Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Helft Nederlanders maakt zich zorgen om culturele sector

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Een op de tien mensen keek naar de onlinevoorstellingen die de cultuurwereld aanbood tijdens de lockdown wegens het coronavirus. Echt bezoek aan vooral bioscoop, festival of theater plus de daarmee samenhangende gezelligheid werden echter zeer gemist.

Dat meldt het Prins Bernhard Cultuurfonds op basis van een representatief onlineonderzoek, waarbij meer dan vijftienhonderd 18-plussers uit alle lagen van de bevolking een formulier volledig invulden. Bijna de helft van de Nederlanders maakt zich zorgen over de toekomst van de cultuursector, aldus het fonds. Twee op de tien Nederlanders vinden de extra 300 miljoen euro overheidssteun aan de cultuursector ook nog niet voldoende, zo maakt het fonds verder op uit de onderzoeksresultaten.

Zeven op de tien mensen zouden het "heel erg" vinden als er door de coronacrisis culturele initiatieven en gezelschappen failliet gaan. Bijna twee derde van de mensen vreest dat de cultuursector niet snel zal herstellen van de crisis. Daar komt bij dat 19 procent denkt na de crisis minder culturele bezoeken te zullen afleggen. Vermoedelijk gaat het hier om mensen die zich ook dan zorgen zullen maken om hun gezondheid. Ruim 72 procent denkt net zo vaak te gaan.

Wervingscampagne

Het fonds, dat maandag precies tachtig jaar bestaat, begint op 17 augustus een fondsenwervingscampagne om de cultuurwereld soelaas te bieden. "In het onderzoek zien we ook dat er nog een wereld te winnen valt als het gaat om geven aan cultuur", zegt fondsdirecteur Adriana Esmeijer. Een op de tien mensen heeft tijdens de coronacrisis een donatie gedaan aan de culturele sector, bijvoorbeeld door niets terug te eisen voor het kaartje voor een vervallen voorstelling. Van deze groep geeft 60 procent normaal niet.

Genoemde actie krijgt hulp van 'boegbeelden' uit de cultuurwereld, onder wie songfestivalkandidaat Jeangu Macrooy, fotograaf Anton Corbijn en Dolly Bellefleur ofwel Ruud Douma, bekend van zijn travestieact.

Door: ANP

20 december '24 ( 8:45)

Oorlogsarchief tóch digitaal toegankelijk

Het wordt toch mogelijk om het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR) digitaal te bekijken, meldt minister Eppo Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap). Naar verwachting kunnen mensen ergens in het eerste kwartaal van 2025 in de studieruimte van het Nationaal Archief het beladen online-oorlogsarchief raadplegen.

20 december '24 ( 8:40)

NPO krijgt bij nader inzien toch geen 3,6 miljoen voor verbeteren sociale veiligheid

Minister Eppo Bruins (Media) geeft bij nader inzien toch niet 3,6 miljoen euro aan de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) om de sociale veiligheid te verbeteren. Dat doet hij op verzoek van een Kamermeerderheid, die begin deze maand instemde met een motie van BBB hierover.

19 december '24 (12:01)

Paters winnen geschil: NMVW moet collectie Afrika Museum teruggeven

De paters van de Congregatie van de Heilige Geest zijn de rechtmatige eigenaren van de collectie van het Afrika Museum in Berg en Dal. Sinds 2014 is de collectie in het bezit van het Nationaal Museum van Wereldculturen (NMVW), maar de rechter heeft de organisatie opgedragen deze terug te geven aan de paters. Het Afrika Museum is sinds vorig jaar gesloten. Dit meldt NOS. 

19 december '24 ( 9:35)

Regisseur Floor Van der Meulen werkt aan tweede speelfilm

Regisseur Floor Van der Meulen werkt aan haar tweede speelfilm, Happy Days. Dat heeft producent Keplerfilm bevestigd. De film gaat over een grootmoeder die in een burn-out belandt omdat haar kinderen verwachten dat ze altijd maar klaar moet staan om op de kleinkinderen te passen.

18 december '24 (13:30)

Nieuwe directeur Nationale Ballet is Ernst Meisner

Ernst Meisner wordt de nieuwe directeur van Het Nationale Ballet. Per 1 augustus 2026 volgt hij Ted Brandsen op, die dan na 23 jaar als directeur met pensioen gaat.

18 december '24 ( 8:45)

Tragikomische film De Terugreis maakt geen kans meer op Oscar

De tragikomische film De Terugreis maakt geen kans meer op een Oscar. De film van Jelle de Jonge heeft de shortlist van de categorie International Feature Film niet gehaald, maakte The Academy dinsdag bekend. Wel haalden de korte films Wander to Wonder van Nina Gantz en I'm Not a Robot van Victoria Warmerdam de shortlist van respectievelijk Animated Short Film en Live Action Short Film. Halina Reijns Babygirl is geselecteerd in de categorie Music (Original Score).

17 december '24 (16:00)

Kinderwoord van het jaar is 'bruh'

Het woord bruh is het Kinderwoord van het jaar 2024. Dat meldt het NOS Jeugdjournaal na een verkiezing waarbij zo'n 130.000 keer is gestemd. Het is de eerste keer dat het NOS Jeugdjournaal deze verkiezing organiseerde.

17 december '24 (13:50)

Schrijver Pim Wiersinga onverwachts overleden

Schrijver Pim Wiersinga is vorige week donderdag op 70-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Rotterdam, meldt zijn uitgeverij In de Knipscheer. Hij stierf onverwacht in zijn slaap.

17 december '24 (12:00)

VPRO-documentaireprogramma Tegenlicht stopt per 2026

Het VPRO-documentaireprogramma Tegenlicht stopt. Het programma verdwijnt door een verlegde focus van VPRO naar "geopolitiek en buitenland-journalistiek", bevestigt de omroep na berichtgeving van NRC. Het programma gaat na 2025 niet verder, aldus de VPRO.

16 december '24 (13:30)

Nieuw kinderboek al volop in de maak door Jochem Myjer

Jochem Myjer is al volop bezig met het maken van een nieuw kinderboek. Dat zei de cabaretier maandagochtend in de uitzending van NPO Radio 1.