Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Depot Boijmans Van Beuningen technisch voltooid: dit weekend sneak preview

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 9 min
location_on [xx]km
Depot Boijmans Van Beuningen, het eerste publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld, heeft zijn technische voltooiing bereikt. Het spiegelende gebouw in het Museumpark in Rotterdam werd ontworpen door MVRDV en is gebouwd door BAM Bouw en Techniek. Komend weekend krijgen ruim 7.500 bezoekers de primeur, zij kunnen tijdens de Zilveren Opening een blik werpen op het interieur. Dit meldt Boijmans Van Beuningen.
Depot Boijmans Van Beuningen ontsluit straks de gehele kunstcollectie van Museum Boijmans Van Beuningen voor publiek. Ruim 151.000 kunstwerken worden hier verzorgd en opgeslagen voor het oog van de bezoeker, die wordt ondergedompeld in de wereld achter de schermen van een museum. Naast de verschillende ruimtes voor opslag en verzorging heeft het depot op 35 meter hoogte een restaurant en een dakbos, dat recent is bekroond met een Rooftop Award. De voltooiing van de bouw maakt de weg vrij voor het afmaken van het interieur en de grote kunstverhuizing die in december start. Het depot opent in het najaar van 2021 zijn deuren.
 

Depot Boijmans Van Beuningen

 
Het 39,5 meter hoge Rotterdamse kunstdepot bevindt zich in het voorportaal van het Museumpark in Rotterdam. Ondanks zijn omvang van 15.000 m2 wordt het gebouw volledig opgenomen in zijn omgeving. Dat is mede te danken aan de relatief bescheiden footprint en de ronde vorm; hierdoor zijn routes en doorzichten door het park behouden, is de impact op de waterhuishouding zo klein mogelijk gehouden en ontstond ruimte voor een nieuwe publieke ruimte op 35 meter hoogte. Wat beneden aan bomen is weggehaald, is boven teruggekeerd. De 75 metershoge meerstammige berken zijn drie jaar lang in een kwekerij op de weersomstandigheden op deze hoogte voorbereid en in het voorjaar van 2020 naar het dak getakeld. Het restaurant en dakbos zullen naar verwachting in trek zijn als ontmoetingsplek en nieuwe huiskamer voor de stad, niet in de laatste plaats vanwege het uitzicht.
 

Gevel

 
De depotgevel, bestaande uit 6.609 vierkante meter spiegelend glas, verdeeld over 1.664 panelen, reflecteert de omgeving; van toevallige voorbijgangers en wolkenluchten tot het lommerrijke Museumpark en de dynamische skyline van Rotterdam. Depot Boijmans Van Beuningen maakt dit deel van de stad levendiger en legt tegelijkertijd een sterke relatie met het park en de gebouwen die zich in de buurt bevinden.
 

Collectie in het gebouw

 
De collectie speelt de hoofdrol in het gehele gebouw. Tijdens de route door het depot komen bezoekers hiermee op verschillende manieren in aanraking. In het depot worden werken bewaard en getoond op basis van hun klimatologische eisen, in plaats van op basis van kunststroming of tijdperk. Er zijn vijf verschillende klimaatzones, passend bij verschillende materialen als metaal, plastic, papier, zwartwit- en kleurfotografie. Blikvanger van het ontwerp is het atrium met de elkaar kruisende trappen en de grote glazen vitrines met kunstwerken. De atriumtrappen leiden naar de depots en tentoonstellingsruimtes, waar bezoekers straks te zien krijgen hoe het museum zijn vermaarde kunstcollectie bewaart en onderhoudt.
 

Samenwerking

 
Depot Boijmans Van Beuningen is een samenwerking tussen Museum Boijmans Van Beuningen, de gemeente Rotterdam en de stichting De Verre Bergen. Het depot is ontworpen door MVRDV en mogelijk gemaakt door BAM Bouw en Techniek. In het najaar van 2021 opent het depot zijn deuren voor het publiek. Op 25, 26 en 27 september 2020 wordt een sneak preview georganiseerd voor de inwoners van Rotterdam. Alle 7.500 (gratis) toegangskaarten voor dit evenement waren binnen drie uur vergeven.
 
Door: Nationale Recreatiegids
 
30 december '24 (16:30)

Afscheidsgesprek Eva Hermans-Kroot op Qmusic verkozen tot Radiomoment van het Jaar 2024

Het afscheidsgesprek dat Mattie Valk in de Qmusic-ochtendshow Mattie & Marieke voerde met de inmiddels overleden Eva Hermans-Kroot is verkozen tot het Radiomoment van het Jaar 2024. Dat is zondagavond bekendgemaakt in een speciale uitzending van het Omroep MAX-radioprogramma De Perstribune op NPO Radio 1. De prijs wordt uitgereikt door meerdere radiopresentatoren.

