Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Tentoonstelling vertelt het omstreden verhaal van Molukkers in Nederland

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Van 8 tot 30 maart is het mogelijk om de reizende tentoonstelling over de geschiedenis van Molukkers in Nederland te bezoeken. In zes containers is het chronologische verloop van hun verhaal ditmaal te bewonderen op het plein van Scholengemeenschap de Breul in Zeist. Dit meldt het Algemeen Dagblad. 

In 2022 is het 45 jaar geleden dat de treinkaping bij de Punt plaatsvond. Molukse radicalen hadden een trein gekaapt met traumatische gevolgen. In de jaren vijftig had de Nederlandse overheid belooft dat Molukkers na hun verblijf terug konden keren naar Indonesië met de garantie van een eigen staat. Tijdens hun mensonterende verblijf, in onder andere voormalig concentratiekamp Vught, kwamen velen erachter dat de Nederlandse regering de belofte niet na zou komen. Indonesiërs mochten geen Nederlands burger worden en werden doelbewust buiten de samenleving gehouden. De daaropvolgende generatie die opgroeide in de jaren zeventig was daarom uit op radicale vergelding.  

Escalatie  

De treinkaping was een gewapende actie waarbij de Nederlandse regering uiteindelijk mariniers heeft ingezet om de kapers uit te schakelen. Het kwam hierbij tot een gewelddadige escalatie waarbij de treinkapers werden gedood. Nederlandse rapporten uit de jaren zeventig noemden dat er geen schot was gelost op een kaper die zich niet door middel van een vuurwapen verzette. Recentelijk historisch onderzoek heeft echter aangetoond dat dit onwaar is.

Boek als inspiratie 

De auteur van het boek waar de tentoonstelling op gebaseerd is groeide zelf op in een kampbarak. Voor de tentoonstelling zijn extra bronnen geleverd die een verhelderend beeld geven van de situatie waarin zo’n 75.000 Nederlandse Molukkers verkeerden. Het betreft een bijzondere brief aan twee vriendinnen die de treinkaping niet overleefden. 

De tentoonstelling vraagt aandacht voor de bijzonder geschiedenis van de Molukse bevolking. Ondanks hun historische trouw aan de Nederlandse regering hebben zij zelden op wederzijdse ondersteuning kunnen rekenen. 

Door: Nationale Recreatiegids/ Mila Tukker

03 december '24 (11:18)

Gouden Film ontvangen door Georgina Verbaan voor animatiefilm Pandabeer in Afrika

Georgina Verbaan en Yootha Wong-Loi-Sing hebben een Gouden Film ontvangen voor de animatiefilm Pandabeer in Afrika. Dat heeft distributeur WW Entertainment dinsdag gemeld. De Nederlandse animatie over pandabeer Ping die op zoek gaat naar zijn ontvoerde vriendin Jielong, heeft meer dan 100.000 bezoekers getrokken.

03 december '24 ( 9:15)

Podcast Batavia van DPG Media wint Gouden Roos

De podcast Batavia van DPG Media heeft een Gouden Roos gewonnen. De winnaars van de prestigieuze Europese prijzen werden maandagavond bekendgemaakt in Londen.

03 december '24 ( 8:45)

Minister ziet "aanknopingspunten" in plan VVD voor hervorming publieke omroep

Minister Eppo Bruins (Media) ziet "aanknopingspunten" in het plan van de VVD om de publieke omroep te hervormen. Dat zei hij tijdens een mediadebat.

02 december '24 (10:54)

Verplaatste kort geding WNL-presentatrice op 30 januari in Lelystad

Het verplaatste kort geding van voormalig WNL-presentatrice Margreet Spijker is op donderdag 30 januari om 13.00 uur in Lelystad. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland maandag bekendgemaakt. Eigenlijk zou het kort geding op 15 november plaatsvinden, maar Spijker vroeg om uitstel na het plotselinge overlijden van haar ex-man, EenVandaag-verslaggever Sjoerd Fennema.

02 december '24 ( 9:25)

Nieuwe campagne voor Nederlandse boekensector gelanceerd door minister

Minister Eppo Bruins van Cultuur heeft zaterdagochtend een grote nieuwe campagne van de Nederlandse boekensector gelanceerd. Met onder meer een kerstcommercial over lezen, die de komende weken veel op televisie, sociale media en in bioscopen te zien is, willen schrijvers, uitgeverijen en boekwinkels in de decembermaand de aandacht op lezen vestigen. Bruins startte de campagne in zijn woonplaats Ermelo, in zijn favoriete boekwinkel.

02 december '24 ( 9:10)

Paul de Leeuw miste "sociale cohesie" bij BNNVARA

Paul de Leeuw miste de "sociale cohesie" bij de BNNVARA. Dat vertelt de presentator in gesprek met De Telegraaf. Die cohesie vindt De Leeuw wel bij Omroep MAX. Hij maakt zijn jaarlijkse sinterklaasprogramma, waar hij in 2005 mee begon, dit keer voor het eerst voor deze omroep. De Leeuw maakte in oktober bekend dat hij en BNNVARA hun samenwerking hadden beëindigd.

02 december '24 ( 8:58)

Song van het Jaar voor Froukje en S10 met Ik Haat Hem Voor Jou

Het nummer Ik Haat Hem Voor Jou van de Nederlandse zangeressen Froukje en S10 is door VPRO-platform 3voor12 uitgeroepen tot Song van het Jaar 2024. Dat werd vrijdagavond bekendgemaakt tijdens het Song van het Jaar Festival in TivoliVredenburg in Utrecht.

29 november '24 (17:48)

Mediadirecteur NRT keert toch maandag niet terug bij omroep

Willemijn Francissen, mediadirecteur van NTR, keert maandag toch niet terug bij de omroep. Dat bevestigt een woordvoerder van de NTR vrijdag na berichtgeving van het AD.

29 november '24 ( 9:34)

Paul Steenbergen-penning voor acteur Mark Rietman

Acteur Mark Rietman heeft donderdagavond in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag de prestigieuze Paul Steenbergen-penning gekregen. Rietman ontving de doorgeefprijs voor toneelspelers uit handen van Eelco Smits.

29 november '24 ( 8:30)

Volledige raad van toezicht NTR stapt op na meldingen mediadirecteur

De volledige raad van toezicht van omroep NTR stapt per direct op. De leden hebben hun ontslag aangeboden aan het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Een woordvoerder van de taakomroep bevestigt dat na berichtgeving van het AD. Aanleiding is "een aanzienlijk aantal meldingen van serieuze aard" over mediadirecteur Willemijn Francissen. De NTR heeft een brief gestuurd naar de werknemers.