseur Floor Van der Meulen werkt aan haar tweede speelfilm, Happy Days. Dat heeft producent Keplerfilm bevestigd. De film gaat over een grootmoeder die in een burn-out belandt omdat haar kinderen verwachten dat ze altijd maar klaar moet staan om op de kleinkinderen te passen.

18 december '24 (13:30)

Nieuwe directeur Nationale Ballet is Ernst Meisner

Ernst Meisner wordt de nieuwe directeur van Het Nationale Ballet. Per 1 augustus 2026 volgt hij Ted Brandsen op, die dan na 23 jaar als directeur met pensioen gaat.

18 december '24 ( 8:45)

Tragikomische film De Terugreis maakt geen kans meer op Oscar

De tragikomische film De Terugreis maakt geen kans meer op een Oscar. De film van Jelle de Jonge heeft de shortlist van de categorie International Feature Film niet gehaald, maakte The Academy dinsdag bekend. Wel haalden de korte films Wander to Wonder van Nina Gantz en I'm Not a Robot van Victoria Warmerdam de shortlist van respectievelijk Animated Short Film en Live Action Short Film. Halina Reijns Babygirl is geselecteerd in de categorie Music (Original Score).

17 december '24 (16:00)

Kinderwoord van het jaar is 'bruh'

Het woord bruh is het Kinderwoord van het jaar 2024. Dat meldt het NOS Jeugdjournaal na een verkiezing waarbij zo'n 130.000 keer is gestemd. Het is de eerste keer dat het NOS Jeugdjournaal deze verkiezing organiseerde.

17 december '24 (13:50)

Schrijver Pim Wiersinga onverwachts overleden

Schrijver Pim Wiersinga is vorige week donderdag op 70-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Rotterdam, meldt zijn uitgeverij In de Knipscheer. Hij stierf onverwacht in zijn slaap.

17 december '24 (12:00)

VPRO-documentaireprogramma Tegenlicht stopt per 2026

Het VPRO-documentaireprogramma Tegenlicht stopt. Het programma verdwijnt door een verlegde focus van VPRO naar "geopolitiek en buitenland-journalistiek", bevestigt de omroep na berichtgeving van NRC. Het programma gaat na 2025 niet verder, aldus de VPRO.

16 december '24 (13:30)

Nieuw kinderboek al volop in de maak door Jochem Myjer

Jochem Myjer is al volop bezig met het maken van een nieuw kinderboek. Dat zei de cabaretier maandagochtend in de uitzending van NPO Radio 1.