Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Van Ooijen wil meer actie tegen gehoorschade door harde muziek

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Van Ooijen wil meer actie tegen gehoorschade door harde muziek
Staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) wil strengere regels invoeren om gehoorschade bij vooral jongeren te voorkomen. Daarbij wordt gedacht aan het verlagen van het maximum toegestane geluidsniveau op festivals. Voordat hij besluiten neemt, wacht de staatssecretaris eerst het advies van de Gezondheidsraad af, bevestigt een woordvoerder van Van Ooijen na berichtgeving in het AD.

De staatssecretaris is evenals artsen en audiologen bezorgd over de gehoorschade bij met name jongeren door vooral harde muziek. Vanuit het ministerie van Volksgezondheid wordt al jaren ingezet op preventie van gehoorschade, maar er moet meer gebeuren, vindt Van Ooijen. Ook overweegt hij de gehoorscreening op basisscholen uit te breiden.

Op verzoek van de bewindsman komt de Gezondheidsraad met een advies over het maximeren van het geluidsniveau op 100 decibel (dB) op festivals, in bioscopen en op sportscholen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft geadviseerd dit als maximum te hanteren. In Nederland geldt nu een maximum van 103 dB. Daarnaast brengt de Gezondheidsraad een advies uit over de mogelijkheden om een wettelijke zorgplicht in te stellen voor organisatoren van (muziek)festivals ter bescherming van hun bezoekers.

Harde muziek

De Gezondheidsraad kijkt ook naar andere mogelijkheden om via landelijke maatregelen gehoorschade te kunnen voorkomen. Nu kan gehoorschade ontstaan bij het luisteren naar te harde muziek via de smartphone of andere "persoonlijke muziekspelers", zegt de woordvoerder van Van Ooijen.

De adviezen van de Gezondheidsraad verwacht de bewindsman in het najaar. Daarna besluit hij, in overleg met betrokken partijen, welke maatregelen genomen zullen worden om het voorkomen van gehoorschade verder te verbeteren.

27 november '24 (15:30)

Saïd & Anna, EO-kinderserie, maakt kans op Amerikaanse contentprijs

De EO-kinderserie Saïd & Anna maakt volgend jaar kans op een Amerikaanse contentprijs. De serie is genomineerd voor de Kidscreen Awards in San Diego. Saïd & Anna maakt kans in de categorie beste liveactionserie.

27 november '24 (14:30)

NPO richt adviesraad op voor jongeren om hen mee te laten denken over vraagstukken publieke omroep

De NPO richt een adviesraad op om jongeren uit heel Nederland structureel en actief te laten meedenken bij verschillende vraagstukken rond de publieke omroep. Dat heeft de NPO woensdag gemeld.

27 november '24 (12:20)

Volgens NPO is stevige verdiepingsslag noodzakelijk voor cultuurverandering omroepen

Volgens de NPO is er nog een stevige verdiepingsslag nodig bij de omroepen om tot een cultuurverandering te komen. Dat laat de NPO weten in een reactie op rapportages van de regeringscommissaris voor seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld (RCGOG) en het Commissariaat voor de Media (CvdM).

27 november '24 ( 9:56)

Onontdekte Einstein-brieven onthullen uniek moment in geschiedenis van natuurkunde

Drie onlangs ontdekte brieven van Albert Einstein aan Nobelprijswinnaar Heike Kamerlingh Onnes bieden een unieke inkijk in een cruciale periode in de natuurkunde. De correspondentie, daterend uit 1911 en gevonden in de archieven van Rijksmuseum Boerhaave in Leiden, laat zien dat Einstein destijds het fenomeen van supergeleiding – ontdekt door Kamerlingh Onnes – niet volledig wist te waarderen. Dit meldt Rijksmuseum Boerhaave. 

27 november '24 ( 9:20)

Tilda Swinton gaat tentoonstelling samenstellen voor Eye Filmmuseum Amsterdam

Tilda Swinton gaat een tentoonstelling samenstellen voor Eye Filmmuseum in Amsterdam. De expositie van de Britse actrice, die een Oscar ontving voor haar bijrol in de thriller Michael Clayton, zal vanaf eind september 2025 te zien zijn.

27 november '24 ( 8:50)

Jason Bhugwandass ontvangt penning voor werk en inzet bescherming kinderrechten

Jason Bhugwandass heeft dinsdagmiddag in Den Haag de Clara Meijer-Wichmann Penning gekregen. De penning wordt jaarlijks door de Liga voor de Rechten van de Mens uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich "op uitzonderlijke wijze" heeft ingezet voor de mensenrechten in Nederland. Bhugwandass krijgt de onderscheiding voor zijn "belangrijke bijdrage" aan de bescherming van kinderrechten in de gesloten jeugdzorg.

27 november '24 ( 8:45)

Gijs Staverman rijkt Top 4000 Oevre Award aan ABBA-icoon

Gijs Staverman heeft de Top 4000 Oeuvre Award uitgereikt aan ABBA-icoon Björn Ulvaeus. De Zweedse zanger en liedjesschrijver ontving de prijs voor "zijn invloedrijke bijdrage aan de popmuziek en de blijvende impact van ABBA's muziek op generaties fans", meldt Radio 10. ABBA staat dit jaar met 29 noteringen in de Top 4000 van de zender.

26 november '24 (10:00)

Jonge Harten Festival in Groningen weer drukbezocht, maar toekomst onduidelijk

Het Jonge Harten Festival is al meer dan 25 jaar een begrip in Groningen. Vorige week is het festival door zesduizend met name jonge bezoekers bezocht. De plannen voor volgend jaar zijn alweer in de maak, maar de toekomst is enigszins onduidelijk omdat er geen 4-jarige organisatiebijdrage van het Fonds Podiumkunsten is binnengekomen. Dit meldt OOGTV. 

26 november '24 ( 9:00)

Omroep KRO-NCRV maakt docuserie over spermabank Rijnstate-ziekenhuis

Omroep KRO-NCRV maakt een docuserie over de spermabank van het Rijnstate-ziekenhuis in Arnhem, waar in het verleden misstanden aan het licht kwamen. Uit onderzoek van KRO-NCRV blijkt dat toen niet alle misstanden aan het licht zijn gekomen, aldus de omroep. De vierdelige docuserie Spoorloos onderzoekt: Sporen van een spermabank is vanaf dinsdag 17 december te zien bij NPO Start.

26 november '24 ( 8:35)

Gemeente Rotterdam geeft kunstobjecten terug aan Indonesië

De gemeente Rotterdam gaat kunstobjecten uit de koloniale tijd teruggeven aan Indonesië. Het zijn twee beelden afkomstig uit Lombok en 66 objecten uit Zuid-Bali. Het gaat om onder meer sieraden, textiel en ceremoniële wapens. De kunstobjecten waren in beheer bij het Wereldmuseum in Rotterdam en in handen van de stad.