Zes nieuwe wandel-, fiets,- en vaarroutes moeten er voor zorgen dat jong en oud een historische ontdekkingstocht kunnen maken door Amersfoort. De deelnemers komen langs kenmerkende straten, gebouwen en overblijfselen die meer vertellen over historische thema’s. Zo leren deelnemers over de geschiedenis van verschillende groepen inwoners die in de stad leven. De themaroutes vormen samen de Route van Verzoening.
Bernice Calmes, directeur Art.1 Midden Nederland: “Het doel van de Route van Verzoening is dat alle groepen in de samenleving die zich buitengesloten voelen, de mogelijkheid krijgen om de breuk met ‘de ander’ te herstellen. Bewustwording en educatie zijn dan ook belangrijke pijlers van dit project.”
Leerzaam voor kinderen en volwassen
Cees van Eijk, wethouder diversiteit: “De routes zijn niet alleen leuk om te doen, maar ook leerzaam voor kinderen en volwassenen. Misschien kom je nu dagelijks langs een gebouw in Amersfoort, waar je de historie niet van kende. Door de routes komen inwoners en mensen die onze stad bezoeken juist te weten wat die verhalen zijn in onze straten en wijken. En ook welke betekenis die nu nog hebben voor stadsgenoten vanwege hun achtergrond of familiegeschiedenis.”
De zes themaroutes
Op de website van de Route van Verzoening zijn de verschillende themaroutes door de stad te vinden. Er zijn in het totaal zes routes: het Ontmoetingspad, het Keti Koti Pad, de Koloniale Wandeling, het Gildenpad, het Herdenkingsstenenpad en het Boerenpad. De routes vertellen de deelnemers meer over de sporen van het koloniaal verleden in de stad of het boerenleven van toen en nu. Het Ontmoetingspad loopt door heel Amersfoort en verbindt historische en nieuwe ontmoetingsplekken in alle wijken van de stad met elkaar.
De makers
Art. 1 Midden Nederland (Art.1 MN) maakte de Route van Verzoening in samenwerking met partners uit de stad en met subsidie van Gemeente Amersfoort. De Route van Verzoening is een onderdeel van de
Anti-Discriminatie Agenda van de stad.
Door: Nationale Recreatiegids