Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Jongeren maken expo over hun Indische en Molukse roots voor Limburgs Museum

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 8 min
location_on [xx]km
In een nieuwe tentoonstelling Van Daar, die vanaf 11 december te zien is in het Limburgs Museum, vertellen Limburgse jongeren met Indische en Molukse roots over hun familiegeschiedenis. Zo schijnen zij 75 jaar na de Japanse capitulatie en de daaropvolgende afwikkeling van ‘Indië’  hun eigen licht op een onderbelichte historie. Dit meldt het Limburgs Museum. 
De jonge gastcuratoren zullen in de aanloop naar de tentoonstelling hun eigen geschiedenis in Limburg onderzoeken. Onder begeleiding van stichting Zieraad (Yvette Kopijn en Helen Sumter) duiken ze in vier workshops in de archieven van het Regionaal Historisch Centrum Limburg. Ze maken kennis met stamboomonderzoek, duiken in de Indonesische en Molukse geschiedenis en interviewen hun eigen (groot)ouders. De resultaten van dit project Tracing your roots vormen vanaf 11 december de kern van de tentoonstelling Van Daar.
 

‘We willen een inclusief museum zijn’

 
Museumdirecteur Bert Mennings is overtuigd van deze nieuwe aanpak: “We willen een inclusief museum zijn. Daarom vragen we gastcuratoren van verschillende vakgebieden en gemeenschappen om een eigen perspectief te bieden op verleden, heden en toekomst van Limburg. Zo creëren we een meerstemmige dialoog. Als museum voor cultuur en geschiedenis in Limburg verzamelen, tonen en vertellen we alle verhalen van hier.”
 

Verzwegen geschiedenis 

 
Tussen 1945 en 1965 arriveerden tegen de 300.000 mensen uit voormalig Nederlands-Indië in Nederland. In Limburg kwamen veel Indische Nederlanders en Molukkers terecht. Die migranten hebben Limburg en Nederland voorgoed veranderd: naar schatting 2 miljoen Nederlanders hebben vandaag de dag een persoonlijke link met wat ooit Nederlands-Indië was.
 
Maar de komst naar Nederland betekende vooral een groot keerpunt in het leven van de migranten zelf. Een geschiedenis die niet altijd voldoende aandacht heeft gekregen. Niet van de overheid, niet van musea, en zelfs niet van alle betrokkenen: binnen sommige families werd er over de geschiedenis gezwegen. In de Nederlandse samenleving komt er steeds meer ruimte voor herbezinning op het koloniale verleden.
 

Cultuur van zwijgen

 
Yvette Kopijn (Gastcurator van de tentoonstelling Van Daar) van stichting Zieraad komt zelf uit een gemengd Nederlands-Indisch gezin. “Ik ondervond aan den lijve hoe migratie, een oorlogstrauma en de daaraan verbonden cultuur van zwijgen kunnen leiden tot gevoelens van uitsluiting, ontworteling en er niet mogen zijn,” zegt Kopijn. Met die ervaring probeert ze jongeren met hun (groot)ouders in gesprek te brengen.
 

Aanmelden Limburgse jongeren

 
Wie interesse heeft in zo’n rol als gastcurator kan zich vanaf melden bij het Limburgs Museum. De workshops zijn op zaterdag 10, 31 oktober, en op 7 en 14 november. Limburgse jongeren van 15 tot 35 jaar met wortels in Indië/Indonesië gaan samen met een groep van gelijkgestemden op zoek naar hun eigen roots en familiegeschiedenis. Vier zaterdagen lang duiken ze in de Indisch/Molukse geschiedenis, maken ze kennis met genealogie en stamboomonderzoek, en interviewen en filmen ze hun eigen (groot)ouders om familieverhalen vast te leggen. Het programma sluit af met een Familiedag, waarna het mogelijk is om deel te nemen aan de tentoonstelling Van Daar in het Limburgs Museum. Die expositie is te zien tot en met 28 maart 2021.
 
Door: Nationale Recreatiegids
 
11 april '25 (15:55)

Theaterproducent en directeur van SenF ontvangt onderscheiding

Theaterproducent Richard Bongertman is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Bongertman is directeur van SenF Theaterpartners, het grootste impresariaat van Nederland. De onderscheiding werd uitgereikt in het Oude Luxor Theater, maakte de gemeente Rotterdam bekend.

