Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Cultuursector: hoge energiekosten nog bron van zorg

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Cultuursector: hoge energiekosten nog bron van zorg
De hoge energiekosten en inflatie vormen "een blijvende bron van zorg" in de cultuursector. Dat komt naar voren uit een rondgang door het ANP. Niet alleen vrezen partijen voor hun eigen energierekening, ook wordt rekening gehouden met het risico dat mensen zelf minder kunnen besteden aan voorstellingen en concerten. Verschillende organisaties doen hun best om de energiekosten te drukken met bijvoorbeeld ledverlichting.

De hoge energiekosten zijn voor veel culturele organisaties "dermate hoog" dat zij erdoor in de problemen komen, zegt Jeroen Bartelse, directeur van TivoliVredenburg in Utrecht en covoorzitter van cultuurkoepel Kunsten '92. "Daar hebben we ook veel contact over gehad met het kabinet."

Dat heeft 300 miljoen euro extra in het gemeentefonds gedaan, bestemd voor maatschappelijke instellingen, zoals culturele organisaties, die in de problemen komen door hun energierekening. "De aankomende maanden moeten gemeenten zeggen hoe ze het gaan verdelen." Sommige gemeenten hebben nog niet duidelijk gemaakt hoe dit wordt gedaan, wat volgens Bartelse voor onzekerheid zorgt.

Pineut

Het energiecontract bij TivoliVredenburg liep begin 2022 af, vertelt de directeur. "Wij waren de pineut. We hebben een heel goed jaar gedraaid, zo'n 1,1 miljoen bezoekers gehad. Dus dat is bijna weer op het niveau van voor corona. Maar aan andere kant zit je met een energierekening die omhoogging van 4 ton naar 1,3 miljoen euro."

Danny Damman, directeur van de Ziggo Dome in Amsterdam, is zich "een hoedje geschrokken" van de energiekosten. De concerthal gebruikt geen gas, maar wel elektriciteit. "We zijn benieuwd naar de rekening eind januari." Ook Jolanda Jansen van Rotterdam Ahoy zegt dat zowel hun locatie als de rest van de branche te maken heeft met "stijgende kosten" en onzekerheid. "Hoelang blijft die inflatie zo hoog? Dat is een zorg die we allemaal hebben." Een concerthal als Rotterdam Ahoy is groot, zegt Jansen. "We kijken waarmee we energie kunnen besparen." Rotterdam Ahoy is "al jaren geleden van het gas af gegaan" en gebruikt zonnepanelen.

Bartelse ziet dat veel podia en andere locaties overschakelen naar ledverlichting, of bijvoorbeeld de kachel omlaag draaien. Ook TivoliVredenburg, dat al ledverlichting had, heeft de temperatuur met twee graden verlaagd. Damman geeft aan dat de verlichting in de Ziggo Dome "versneld" is vervangen door ledverlichting.

Bioscopen

Ook de Nederlandse bioscopen maken zich zorgen over de stijgende energiekosten. Volgens de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) zijn de kosten de laatste tijd gestegen met een factor van 2,5 tot 3. De sector hoopt dat de overheid de bioscopen hierin tegemoetkomt.

Hoewel de hoge energierekeningen zorgen opleveren, heeft Jansen vertrouwen in een goede afloop. "Wat we in de coronatijd wel gezien en geleerd hebben is dat er behoefte is aan afleiding en plezier. Dat sterkt ons. Kwalitatieve evenementen zullen overleven, altijd."

Door: ANP

23 december '24 (13:15)

Al ruim 30.000 tickets verkocht voor nieuwe voorstelling met Anne WIl Blankers en Lies Visschedijk

Voor de nieuwe voorstelling Galerie The Waverly, met Anne Wil Blankers en Lies Visschedijk, zijn inmiddels al meer dan 30.000 tickets verkocht. Dat heeft producent MORE Theater Producties zondag gemeld. Volgens een woordvoerder is het "fantastisch dat de verkoop zo kort na de première al zo goed loopt".

