Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Cultuursector: hoge energiekosten nog bron van zorg

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Cultuursector: hoge energiekosten nog bron van zorg
De hoge energiekosten en inflatie vormen "een blijvende bron van zorg" in de cultuursector. Dat komt naar voren uit een rondgang door het ANP. Niet alleen vrezen partijen voor hun eigen energierekening, ook wordt rekening gehouden met het risico dat mensen zelf minder kunnen besteden aan voorstellingen en concerten. Verschillende organisaties doen hun best om de energiekosten te drukken met bijvoorbeeld ledverlichting.

De hoge energiekosten zijn voor veel culturele organisaties "dermate hoog" dat zij erdoor in de problemen komen, zegt Jeroen Bartelse, directeur van TivoliVredenburg in Utrecht en covoorzitter van cultuurkoepel Kunsten '92. "Daar hebben we ook veel contact over gehad met het kabinet."

Dat heeft 300 miljoen euro extra in het gemeentefonds gedaan, bestemd voor maatschappelijke instellingen, zoals culturele organisaties, die in de problemen komen door hun energierekening. "De aankomende maanden moeten gemeenten zeggen hoe ze het gaan verdelen." Sommige gemeenten hebben nog niet duidelijk gemaakt hoe dit wordt gedaan, wat volgens Bartelse voor onzekerheid zorgt.

Pineut

Het energiecontract bij TivoliVredenburg liep begin 2022 af, vertelt de directeur. "Wij waren de pineut. We hebben een heel goed jaar gedraaid, zo'n 1,1 miljoen bezoekers gehad. Dus dat is bijna weer op het niveau van voor corona. Maar aan andere kant zit je met een energierekening die omhoogging van 4 ton naar 1,3 miljoen euro."

Danny Damman, directeur van de Ziggo Dome in Amsterdam, is zich "een hoedje geschrokken" van de energiekosten. De concerthal gebruikt geen gas, maar wel elektriciteit. "We zijn benieuwd naar de rekening eind januari." Ook Jolanda Jansen van Rotterdam Ahoy zegt dat zowel hun locatie als de rest van de branche te maken heeft met "stijgende kosten" en onzekerheid. "Hoelang blijft die inflatie zo hoog? Dat is een zorg die we allemaal hebben." Een concerthal als Rotterdam Ahoy is groot, zegt Jansen. "We kijken waarmee we energie kunnen besparen." Rotterdam Ahoy is "al jaren geleden van het gas af gegaan" en gebruikt zonnepanelen.

Bartelse ziet dat veel podia en andere locaties overschakelen naar ledverlichting, of bijvoorbeeld de kachel omlaag draaien. Ook TivoliVredenburg, dat al ledverlichting had, heeft de temperatuur met twee graden verlaagd. Damman geeft aan dat de verlichting in de Ziggo Dome "versneld" is vervangen door ledverlichting.

Bioscopen

Ook de Nederlandse bioscopen maken zich zorgen over de stijgende energiekosten. Volgens de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) zijn de kosten de laatste tijd gestegen met een factor van 2,5 tot 3. De sector hoopt dat de overheid de bioscopen hierin tegemoetkomt.

Hoewel de hoge energierekeningen zorgen opleveren, heeft Jansen vertrouwen in een goede afloop. "Wat we in de coronatijd wel gezien en geleerd hebben is dat er behoefte is aan afleiding en plezier. Dat sterkt ons. Kwalitatieve evenementen zullen overleven, altijd."

Door: ANP

26 november '24 (10:00)

Jonge Harten Festival in Groningen weer drukbezocht, maar toekomst onduidelijk

Het Jonge Harten Festival is al meer dan 25 jaar een begrip in Groningen. Vorige week is het festival door zesduizend met name jonge bezoekers bezocht. De plannen voor volgend jaar zijn alweer in de maak, maar de toekomst is enigszins onduidelijk omdat er geen 4-jarige organisatiebijdrage van het Fonds Podiumkunsten is binnengekomen. Dit meldt OOGTV. 

26 november '24 ( 9:00)

Omroep KRO-NCRV maakt docuserie over spermabank Rijnstate-ziekenhuis

Omroep KRO-NCRV maakt een docuserie over de spermabank van het Rijnstate-ziekenhuis in Arnhem, waar in het verleden misstanden aan het licht kwamen. Uit onderzoek van KRO-NCRV blijkt dat toen niet alle misstanden aan het licht zijn gekomen, aldus de omroep. De vierdelige docuserie Spoorloos onderzoekt: Sporen van een spermabank is vanaf dinsdag 17 december te zien bij NPO Start.

26 november '24 ( 8:35)

Gemeente Rotterdam geeft kunstobjecten terug aan Indonesië

De gemeente Rotterdam gaat kunstobjecten uit de koloniale tijd teruggeven aan Indonesië. Het zijn twee beelden afkomstig uit Lombok en 66 objecten uit Zuid-Bali. Het gaat om onder meer sieraden, textiel en ceremoniële wapens. De kunstobjecten waren in beheer bij het Wereldmuseum in Rotterdam en in handen van de stad.

25 november '24 (10:10)

Fidan Ekiz vindt het jammer dat haar nieuwe programma het grote publiek nog niet heeft bereikt

Fidan Ekiz vindt het jammer dat haar nieuwe programma Op de Barricade nog geen groot publiek heeft bereikt. Naar de eerste aflevering op NPO 1 keken afgelopen week 278.000 mensen. "Dat is balen", erkende de programmamaakster zondag op NPO Radio 1.

25 november '24 ( 9:55)

3voor12 Award beste Nederlandse album naar Froukje

Het album Noodzakelijk Verdriet van Froukje heeft de 3voor12 Award voor beste Nederlandse album van het jaar gewonnen. In het juryrapport staat dat de plaat "van het allerhoogste niveau" is, "compositorisch, productioneel én tekstueel".

25 november '24 ( 9:20)

Films die nergens draaien verkozen tot favoriete kinderboek

Het boek Films die nergens draaien van Yorick Goldewijk is verkozen tot favoriete kinderboek in de jaarlijkse verkiezing van De Grote Vriendelijke Podcast en lezerscommunity Hebban. Daarmee voert Goldewijk voor het eerst de Grote Vriendelijke 100, de lijst van populaire kinderboeken, aan. Dat meldt boekenkoepel CPNB.

25 november '24 ( 9:20)

'Mister Parkpop' en nachtburgemeester Den Haag René Bom overleden

René Bom, beter bekend als Mister Parkpop en voormalig nachtburgemeester van Den Haag, is op 66-jarige leeftijd overleden. Hij was al enige tijd ziek.

25 november '24 ( 9:15)

Voormalig weervrouw Helga van Leur reageert op overlijden collega Johan Bernard

Helga van Leur zegt dat "de hemel er een weergod" bij heeft. De voormalig weervrouw van RTL reageert daarmee op het overlijden van haar oud-collega John Bernard.

25 november '24 ( 9:05)

Voormalig tv-weerman John Bernard van RTL Weer overleden

Voormalig tv-weerman John Bernard is op 87-jarige leeftijd overleden. Dat hebben zijn familie en oud-werkgever RTL laten weten. Bernard overleed vorige week in het bijzijn van zijn familie.

25 november '24 ( 8:30)

Denkend aan Holland krijgt spin-off met André van Duin en Janny van der Heijden

Het Omroep MAX-programma Denkend aan Holland krijgt een nieuwe spin-off. In een nieuw seizoen gaan André van Duin en Janny van der Heijden op ontdekkingstocht door Vlaanderen, maakte Van Duin vrijdag bekend in de NPO 1-talkshow Carrie op Vrijdag.