Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

EO gaat serie over Nederlands slavernijverleden maken

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
EO gaat serie over Nederlands slavernijverleden maken
De EO werkt aan een jeugdserie over het Nederlandse slavernijverleden. Kofi's Tori wordt gedraaid in Suriname en is vanaf 10 november te zien op Zapp.nl en het YouTube-kanaal van NPO Zapp. Een preview van de serie is half oktober te zien op het festival Cinekid in Amsterdam, maakte de omroep woensdag bekend.

In Kofi’s Tori deelt Kofi, een 14-jarige tot slaaf gemaakte tiener, vloggend zijn verhaal. Hij vertelt over het leven op de plantage, zijn broer, zijn baas, over verliefd zijn als tot slaaf gemaakte, zijn verleden en uiteindelijk zijn vluchtpoging.

Kofi, de hoofdrol in de online jeugdserie, wordt vertolkt door Daniël Kolf. De acteur, bekend van onder meer De Libi, groeide op in Suriname en verhuisde in 2015 naar Nederland. "De serie vertelt een belangrijk stukje geschiedenis, het slavernijverleden", stelt Kolf. "Omdat we het verhaal vloggend en via socials delen is het straks te zien voor een nieuwe generatie. De toekomst moet haar verleden kennen, zodat deze zich niet zal herhalen."

Andere acteurs in de serie zijn Keisha Doest, als het meisje waar Kofi verliefd op wordt, en Roeland Fernhout als plantagebaas. Kofi’s Tori wordt geproduceerd door Stepping Stone Producties. De serie wordt geregisseerd door Robbert Doelwijt jr. en is geschreven door Sergej Groenhart en Shirley Gast.

Excuses

De Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme riep het kabinet onlangs met klem op om werk te maken van formele excuses voor het slavernijverleden. Premier Mark Rutte zei eerder te verwachten binnenkort "een volgende stap" te maken in dit proces. Koning Willem-Alexander leek in zijn Troonrede ook voor te sorteren op excuses in juli 2023, als 150 jaar afschaffing van de slavernij in Nederland wordt gevierd. Formeel werd de slavernij in Nederland in 1863 afgeschaft. Maar veel tot slaaf gemaakten moesten nog tien jaar doorwerken op de plantages onder "speciaal toezicht" van de Nederlandse staat. Pas in 1873, dus tien jaar later, waren alle tot slaaf gemaakten daadwerkelijk vrij.

Door: ANP

17 oktober '24 (14:03)

Geringe opkomst gesprek Kluun over btw-verhoging zorgt voor teleurstelling

Bij een gesprek tussen Kluun en leden van de Tweede Kamer over de voorgenomen btw-verhoging op boeken zijn donderdag maar enkele politici komen opdagen. De schrijver is teleurgesteld dat de opkomst zo laag was.

17 oktober '24 (12:22)

Tentoonstelling Verzetsmuseum toont zorg en discussies rondom oud-verzetsmensen

In het Verzetsmuseum Amsterdam is vanaf vrijdag 18 oktober een nieuwe tentoonstelling te zien die de zorg voor oud-verzetsmensen centraal stelt. Deze zorg, georganiseerd door Stichting 1940-1945, is van groot belang gebleken voor hen die na de Tweede Wereldoorlog lichamelijk of geestelijk beschadigd uit het verzet kwamen. Ondanks de verstreken tijd blijft de stichting actief, ook nu veel verzetsmensen zijn overleden. Kinderen van verzetslieden, zoals Josephine Korsten-Beelen, zetten het werk voort. Dit meldt NOS.

17 oktober '24 ( 8:45)

Koninklijke onderscheiding voor 17-jarige Jade

De 17-jarige Jade Kops uit 's-Gravenzande (gemeente Westland) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Ze is ongeneeslijk ziek en deelt op haar Instagramaccount @mijnlevenmetkanker_ hoe haar leven eruitziet tijdens het ziekteproces. "Hiermee vervult zij een belangrijke voorbeeldfunctie voor lotgenoten. Jade maakt maatschappelijke impact door een voorbeeld voor anderen te zijn en altijd aan haar medemens te denken", aldus de gemeente.

