Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Tentoonstelling vertelt het omstreden verhaal van Molukkers in Nederland

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Van 8 tot 30 maart is het mogelijk om de reizende tentoonstelling over de geschiedenis van Molukkers in Nederland te bezoeken. In zes containers is het chronologische verloop van hun verhaal ditmaal te bewonderen op het plein van Scholengemeenschap de Breul in Zeist. Dit meldt het Algemeen Dagblad. 

In 2022 is het 45 jaar geleden dat de treinkaping bij de Punt plaatsvond. Molukse radicalen hadden een trein gekaapt met traumatische gevolgen. In de jaren vijftig had de Nederlandse overheid belooft dat Molukkers na hun verblijf terug konden keren naar Indonesië met de garantie van een eigen staat. Tijdens hun mensonterende verblijf, in onder andere voormalig concentratiekamp Vught, kwamen velen erachter dat de Nederlandse regering de belofte niet na zou komen. Indonesiërs mochten geen Nederlands burger worden en werden doelbewust buiten de samenleving gehouden. De daaropvolgende generatie die opgroeide in de jaren zeventig was daarom uit op radicale vergelding.  

Escalatie  

De treinkaping was een gewapende actie waarbij de Nederlandse regering uiteindelijk mariniers heeft ingezet om de kapers uit te schakelen. Het kwam hierbij tot een gewelddadige escalatie waarbij de treinkapers werden gedood. Nederlandse rapporten uit de jaren zeventig noemden dat er geen schot was gelost op een kaper die zich niet door middel van een vuurwapen verzette. Recentelijk historisch onderzoek heeft echter aangetoond dat dit onwaar is.

Boek als inspiratie 

De auteur van het boek waar de tentoonstelling op gebaseerd is groeide zelf op in een kampbarak. Voor de tentoonstelling zijn extra bronnen geleverd die een verhelderend beeld geven van de situatie waarin zo’n 75.000 Nederlandse Molukkers verkeerden. Het betreft een bijzondere brief aan twee vriendinnen die de treinkaping niet overleefden. 

De tentoonstelling vraagt aandacht voor de bijzonder geschiedenis van de Molukse bevolking. Ondanks hun historische trouw aan de Nederlandse regering hebben zij zelden op wederzijdse ondersteuning kunnen rekenen. 

Door: Nationale Recreatiegids/ Mila Tukker

11 april '25 (15:55)

Theaterproducent en directeur van SenF ontvangt onderscheiding

Theaterproducent Richard Bongertman is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Bongertman is directeur van SenF Theaterpartners, het grootste impresariaat van Nederland. De onderscheiding werd uitgereikt in het Oude Luxor Theater, maakte de gemeente Rotterdam bekend.

11 april '25 (13:11)

Nederlandse film met Henry van Loon te zien in Oekraïne

De Nederlandse film Out, met Henry van Loon en Victor Löw, is eind april te zien in Oekraïne. Het coming-outdrama over een tienerjongen wordt vertoond tijdens de derde editie van het SUNNY BUNNY LGBTQIA+ Film Festival in hoofdstad Kiev. De film is onderdeel van het New Colors-programma en dingt mee naar de publieksprijs, maakte regisseur Denis Alink vrijdag bekend.

11 april '25 (10:44)

Musical over Rob de Nijs verlengd tot en met maart 2026

De musical Malle Babbe, over het leven van Rob de Nijs, is verlengd tot en met maart 2026. Dat heeft producent MediaLane vrijdag gemeld, die dit naar eigen zeggen doet vanwege de "aanhoudende vraag naar kaarten". Het stuk is eind 2025 en begin 2026 door het hele land te zien.

11 april '25 ( 9:25)

Lucas Hamming en Magtel de Laat in de hoofdrollen van Nederlandse Queen musical

Lucas Hamming en Magtel de Laat gaan de hoofdrollen spelen in de nieuwe Nederlandse versie van de musical We Will Rock You. Dat hebben producenten Albert Verlinde, Huub van den Heuvel, Jaco Kaasschieter en Bram Verhaak vrijdag bekendgemaakt.

11 april '25 ( 8:55)

Raad voor Cultuur positief over plannen kabinet voor NPO

De Raad voor Cultuur is positief over de plannen van het kabinet voor de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). De Raad wil wel dat minister Eppo Bruins (Media) het wettelijke takenpakket van de NTR op een "zorgvuldige wijze" waarborgt. Bruins maakte vrijdag bekend dat de NTR verdwijnt bij de hervorming van de publieke omroep, maar een Kamermeerderheid vindt dat de NTR met de NOS moet fuseren. Daarmee zouden de NTR-programma's zijn gered.

10 april '25 (14:49)

Presentator Jurre Geluk ziet nu al gevolgen bezuinigingen NPO

Presentator Jurre Geluk ziet om zich heen al de gevolgen van de bezuinigingen bij de publieke omroep. Zo worden programma's minder snel toegezegd of zelfs afgewezen, vertelt hij tegen het ANP. Geluk demonstreert samen met een grote groep omroepmedewerkers op het Mediapark in Hilversum tegen de aangekondigde bezuinigingen van 156 miljoen euro.

10 april '25 (11:26)

Beste filosofieboek van het jaar geschreven door Tim Fransen

Het boek In onze tijd: Leven in het Calamiteitperk van cabaretier Tim Fransen heeft de Socratesbeker gewonnen, de prijs voor het beste Nederlandse filosofieboek van het jaar. Dat meldt Filosofie Magazine, die de prijs sinds 2002 uitreikt, op haar website. Fransens boek was een van de twintig genomineerde titels voor de onderscheiding.

10 april '25 (10:01)

Meer dan 100.000 kaartjes verkocht voor Elisabeth de Musical

Voor Elisabeth de Musical zijn al meer dan 100.000 kaartjes verkocht. Daarom kreeg producent Albert Verlinde woensdagavond in Vandaag Inside een VVTP Diamanten Ticket Award. De musical ging twee weken geleden in première.

10 april '25 (10:00)

Meer dan 50.000 handtekeningen voor behoud omroep NTR

Meer dan 50.000 mensen hebben hun handtekening gezet onder de petitie voor het behoud van omroep NTR. Omroepdirecteur Lucas Goes lanceerde de petitie maandag, naar aanleiding van de nieuwe plannen van minister Eppo Bruins (Media). Die maakte vrijdag bekend dat de NTR verdwijnt bij de hervorming van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO).

10 april '25 ( 9:15)

Frank Lammers speelt komende zomer na jaren weer in toneelstuk

Frank Lammers speelt komende zomer na jaren weer in een toneelstuk. De acteur, recentelijk bekend van de tv-serie Undercover, speelt de hoofdrol in het stuk De keizer van Maastricht. Lammers speelde in het verleden in producties als Ach, Zalig Man (2010) en Frank en Ricky hebben de blues uit 2020.