Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Jongeren maken expo over hun Indische en Molukse roots voor Limburgs Museum

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 8 min
location_on [xx]km
In een nieuwe tentoonstelling Van Daar, die vanaf 11 december te zien is in het Limburgs Museum, vertellen Limburgse jongeren met Indische en Molukse roots over hun familiegeschiedenis. Zo schijnen zij 75 jaar na de Japanse capitulatie en de daaropvolgende afwikkeling van ‘Indië’  hun eigen licht op een onderbelichte historie. Dit meldt het Limburgs Museum. 
De jonge gastcuratoren zullen in de aanloop naar de tentoonstelling hun eigen geschiedenis in Limburg onderzoeken. Onder begeleiding van stichting Zieraad (Yvette Kopijn en Helen Sumter) duiken ze in vier workshops in de archieven van het Regionaal Historisch Centrum Limburg. Ze maken kennis met stamboomonderzoek, duiken in de Indonesische en Molukse geschiedenis en interviewen hun eigen (groot)ouders. De resultaten van dit project Tracing your roots vormen vanaf 11 december de kern van de tentoonstelling Van Daar.
 

‘We willen een inclusief museum zijn’

 
Museumdirecteur Bert Mennings is overtuigd van deze nieuwe aanpak: “We willen een inclusief museum zijn. Daarom vragen we gastcuratoren van verschillende vakgebieden en gemeenschappen om een eigen perspectief te bieden op verleden, heden en toekomst van Limburg. Zo creëren we een meerstemmige dialoog. Als museum voor cultuur en geschiedenis in Limburg verzamelen, tonen en vertellen we alle verhalen van hier.”
 

Verzwegen geschiedenis 

 
Tussen 1945 en 1965 arriveerden tegen de 300.000 mensen uit voormalig Nederlands-Indië in Nederland. In Limburg kwamen veel Indische Nederlanders en Molukkers terecht. Die migranten hebben Limburg en Nederland voorgoed veranderd: naar schatting 2 miljoen Nederlanders hebben vandaag de dag een persoonlijke link met wat ooit Nederlands-Indië was.
 
Maar de komst naar Nederland betekende vooral een groot keerpunt in het leven van de migranten zelf. Een geschiedenis die niet altijd voldoende aandacht heeft gekregen. Niet van de overheid, niet van musea, en zelfs niet van alle betrokkenen: binnen sommige families werd er over de geschiedenis gezwegen. In de Nederlandse samenleving komt er steeds meer ruimte voor herbezinning op het koloniale verleden.
 

Cultuur van zwijgen

 
Yvette Kopijn (Gastcurator van de tentoonstelling Van Daar) van stichting Zieraad komt zelf uit een gemengd Nederlands-Indisch gezin. “Ik ondervond aan den lijve hoe migratie, een oorlogstrauma en de daaraan verbonden cultuur van zwijgen kunnen leiden tot gevoelens van uitsluiting, ontworteling en er niet mogen zijn,” zegt Kopijn. Met die ervaring probeert ze jongeren met hun (groot)ouders in gesprek te brengen.
 

Aanmelden Limburgse jongeren

 
Wie interesse heeft in zo’n rol als gastcurator kan zich vanaf melden bij het Limburgs Museum. De workshops zijn op zaterdag 10, 31 oktober, en op 7 en 14 november. Limburgse jongeren van 15 tot 35 jaar met wortels in Indië/Indonesië gaan samen met een groep van gelijkgestemden op zoek naar hun eigen roots en familiegeschiedenis. Vier zaterdagen lang duiken ze in de Indisch/Molukse geschiedenis, maken ze kennis met genealogie en stamboomonderzoek, en interviewen en filmen ze hun eigen (groot)ouders om familieverhalen vast te leggen. Het programma sluit af met een Familiedag, waarna het mogelijk is om deel te nemen aan de tentoonstelling Van Daar in het Limburgs Museum. Die expositie is te zien tot en met 28 maart 2021.
 
Door: Nationale Recreatiegids
 
04 april '25 (16:18)

Kort geding Pim Lammers tegen Civitas Christiana dient woensdag

Het kort geding van Simpel Uitgeverijen en schrijver Pim Lammers tegen de extreem-conservatieve stichting Civitas Christiana dient woensdag in Amsterdam. De zaak gaat over uitlatingen in een boek waarin Lammers door de stichting een "pedofilie-schrijver" wordt genoemd.