17 oktober '24 ( 8:40)

Entreegeld show Dolf Jansen naar Giro555

Cabaretier Dolf Jansen schenkt al het entreegeld van zijn show van woensdagavond in Delfzijl aan Giro555. Dat schrijft hij op X. Met de actie wordt geld ingezameld voor slachtoffers van oorlogsgeweld in Libanon, Gaza, de Westelijke Jordaanoever, Israël en Syrië.

17 oktober '24 ( 8:30)

Dit is de winnaar van de Gouden Televizier Oeuvre-Ring

André van Duin is de vijfde winnaar van de Gouden Televizier Oeuvre-Ring. De prijs, voor mensen die zich jarenlang hebben bewezen op de Nederlandse televisie, is sinds 1964 slechts vier keer eerder uitgereikt. De 77-jarige Van Duin krijgt de award donderdagavond tijdens het Gouden Televizier-Ring Gala, werd bekendgemaakt in talkshow Eva.

16 oktober '24 (14:00)

Werk van fotograaf Erwin Olaf binnenkort in Stedelijk Museum

Het Stedelijk Museum in Amsterdam opent over een jaar een tentoonstelling van het werk van fotograaf Erwin Olaf, over wie deze maand ook het boek 'Erwin Olaf Springveld. Hard werken, hard feesten' verschijnt. De expositie toont niet alleen foto's, maar Olaf ook als multimediair kunstenaar.

16 oktober '24 (12:11)

Center for Jewish History in Manhattan krijgt replica van Achterhuis

Het Center for Jewish History in Manhattan mag een replica van het Achterhuis, gemaakt door de Anne Frank Stichting, tentoonstellen. De kopie wordt in Nederland gemaakt en vervolgens naar New York gebracht. Ook krijgt het speciale geschiedeniscentrum er foto’s, albums en andere voorwerpen bijgeleverd voor de tentoonstelling. Daar zijn het eerste fotoalbum van Anne Frank en handgeschreven versjes aan haar vriendinnen onderdeel van. De stichting in Amsterdam stuurt haar echte dagboek niet mee, vanwege de kwetsbaarheid van het boek. Dit meldt NOS.

16 oktober '24 ( 9:45)

Jaarlijkse thema-uitzending De Nacht van de Popmuziek dit jaar niet te zien

De jaarlijkse thema-uitzending De Nacht van de Popmuziek is dit jaar niet te zien. Dat schrijft presentator Leo Blokhuis dinsdagavond op X. Volgens Blokhuis heeft de NPO het NTR-programma afgewezen.

16 oktober '24 ( 9:10)

Noordbrabants Museum mag portret Gordina door van Gogh behouden

Meer dan 3000 particulieren trokken hun portemonnee om Kop van een vrouw van Vincent van Gogh voorgoed een plaats te geven in Het Noordbrabants Museum in Den Bosch. En het is gelukt. Het portret van Gordina de Groot, gemaakt in 1885 in Nuenen, kon voor 8,6 miljoen euro worden gekocht van een Britse verzamelaar. Ook het ministerie van cultuur, fondsen en het bedrijfsleven droegen bij aan de investering.

16 oktober '24 ( 9:00)

Danser en choreograaf Menso en muzikant Vernon Chatlein winnen Podiumprijs

De Gieskes-Strijbis Podiumprijs gaat dit jaar naar danser en choreograaf Cherish Menzo en componist, percussionist en jazzmuzikant Vernon Chatlein. Dat werd dinsdag aan het begin van de avond bekendgemaakt in het Rotterdamse Theater Walhalla. De winnaars mogen ieder het prijzengeld van 60.000 euro naar eigen inzicht gebruiken voor hun artistieke ontwikkeling.