23 december '24 (11:15)

Achtergebleven XR-activisten uit Rijksmuseum gehaald door politie

De negen klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) die na een grotere protestactie waren achtergebleven in de Eregalerij van het Rijksmuseum zijn rond 18.30 uur uit het pand gehaald. Dat laat een woordvoerster van de klimaatactiegroep weten en wordt bevestigd door de politie. De negen demonstranten hadden zich aan elkaar vastgelijmd. Volgens XR heeft de politie de lijm met cola verwijderd.

23 december '24 (11:00)

Activisten Extinction Rebellion weigeren te vertrekken na sluitingstijd Rijksmuseum

De klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) die zich zaterdagmiddag na een protestactie in het Rijksmuseum op een bankje in de Eregalerij hebben verschanst, weigeren ook na sluitingstijd te vertrekken. Het gaat om negen mensen, ziet een verslaggever van het ANP. Sommigen hebben zich aan elkaar vastgelijmd.

23 december '24 (10:45)

Enkele demonstranten vastgelijmd achtergebleven na demonstratie

Nadat een groot deel van de betogers van Extinction Rebellion (XR) was vertrokken uit het Rijksmuseum na hun actie, zijn nog enkele demonstranten achtergebleven in de Eregalerij met de topstukken van het museum. Zeven activisten zaten op een bankje en zes van hen hadden zich in duo's aan elkaar vastgelijmd, ziet een ANP-verslaggever ter plaatse.

23 december '24 (10:30)

Activisten Extinction Rebellion hebben in eregalerij Rijksmuseum betoogd tegen sponsoring ING

Activisten van Extinction Rebellion (XR) hebben in de eregalerij van het Rijksmuseum in Amsterdam betoogd tegen de sponsoring door ING van het museum. Dat meldt een ANP-verslaggever ter plaatse. Bij de actie, in de ruimte waar de topstukken van het museum te zien zijn, waren ook kinderen betrokken die een statement voorlazen.

23 december '24 (10:00)

Arjen Lubach denkt dat hij en zijn team "het wel reden bij de commerciëlen"

Arjen Lubach denkt dat hij en zijn team "het wel redden bij de commerciëlen". Dat zegt de cabaretier zaterdag in de podcast U bevindt zich hier van RTV Noord. Lubach nam na het najaarsseizoen van De Avondshow afscheid van de NPO en gaat dit voorjaar aan de slag bij de commerciële zender.

23 december '24 ( 9:40)

Halina Reijn wilde vlak voor eerste draaidag Babygirl liefst wegrennen

Halina Reijn wilde vlak voor de eerste draaidag van Babygirl in New York het liefst wegrennen. Dat bekent de regisseur zaterdag in De Telegraaf. Babygirl gaat over een succesvolle zakenvrouw (Nicole Kidman) die een affaire begint met haar jongere stagiair. De film won al diverse prijzen en wordt getipt voor de Oscars.

23 december '24 ( 9:35)

Boek van cabaretier Tim Fransen staat op nominatielijst Socratesbeker

Het boek In onze tijd: Leven in het Calamiteitperk van cabaretier Tim Fransen staat op de nominatielijst voor de Socratesbeker, de prijs voor het beste Nederlandse filosofieboek van het jaar. Dat meldt Filosofie Magazine, die de prijs sinds 2002 uitreikt, op haar website. Het boek van Fransen is een van de twintig titels op de lijst.

23 december '24 ( 9:10)

Johan Nijenhuis maakt dramaserie over leven buiten de Randstad

Na de regiosoap Van Jonge Leu en Oale Groond en de film De Beentjes van Sint-Hildegard, heeft Johan Nijenhuis met Woeste Grond een dramaserie gemaakt die zich opnieuw in het oosten van het land afspeelt. "De verhalen over het dagelijks leven buiten de Randstad blijven vaak onderbelicht", zegt de regisseur, die zelf uit Twente komt, in gesprek met het ANP.

23 december '24 ( 8:50)

Namenlijst verdachten collaboratie Duitse bezetter alsnog online in januari

Op 2 januari verschijnt een lijst met namen van mensen die in de Tweede Wereldoorlog werden verdacht van collaboratie met de Duitse bezetter en die inmiddels zijn overleden. De verdachten op de lijst komen allemaal voor in het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR), dat vanaf dan eigenlijk volledig openbaar zou worden en deels digitaal doorzoekbaar.