Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Nederlandse popmuziek leverde in 2022 flink meer op in buitenland

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Nederlandse popmuziek leverde in 2022 flink meer op in buitenland
De Nederlandse popmuziek heeft vorig jaar flink meer geld opgeleverd in het buitenland dan in 2021. Dat kwam doordat de internationale markt weer openging na strenge lockdownmaatregelen tijdens de coronapandemie. De exportwaarde van de Nederlandse Populaire Muziek over 2022 is met 231 procent gestegen vergeleken met een jaar eerder, aldus een onderzoek van Perfect & More in opdracht van muziekorganisatie Buma Cultuur.

De waarde van de muziekexport bedroeg in 2022 in totaal ruim 171 miljoen euro. Dit was zo'n 74 miljoen euro in 2021 en zo'n 75 miljoen euro in 2020, het jaar waarin de markt instortte vanwege de coronapandemie en de wereldwijde maatregelen die hierop volgden.

Hoewel de exportwaarde flink gestegen is in 2022 ten opzichte van de twee jaar daarvoor, is deze nog niet op het niveau van voor de coronapandemie. In 2019 bedroeg de totale waarde van de muziekexport ruim 214 miljoen, het jaar daarvoor werd een recordbedrag van ruim 216 miljoen euro bereikt. Dat is het meeste sinds 2004, toen er voor het eerst onderzoek werd gedaan. De muziekexportwaarde bedroeg destijds ruim 31 miljoen euro.

Mooi herstel

Het onderzoek is gebaseerd op drie onderdelen, meldt Buma Cultuur: rechten, opnamen en optredens. In 2022 was zo'n 22 procent van de opbrengsten afkomstig van rechten (zoals auteursrechten en inkomsten van royalty's), bijna 5 procent uit opnamen van Nederlandse artiesten in het buitenland en ruim 73 procent afkomstig van optredens in het buitenland. Vooral optredens van dj's brachten veel geld op. Dit was vorig jaar bijna 90 procent van de totale opbrengst van optredens, met ruim 108 miljoen euro. Toch is dit nog niet op het niveau van voor de coronapandemie. In 2019 leverde dancemuziek bijna 154 miljoen euro op.

"Het is een mooi herstel, maar we zijn er nog lang niet", aldus Buma Cultuur-directeur Frank Helmink. "Natuurlijk is een groei van meer dan 230 procent prachtig, maar de industrie zat ook heel diep. We bevinden ons nu op het niveau van zo’n tien jaar geleden dus er is nog wel degelijk een grote inhaalslag te maken. Dat gaat ook wel gebeuren vermoedelijk, maar je moet je ogen ook niet sluiten voor de spanningen in de wereld die ook zijn weerslag hebben."

Export moeilijker

De coronapandemie heeft volgens Helmink als gevolg gehad dat veel meer lokaal product geluisterd wordt. "Kijk maar in Nederland. Dat maakt export van muziek iets moeilijker. Anderzijds zijn veel producers en componisten uit Nederland geliefder dan ooit en worden steeds meer internationale hits meegeschreven door Nederlanders."

Door: ANP

28 november '24 (13:30)

Rijksmuseum komt met Collectie Online: 'De collectie van het Rijksmuseum is van iedereen'

Het Rijksmuseum lanceert het nieuwe platform Collectie Online met 800.000 kunstwerken op hoge resolutie, 500.000 boeken en 800 meter documentatie op één plek. Dit platform moet de collectie van het Rijksmuseum nog toegankelijker maken, mede door de inzet van artificial intelligence en Linked Open Data. Bezoekers kunnen hierdoor op een makkelijk en interessante manier zoeken in collecties. Ook kunnen ze deze downloaden én delen. “Met de Collectie Online zet het Rijksmuseum een nieuwe standaard voor het delen van erfgoeddata”, aldus het museum in een persbericht.

28 november '24 (12:32)

Duotentoonstelling over Kiefer door Van Gogh en Stedelijk Museum

Het Stedelijk Museum en het Van Gogh Museum in Amsterdam houden volgend jaar gezamenlijk een tentoonstelling over Anselm Kiefer. Daar is nieuw werk te zien van de Duitse kunstenaar, die bekendstaat om zijn grote doeken en ruimtelijke installaties. Een nieuw schilderij van meer dan 24 meter vormt het middelpunt van de expositie, 'Sag mir wo die Blumen sind'.

