Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Musea krijgen dit jaar nog geen 10 miljoen bezoeken

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
De Nederlandse musea verwachten dit jaar te moeten afsluiten met nog geen 10 miljoen bezoeken. De schatting van de Museumvereniging, waarvan meer dan 400 musea lid zijn, is dat er eind december 9,7 miljoen keer een bezoek is gebracht. In 2019, toen er nog geen sprake was van corona en beperkende maatregelen, stond er 33 miljoen keer iemand voor de kassa.

De vereniging roept kabinet en andere belanghebbenden op de musea te blijven steunen, want de eigen inkomsten zijn alleen al in 2020 met 250 miljoen euro gedaald. De 149 miljoen aan noodsteun in dat jaar kon dat gat dus lang niet vullen en het leed is volgens de vereniging ook nog steeds niet geleden. "In het vierde kwartaal lopen musea naar verwachting 65 miljoen euro aan eigen inkomsten mis, en in de eerste helft van 2022 zal dat onder vergelijkbare omstandigheden niet anders zijn. Met extra steun kunnen musea de periode van vraaguitval overbruggen en kan de kwaliteit van het aanbod overeind blijven, waarmee de spreiding van cultuur over alle regio’s gewaarborgd blijft", aldus een woordvoerster.

Ook andere overheden, fondsen en particulieren zijn gevraagd de knip te trekken voor de musea. "Er zijn nieuwe activiteiten nodig om meer publiek te trekken, zoals tijdelijke tentoonstellingen en speciale evenementen, juist ook voor bezoekers uit Nederland. Daarvoor zijn investeringen hard nodig."

De musea bezuinigden zelf vorig jaar 125 miljoen en kregen dus noodsteun, maar ze komen naar eigen zeggen niet uit, onder meer omdat er extra publiek uit Nederland moet worden getrokken om weer op het gewenste niveau te komen. Kleinere musea teerden ook nog eens extra op hun reserves in. Het meeste geld kwam namelijk van het Rijk en veel minder van de gemeenten, terwijl volgens de vereniging "meer dan de helft van de musea de gemeente als hoofdfinancier heeft".

Stilvallen toerisme

Het aantal museumbezoeken daalde in 2020, toen de coronacrisis losbarstte, al naar 13,2 miljoen. Verplichte sluitingen, beperking van de bezoekersaantallen en het bijna stilvallen van het toerisme uit het buitenland eisten hun tol. De daling van het aantal bezoeken door buitenlanders was in dat eerste coronajaar zelfs 82 procent: van 10 miljoen in 2019 naar 1,8 miljoen in 2020.

De werkgelegenheid in de museumsector daalde vorig jaar met 6800 van de 35.000 mensen, alle soorten verbintenissen meegerekend. Bij personeel in loondienst ging het aantal fte met 470 omlaag. Over dit jaar worden verdere ontslagen verwacht bij ongeveer een derde van de musea.

Door: ANP

15 januari '25 ( 8:50)

Mart Smeets is eerste ontvanger van Oeuvre Award Nederlandse Sport Pers

Journalist en presentator Mart Smeets heeft als eerste de Han Hollander Oeuvre Award gekregen, een nieuwe prijs voor "sportjournalisten met een lange staat van dienst die het verschil hebben gemaakt". Smeets kreeg de prijs tijdens de uitreiking van de jaarprijzen van de Nederlandse Sport Pers (NSP).

15 januari '25 ( 8:40)

ANP-fotograaf Remko de Waal wint Nieuwsfoto van het Jaar 2024

ANP-fotograaf Remko de Waal heeft de prijs voor Nieuwsfoto van het Jaar 2024 gewonnen bij de jaarlijkse verkiezing van Stichting Nieuwsfoto. De prijs voor Sportfoto van het jaar ging naar Klaas Jan van der Weij.

15 januari '25 ( 8:35)

Bijzondere overstap Erik de Zwart: "kom er meer tot mijn recht"

Een bijzondere overstap in de radiowereld: Erik de Zwart zegt de vooravond op vrijdag bij NPO Radio 5 vaarwel en keert terug naar Talpa Radio. Vanaf 1 maart 2025 is De Zwart te horen bij Radio 10, waar hij de weekendochtenden voor zijn rekening zal nemen.

15 januari '25 ( 8:25)

Erik de Zwart neemt afscheid van NPO en stapt over naar Radio 10

Erik de Zwart gaat als radiopresentator aan de slag bij Radio 10. Hij maakte dit bekend in de middagshow van Gijs Staverman.

14 januari '25 (11:45)

Expositie over 50-jarig bestaan Simplisties Verbond verlengd

De expositie over het 50-jarig bestaan van het Simplisties Verbond wordt verlengd. De expositie zou tot 20 januari te zien zijn, maar is nu tot en met zondag 16 maart te bezoeken in het Mediamuseum in Hilversum.

14 januari '25 ( 9:10)

Anya Niewierra schrijft dit jaar Zomerlezengeschenk

Anya Niewierra schrijft dit jaar het Zomerlezengeschenk. Dat heeft boekenkoepel CPNB dinsdag bekendgemaakt. De boekhandel doet het boek, De Stille, cadeau tussen 18 juni en 20 juli aan iedereen die meer dan 15 euro aan boeken besteedt. Het verhaal speelt zich af in Valkenburg, waar een kunsthistoricus een werk van haar jonggestorven moeder ontdekt.

14 januari '25 ( 9:00)

Youp van 't Hek schrijft monoloog voor zijn vrouw, te zien in theater

Cabaretier Youp van 't Hek gaat een monoloog schrijven voor zijn vrouw, actrice Debby Petter. Het stuk heet Afslag Gewist en moet vanaf november in de Nederlandse theaters te zien zijn. Dat heeft Van 't Hek gemeld aan het ANP.

14 januari '25 ( 8:40)

Oom van Anne Faber schrijft boek over tbs

Hans Faber, de oom van de in 2017 vermoorde Anne Faber, heeft een boek over tbs geschreven. Voor de televisieserie In de tbs bezocht hij een jaar lang een tbs-kliniek, waar hij met behandelaren, begeleiders en patiënten sprak. Zijn bevindingen beschreef hij in het boek TBS.

13 januari '25 (10:15)

Brand in historisch pand in Vlaardingen

In een historisch pand in Vlaardingen (Zuid-Holland) woedt zaterdagmiddag een grote brand. Er is niemand meer binnen, meldt de veiligheidsregio. Het is een uitslaande brand.

13 januari '25 ( 8:30)

Oorlogsinstituut vindt gepubliceerde namenlijst oorlogsarchief "zorgwekkend"

De begin dit jaar gepubliceerde namenlijst van overleden verdachten die voorkomen in het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR) heeft tot een "zorgwekkende en zeer onwenselijke situatie" geleid. Dat meldt oorlogsinstituut NIOD. Iedereen kan online in de namenindex zoeken naar verdachten, maar het bekijken van de bijbehorende dossiers is lastiger. En dat is volgens het NIOD problematisch.