11 april '25 (13:11)

Nederlandse film met Henry van Loon te zien in Oekraïne

De Nederlandse film Out, met Henry van Loon en Victor Löw, is eind april te zien in Oekraïne. Het coming-outdrama over een tienerjongen wordt vertoond tijdens de derde editie van het SUNNY BUNNY LGBTQIA+ Film Festival in hoofdstad Kiev. De film is onderdeel van het New Colors-programma en dingt mee naar de publieksprijs, maakte regisseur Denis Alink vrijdag bekend.

11 april '25 (10:44)

Musical over Rob de Nijs verlengd tot en met maart 2026

De musical Malle Babbe, over het leven van Rob de Nijs, is verlengd tot en met maart 2026. Dat heeft producent MediaLane vrijdag gemeld, die dit naar eigen zeggen doet vanwege de "aanhoudende vraag naar kaarten". Het stuk is eind 2025 en begin 2026 door het hele land te zien.

11 april '25 ( 9:25)

Lucas Hamming en Magtel de Laat in de hoofdrollen van Nederlandse Queen musical

Lucas Hamming en Magtel de Laat gaan de hoofdrollen spelen in de nieuwe Nederlandse versie van de musical We Will Rock You. Dat hebben producenten Albert Verlinde, Huub van den Heuvel, Jaco Kaasschieter en Bram Verhaak vrijdag bekendgemaakt.

11 april '25 ( 8:55)

Raad voor Cultuur positief over plannen kabinet voor NPO

De Raad voor Cultuur is positief over de plannen van het kabinet voor de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). De Raad wil wel dat minister Eppo Bruins (Media) het wettelijke takenpakket van de NTR op een "zorgvuldige wijze" waarborgt. Bruins maakte vrijdag bekend dat de NTR verdwijnt bij de hervorming van de publieke omroep, maar een Kamermeerderheid vindt dat de NTR met de NOS moet fuseren. Daarmee zouden de NTR-programma's zijn gered.

10 april '25 (14:49)

Presentator Jurre Geluk ziet nu al gevolgen bezuinigingen NPO

Presentator Jurre Geluk ziet om zich heen al de gevolgen van de bezuinigingen bij de publieke omroep. Zo worden programma's minder snel toegezegd of zelfs afgewezen, vertelt hij tegen het ANP. Geluk demonstreert samen met een grote groep omroepmedewerkers op het Mediapark in Hilversum tegen de aangekondigde bezuinigingen van 156 miljoen euro.

10 april '25 (11:26)

Beste filosofieboek van het jaar geschreven door Tim Fransen

Het boek In onze tijd: Leven in het Calamiteitperk van cabaretier Tim Fransen heeft de Socratesbeker gewonnen, de prijs voor het beste Nederlandse filosofieboek van het jaar. Dat meldt Filosofie Magazine, die de prijs sinds 2002 uitreikt, op haar website. Fransens boek was een van de twintig genomineerde titels voor de onderscheiding.

10 april '25 (10:01)

Meer dan 100.000 kaartjes verkocht voor Elisabeth de Musical

Voor Elisabeth de Musical zijn al meer dan 100.000 kaartjes verkocht. Daarom kreeg producent Albert Verlinde woensdagavond in Vandaag Inside een VVTP Diamanten Ticket Award. De musical ging twee weken geleden in première.

10 april '25 (10:00)

Meer dan 50.000 handtekeningen voor behoud omroep NTR

Meer dan 50.000 mensen hebben hun handtekening gezet onder de petitie voor het behoud van omroep NTR. Omroepdirecteur Lucas Goes lanceerde de petitie maandag, naar aanleiding van de nieuwe plannen van minister Eppo Bruins (Media). Die maakte vrijdag bekend dat de NTR verdwijnt bij de hervorming van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO).

10 april '25 ( 9:15)

Frank Lammers speelt komende zomer na jaren weer in toneelstuk

Frank Lammers speelt komende zomer na jaren weer in een toneelstuk. De acteur, recentelijk bekend van de tv-serie Undercover, speelt de hoofdrol in het stuk De keizer van Maastricht. Lammers speelde in het verleden in producties als Ach, Zalig Man (2010) en Frank en Ricky hebben de blues uit 2020.