Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Amsterdam Museum brengt ode aan de biergeschiedenis van Amsterdam

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Het is weer tijd voor bier. Cafés en terrassen mogen dankzij de versoepelde coronamaatregelen weer open en het Amsterdam Museum vertoont vanaf vrijdag de expositie Bier. Amsterdam, stad van bier en brouwers. De bezoeker krijgt er een toer door de recente speciaalbier-revolutie, de opmars van Heinekens imperium en het begin van Amsterdam als stapelmarkt voor Duits bier in de 14e eeuw.

Aan de hand van cultuurhistorische voorwerpen, hedendaagse en oude kunst en archeologische stukken doet het museum de lange biergeschiedenis van de stad uit de doeken. Ook wordt aandacht besteed aan het brouwproces en de ingrediënten van bier. In een laboratoriumachtige zaal zijn een aantal hopsoorten te ruiken via een verstuiver en biergistcellen te bestuderen met een microscoop.

Vandaag de dag telt Amsterdam 45 brouwerijen, de meeste van alle steden in Nederland. De bezoeker kan door op schermen getoonde interviews kennismaken met de hedendaagse lokale brouwers zoals De Prael, Mokums Mout, Gebrouwen door Vrouwen, Brouwerij 't IJ en Oedipus.

Schaduwkanten

In de tentoonstelling is ook ruimte voor de schaduwkanten van de bierindustrie. Zo is een ruimte gewijd aan de sociale en medische gevolgen van alcoholgebruik, belichten een aantal vrouwonvriendelijke reclames hoe de beeldvorming rond bier door de tijd heen veranderde en staat het museum stil bij de ecologische voetafdruk van brouwerijen.

Tijdens de looptijd van de tentoonstelling organiseert het Amsterdam Museum diverse activiteiten rondom bier en brouwers, onder andere lezingen over alcoholarm brouwen en bierproeverijen onder leiding van biersommeliers. Bierliefhebbers kunnen na afloop van hun bezoek in het museumcafé genieten van een speciaal Amsterdam Museum-biertje, met of zonder alcohol.

De opening van de tentoonstelling zou op 9 april zijn, maar moest vanwege de coronamaatregelen drie maanden wachten. Een eenrichtingslooproute en het verplicht reserveren van een tijdslot zorgen ervoor dat bezoekers afstand kunnen houden. De tentoonstelling is nog te zien tot en met 1 november 2020.

Door: ANP

20 december '24 ( 8:45)

Oorlogsarchief tóch digitaal toegankelijk

Het wordt toch mogelijk om het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR) digitaal te bekijken, meldt minister Eppo Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap). Naar verwachting kunnen mensen ergens in het eerste kwartaal van 2025 in de studieruimte van het Nationaal Archief het beladen online-oorlogsarchief raadplegen.

20 december '24 ( 8:40)

NPO krijgt bij nader inzien toch geen 3,6 miljoen voor verbeteren sociale veiligheid

Minister Eppo Bruins (Media) geeft bij nader inzien toch niet 3,6 miljoen euro aan de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) om de sociale veiligheid te verbeteren. Dat doet hij op verzoek van een Kamermeerderheid, die begin deze maand instemde met een motie van BBB hierover.

19 december '24 (12:01)

Paters winnen geschil: NMVW moet collectie Afrika Museum teruggeven

De paters van de Congregatie van de Heilige Geest zijn de rechtmatige eigenaren van de collectie van het Afrika Museum in Berg en Dal. Sinds 2014 is de collectie in het bezit van het Nationaal Museum van Wereldculturen (NMVW), maar de rechter heeft de organisatie opgedragen deze terug te geven aan de paters. Het Afrika Museum is sinds vorig jaar gesloten. Dit meldt NOS. 

19 december '24 ( 9:35)

Regisseur Floor Van der Meulen werkt aan tweede speelfilm

Regisseur Floor Van der Meulen werkt aan haar tweede speelfilm, Happy Days. Dat heeft producent Keplerfilm bevestigd. De film gaat over een grootmoeder die in een burn-out belandt omdat haar kinderen verwachten dat ze altijd maar klaar moet staan om op de kleinkinderen te passen.

18 december '24 (13:30)

Nieuwe directeur Nationale Ballet is Ernst Meisner

Ernst Meisner wordt de nieuwe directeur van Het Nationale Ballet. Per 1 augustus 2026 volgt hij Ted Brandsen op, die dan na 23 jaar als directeur met pensioen gaat.

18 december '24 ( 8:45)

Tragikomische film De Terugreis maakt geen kans meer op Oscar

De tragikomische film De Terugreis maakt geen kans meer op een Oscar. De film van Jelle de Jonge heeft de shortlist van de categorie International Feature Film niet gehaald, maakte The Academy dinsdag bekend. Wel haalden de korte films Wander to Wonder van Nina Gantz en I'm Not a Robot van Victoria Warmerdam de shortlist van respectievelijk Animated Short Film en Live Action Short Film. Halina Reijns Babygirl is geselecteerd in de categorie Music (Original Score).

17 december '24 (16:00)

Kinderwoord van het jaar is 'bruh'

Het woord bruh is het Kinderwoord van het jaar 2024. Dat meldt het NOS Jeugdjournaal na een verkiezing waarbij zo'n 130.000 keer is gestemd. Het is de eerste keer dat het NOS Jeugdjournaal deze verkiezing organiseerde.

17 december '24 (13:50)

Schrijver Pim Wiersinga onverwachts overleden

Schrijver Pim Wiersinga is vorige week donderdag op 70-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Rotterdam, meldt zijn uitgeverij In de Knipscheer. Hij stierf onverwacht in zijn slaap.

17 december '24 (12:00)

VPRO-documentaireprogramma Tegenlicht stopt per 2026

Het VPRO-documentaireprogramma Tegenlicht stopt. Het programma verdwijnt door een verlegde focus van VPRO naar "geopolitiek en buitenland-journalistiek", bevestigt de omroep na berichtgeving van NRC. Het programma gaat na 2025 niet verder, aldus de VPRO.

16 december '24 (13:30)

Nieuw kinderboek al volop in de maak door Jochem Myjer

Jochem Myjer is al volop bezig met het maken van een nieuw kinderboek. Dat zei de cabaretier maandagochtend in de uitzending van NPO Radio 1.