Gouden Koets komt na restauratie tijdelijk in Amsterdam Museum
Het rijtuig - dat sinds 2016 in onderhoud is - raakte eerder in opspraak vanwege het ‘koloniale’ zijpaneel. Koning Willem-Alexander zei onlangs nog dat pas na afronding van de restauratie zou worden beslist of de Gouden Koets blijft rijden op de derde dinsdag in september. Ook liet hij weten dat hij de discussie erover volgt, maar er niet aan deelneemt.
Expositie Gouden Koets
Het museum krijgt de koets in bruikleen voor de expositie 'Gouden Koets - Geschenk van Amsterdam'. De koets was een geschenk van de Amsterdamse bevolking aan koningin Wilhelmina bij haar inhuldiging. Meer dan 1200 ambachtslieden werkten aan de koets. Het groot onderhoud begon in 2016.
"Onderdeel van de tentoonstelling is een breed publieksprogramma, waarbij bezoekers, geïnteresseerden en deskundigen kunnen meepraten over uiteenlopende thema's die verbonden zijn met de Gouden Koets als Nederlands cultureel erfgoed", staat in een bericht van het Amsterdam Museum en de Rijksvoorlichtingsdienst. "Hierin is ook aandacht voor verschillende perspectieven op de geschiedenis en het debat over de symboliek van de schilderingen op de koets."
Ophef
De ophef over de Gouden Koets gaat over een afbeelding aan de linkerkant. De Amsterdamse schilder Nicolaas van der Waay gaf hiermee een huldeblijk aan de toenmalige koloniën, met een onder meer knielende zwarte man namens Suriname en de Antillen. Zo'n afbeelding werd eind negentiende eeuw normaal gevonden, maar roept nu afschuw op.
Met de komst van de gerestaureerde Gouden Koets naar het Amsterdam Museum wil museumdirecteur Judikje Kiers naast de geschiedenis ook ingaan op deze actuele discussie over het rijtuig. "In een tijd waarin het debat over de toekomst van beladen erfgoed in de maatschappij actueler is dan ooit. Als museum moeten we een rol spelen in actuele maatschappelijke vraagstukken."
Wij kunnen bruggen slaan tussen geschiedenis en het nu, de actualiteit", zegt Kiers. "We kiezen er bewust voor om de kennis over de Gouden Koets vanuit verschillende perspectieven te verdiepen, om de blik van de bezoeker te openen en kennis en inzicht te verrijken. Om zo het gesprek met elkaar aan te gaan."
Door: ANP