30 december '24 (10:00)

Jaïr Stranders uitgeroepen tot Taalstaatmeester van 2024

Filosoof en theatermaker Jaïr Stranders is uitgeroepen tot Taalstaatmeester van 2024. Dat gebeurde zaterdag in het NPO Radio 1-programma De Taalstaat van Frits Spits. De onderscheiding gaat jaarlijks naar degene die zich het afgelopen jaar heeft onderscheiden in taalgebruik.

23 december '24 (13:15)

Al ruim 30.000 tickets verkocht voor nieuwe voorstelling met Anne WIl Blankers en Lies Visschedijk

Voor de nieuwe voorstelling Galerie The Waverly, met Anne Wil Blankers en Lies Visschedijk, zijn inmiddels al meer dan 30.000 tickets verkocht. Dat heeft producent MORE Theater Producties zondag gemeld. Volgens een woordvoerder is het "fantastisch dat de verkoop zo kort na de première al zo goed loopt".

23 december '24 (11:15)

Achtergebleven XR-activisten uit Rijksmuseum gehaald door politie

De negen klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) die na een grotere protestactie waren achtergebleven in de Eregalerij van het Rijksmuseum zijn rond 18.30 uur uit het pand gehaald. Dat laat een woordvoerster van de klimaatactiegroep weten en wordt bevestigd door de politie. De negen demonstranten hadden zich aan elkaar vastgelijmd. Volgens XR heeft de politie de lijm met cola verwijderd.

23 december '24 (11:00)

Activisten Extinction Rebellion weigeren te vertrekken na sluitingstijd Rijksmuseum

De klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) die zich zaterdagmiddag na een protestactie in het Rijksmuseum op een bankje in de Eregalerij hebben verschanst, weigeren ook na sluitingstijd te vertrekken. Het gaat om negen mensen, ziet een verslaggever van het ANP. Sommigen hebben zich aan elkaar vastgelijmd.

23 december '24 (10:45)

Enkele demonstranten vastgelijmd achtergebleven na demonstratie

Nadat een groot deel van de betogers van Extinction Rebellion (XR) was vertrokken uit het Rijksmuseum na hun actie, zijn nog enkele demonstranten achtergebleven in de Eregalerij met de topstukken van het museum. Zeven activisten zaten op een bankje en zes van hen hadden zich in duo's aan elkaar vastgelijmd, ziet een ANP-verslaggever ter plaatse.

23 december '24 (10:30)

Activisten Extinction Rebellion hebben in eregalerij Rijksmuseum betoogd tegen sponsoring ING

Activisten van Extinction Rebellion (XR) hebben in de eregalerij van het Rijksmuseum in Amsterdam betoogd tegen de sponsoring door ING van het museum. Dat meldt een ANP-verslaggever ter plaatse. Bij de actie, in de ruimte waar de topstukken van het museum te zien zijn, waren ook kinderen betrokken die een statement voorlazen.

23 december '24 (10:00)

Arjen Lubach denkt dat hij en zijn team "het wel reden bij de commerciëlen"

Arjen Lubach denkt dat hij en zijn team "het wel redden bij de commerciëlen". Dat zegt de cabaretier zaterdag in de podcast U bevindt zich hier van RTV Noord. Lubach nam na het najaarsseizoen van De Avondshow afscheid van de NPO en gaat dit voorjaar aan de slag bij de commerciële zender.

23 december '24 ( 9:40)

Halina Reijn wilde vlak voor eerste draaidag Babygirl liefst wegrennen

Halina Reijn wilde vlak voor de eerste draaidag van Babygirl in New York het liefst wegrennen. Dat bekent de regisseur zaterdag in De Telegraaf. Babygirl gaat over een succesvolle zakenvrouw (Nicole Kidman) die een affaire begint met haar jongere stagiair. De film won al diverse prijzen en wordt getipt voor de Oscars.

23 december '24 ( 9:35)

Boek van cabaretier Tim Fransen staat op nominatielijst Socratesbeker

Het boek In onze tijd: Leven in het Calamiteitperk van cabaretier Tim Fransen staat op de nominatielijst voor de Socratesbeker, de prijs voor het beste Nederlandse filosofieboek van het jaar. Dat meldt Filosofie Magazine, die de prijs sinds 2002 uitreikt, op haar website. Het boek van Fransen is een van de twintig titels op de lijst.