04 april '25 (10:24)

Meer mensen nemen contact op met adviespunt voor culturele, creatieve en mediasector

Bijna driehonderd mensen hebben vorig jaar contact opgenomen met Mores, het steun- en adviespunt voor de culturele, creatieve en mediasector. In 234 gevallen ging het om mensen die grensoverschrijdend gedrag hebben ervaren of daar getuige van waren, staat in het vrijdag gepubliceerde jaarverslag. Het jaar daarvoor ging het nog om tweehonderd meldingen.

04 april '25 ( 8:35)

Nieuwe hoofdredacteuren bekend van Het Parool

Jildou van der Bijl en Michiel Couzy zijn de nieuwe hoofdredacteuren van Het Parool. Dat heeft de Amsterdamse krant bekendgemaakt. Van der Bijl komt bij de LINDA. vandaan, waar ze zeventien jaar hoofdredacteur was. Couzy was sinds vier jaar adjunct-hoofdredacteur van Het Parool. De redactie van de krant mocht donderdag na de voordracht van de kandidaten stemmen en stemde met "overtuigende meerderheid" in.

03 april '25 (14:50)

Portret van Erasmus wordt pronkstuk in nieuw Rotterdams migratiemuseum Fenix

Het binnenkort te openen migratiemuseum Fenix in Rotterdam heeft een bijzonder kunstwerk aan de collectie toegevoegd: een portret van Desiderius Erasmus, geschilderd in het atelier van Hans Holbein de Jonge. Het zestiende-eeuwse werk wordt beschouwd als een van de topstukken van het museum, dat zich richt op het thema migratie. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

03 april '25 ( 9:44)

Leo Alkemade eert vader in nieuwe film Champagne

Leo Alkemade brengt in de nieuwe film Champagne een eerbetoon aan zijn vader. De acteur en zijn vader deelden allebei een liefde voor deze drank en wilden samen nog naar de champagnestreek reizen, maar door ziekte van zijn vader is dat er nooit van gekomen. Dat maakte distributeur Independent Films woensdag bekend.

02 april '25 (14:19)

Jim Bakkum speelt na zes jaar weer in een musical

Jim Bakkum gaat na zes jaar weer in een musical spelen, genaamd Stoornis Of My Life. Het stuk is bedacht en geschreven door "zijn held en broer in de voorstelling" Alex Klaasen. Bakkum omschrijft het stuk als "de musical die weigert over autisme te gaan".

02 april '25 ( 9:05)

Herman van der Zandt vindt dat De Slimste mens 'voor de kijker al genoeg' verandert

Herman van der Zandt vindt dat De slimste mens "voor de kijker al genoeg" verandert, omdat hij de kennisquiz in het nieuwe seizoen presenteert en de jury ook anders is. De presentator vindt niet dat verder veel gesleuteld moet worden aan het programma. "Je moet niet vernieuwen om te vernieuwen", zegt hij in het AD.

01 april '25 ( 9:00)

Diederik Ebbinge denkt na over maken nieuwe musical

Diederik Ebbinge denkt na Onze Jordaan na over het maken van een volgende musical. Dat vertelde hij maandag bij de nominatielunch van de Musical Awards in Amsterdam. Ebbinge is voor Onze Jordaan genomineerd voor zowel de beste regie als het beste script. De voorstelling werd gemaakt in het kader van 750 jaar Amsterdam.

01 april '25 ( 8:55)

Team van The Masked Singer komt samen na verlies Loretta Schrijver

Carlo Boszhard en het team van The Masked Singer komen deze week samen om over het verlies van Loretta Schrijver te praten. Dat deelde Boszhard maandag bij de nominatielunch van de Musical Awards, waar hij als genomineerde bij was. Boszhard en de vorige week overleden Schrijver zaten jarenlang samen in het panel van het succesvolle RTL-programma.

01 april '25 ( 8:45)

Carlo Boszhard vindt nominatie voor Musical Award 'fantastisch'

Carlo Boszhard vindt het "fantastisch" dat hij voor zijn rol in Moulin Rouge! kans maakt op de Musical Award voor beste mannelijke bijrol. "Ik geniet daar intens van", zei hij maandag tijdens een lunch met alle andere genomineerden. "Het betekent toch wel dat je omarmd wordt door de kenners. En dat vind ik heel erg leuk."