27 november '24 (15:30)

Saïd & Anna, EO-kinderserie, maakt kans op Amerikaanse contentprijs

De EO-kinderserie Saïd & Anna maakt volgend jaar kans op een Amerikaanse contentprijs. De serie is genomineerd voor de Kidscreen Awards in San Diego. Saïd & Anna maakt kans in de categorie beste liveactionserie.

27 november '24 (14:30)

NPO richt adviesraad op voor jongeren om hen mee te laten denken over vraagstukken publieke omroep

De NPO richt een adviesraad op om jongeren uit heel Nederland structureel en actief te laten meedenken bij verschillende vraagstukken rond de publieke omroep. Dat heeft de NPO woensdag gemeld.

27 november '24 (12:20)

Volgens NPO is stevige verdiepingsslag noodzakelijk voor cultuurverandering omroepen

Volgens de NPO is er nog een stevige verdiepingsslag nodig bij de omroepen om tot een cultuurverandering te komen. Dat laat de NPO weten in een reactie op rapportages van de regeringscommissaris voor seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld (RCGOG) en het Commissariaat voor de Media (CvdM).

27 november '24 ( 9:56)

Onontdekte Einstein-brieven onthullen uniek moment in geschiedenis van natuurkunde

Drie onlangs ontdekte brieven van Albert Einstein aan Nobelprijswinnaar Heike Kamerlingh Onnes bieden een unieke inkijk in een cruciale periode in de natuurkunde. De correspondentie, daterend uit 1911 en gevonden in de archieven van Rijksmuseum Boerhaave in Leiden, laat zien dat Einstein destijds het fenomeen van supergeleiding – ontdekt door Kamerlingh Onnes – niet volledig wist te waarderen. Dit meldt Rijksmuseum Boerhaave. 

27 november '24 ( 9:20)

Tilda Swinton gaat tentoonstelling samenstellen voor Eye Filmmuseum Amsterdam

Tilda Swinton gaat een tentoonstelling samenstellen voor Eye Filmmuseum in Amsterdam. De expositie van de Britse actrice, die een Oscar ontving voor haar bijrol in de thriller Michael Clayton, zal vanaf eind september 2025 te zien zijn.

27 november '24 ( 8:50)

Jason Bhugwandass ontvangt penning voor werk en inzet bescherming kinderrechten

Jason Bhugwandass heeft dinsdagmiddag in Den Haag de Clara Meijer-Wichmann Penning gekregen. De penning wordt jaarlijks door de Liga voor de Rechten van de Mens uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich "op uitzonderlijke wijze" heeft ingezet voor de mensenrechten in Nederland. Bhugwandass krijgt de onderscheiding voor zijn "belangrijke bijdrage" aan de bescherming van kinderrechten in de gesloten jeugdzorg.

27 november '24 ( 8:45)

Gijs Staverman rijkt Top 4000 Oevre Award aan ABBA-icoon

Gijs Staverman heeft de Top 4000 Oeuvre Award uitgereikt aan ABBA-icoon Björn Ulvaeus. De Zweedse zanger en liedjesschrijver ontving de prijs voor "zijn invloedrijke bijdrage aan de popmuziek en de blijvende impact van ABBA's muziek op generaties fans", meldt Radio 10. ABBA staat dit jaar met 29 noteringen in de Top 4000 van de zender.

26 november '24 (10:00)

Jonge Harten Festival in Groningen weer drukbezocht, maar toekomst onduidelijk

Het Jonge Harten Festival is al meer dan 25 jaar een begrip in Groningen. Vorige week is het festival door zesduizend met name jonge bezoekers bezocht. De plannen voor volgend jaar zijn alweer in de maak, maar de toekomst is enigszins onduidelijk omdat er geen 4-jarige organisatiebijdrage van het Fonds Podiumkunsten is binnengekomen. Dit meldt OOGTV.