Drents Museum toont zelfportretten van eigen bodem
Het leven en de mens fascineren kunstenaar Sam Drukker (1957). Hij schildert de mens in al zijn facetten op een eigenzinnige manier. De innerlijke wereld en onvolmaaktheid staan hierbij centraal. Het zelfportret is een terugkerende stijl in het werk van Drukker. Zo schildert hij zichzelf naakt, dan weer kwetsbaar en soms trots, waarbij hij zichzelf becommentarieert. Drukker geeft invulling aan een klassiek geworden genre waarbij kunstenaar, de spiegel en het doek in een driehoeksverhouding met elkaar staan. Hij maakt gebruik van verschillende dragers en ongebruikelijke ondergronden als zeildoek.
Levensloop
Sam Drukker groeide op in Assen en woont in Amsterdam. Hij studeerde aan Academie Minerva in Groningen, waar hij les kreeg van Matthijs Röling. Daarnaast volgde hij de lerarenopleiding Ubbo Emmius in Groningen. Zijn eerste museale tentoonstelling Dames en Heren in 1999 was in het Drents Museum. In 2011 werd Drukker verkozen tot Kunstenaar van het Jaar. Vele exposities later is Sam Drukker weer terug in het Drents Museum, nu met uitsluitend zelfportretten. Naast het schilderen geeft hij les aan de Wackers Academie in Amsterdam.
Tentoonstelling zelfportretten collectie Drents Museum
Het Drents Museum verzamelt zelfportretten van kunstenaars die door het museum worden gevolgd. De collectie bestaat inmiddels uit enkele honderden zelfportretten, waaronder een vijftal van Drukker. Van 19 februari tot en met 4 september 2022 presenteert het Drents Museum de tentoonstelling Unlimited - Zelfportretten uit eigen collectie. Sam Drukker heeft zijn zelfpotretten voor deze tentoonstelling zelf geselecteerd.
Gelijknamige publicatie
Bij de tentoonstelling verschijnt de gelijknamige publicatie Sam Drukker. De man in de spiegel. Zelfportretten (WBOOKS, Zwolle). In de publicatie en tentoonstelling worden 100 zelfportretten van Drukker getoond uit de afgelopen veertig jaar. In het boek staan meerdere tekstbijdragen, onder andere van schrijver Arnon Grunberg. De publicatie is €24,95 en is vanaf april 2022 verkrijgbaar in de Museumshop van het Drents Museum en bij de boekhandel.
Door: Nationale Recreatiegids