Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

André Kuipers biedt mooie blik op aarde met belangrijke boodschap

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 7 min
location_on [xx]km
André Kuipers biedt mooie blik op aarde met belangrijke boodschap
We zijn allemaal astronaut op ruimteschip aarde en we zitten met beperkte voorraden, dat is de boodschap die een nieuw KRO-NCRV-documentaireserie met André Kuipers uitdraagt. "Maar het moet mooi zijn, geen Doomsday-verhaal", zegt de ruimtevaarder tegen het ANP over Ruimteschip Aarde, dat woensdagavond start op NPO 1.

En mooi is het, want voor de zesdelige serie zijn nooit vertoonde beelden gebruikt van ESA/NASA en ruimtestation ISS die de kijker even astronaut laten zijn. "Het zijn indrukwekkende beelden", zegt Kuipers over het materiaal dat hij deels zelf schoot. Eén van de meest indrukwekkende dingen die hij zag van boven was het noorderlicht, dat ook in de eerste aflevering voorbijkomt als het thema 'licht' centraal staat.

Net als bliksem, dat ook veel indruk op hem maakte toen hij vanuit de ruimte naar onze planeet keek. "Er is altijd wel ergens bliksem, bij elke nachtpassage is er ergens onweer. En overdag die schitterende kleuren", gaat hij verder. "Turquoise wateren en rode woestijnen. Ik weet nog heel goed, tijdens mijn eerste vlucht gingen we over het Caribisch gebied. Toen dacht ik 'daar wil ik eens duiken', en dat heb ik ook gedaan."

Drie-eenheid

Maar Ruimteschip Aarde draait zoals gezegd niet alleen om mooie beelden, het gaat ook om een duidelijke boodschap. "We kunnen er natuurlijk niet omheen wat voor bedreiging er is", licht Kuipers toe. "Het is allemaal niet onbeperkt, dat moeten we gaan beseffen. Maar we laten ook de oplossingen zien die mensen hebben, dus we eindigen met positieve dingen die mensen doen op hun eigen kleine schaal. Het is echt een drie-eenheid."

Eigenlijk wil Kuipers de kijker een andere blik op onze planeet bieden, alsof het dus een soort ruimteschip is. "We zijn allemaal astronauten in hetzelfde schuitje. Als je zo naar de aarde kijkt voel je echt dat de aarde een levende cel is. Ik hoop dat mensen ook voelen dat we een hele mooie planeet hebben, maar dat die ook heel kwetsbaar is."

Voor mensen die dat een ongemakkelijke waarheid vinden, of het zelfs helemaal niet geloven, heeft hij een duidelijke boodschap: hou je vast aan wetenschappelijke data. "Daar moet je vanuit gaan, van de feiten. Niet van onderbuikgevoelens of persoonlijke belangen. Als je bijvoorbeeld een goede boer bent ga je je land niet uitputten, want je wil volgend jaar ook nog oogst hebben. Dat moeten we ook met de aarde doen."

Positief

En hij wil graag nogmaals benadrukken dat hij dat op een positieve manier wil laten zien. "Er zit heel veel positiefs in, dat is het mooie", zegt hij. "Ik zit op de techniekkant en je ziet een hele mooie nieuwe markt ontstaan. Bedrijven kunnen nog steeds winst maken maar op een andere manier. Mensen moeten wennen aan dingen, maar langzamerhand zie je ook de mooie dingen. Elektrische auto’s trekken sneller op dan benzineauto’s, en dat vlees straks niet meer van een echte koe komt merk je dan echt niet meer."

Daarom gelooft Kuipers in nieuwe technologieën, of zoals hij het zegt "het beter doen op een andere manier". "Het is een langzaam proces, het moet op een zo prettig mogelijke manier gebeuren. Je ziet de verschuiving al wel. Er zijn nu biologische producten en meer duurzaamheid, langzamerhand gaat iedereen mee. Ook omdat er geld mee te verdienen valt. Dus ik hoop dat mensen zien dat het voor onszelf is, dat wij onderdeel zijn van de natuur."

Door: ANP

23 december '24 (13:15)

Al ruim 30.000 tickets verkocht voor nieuwe voorstelling met Anne WIl Blankers en Lies Visschedijk

Voor de nieuwe voorstelling Galerie The Waverly, met Anne Wil Blankers en Lies Visschedijk, zijn inmiddels al meer dan 30.000 tickets verkocht. Dat heeft producent MORE Theater Producties zondag gemeld. Volgens een woordvoerder is het "fantastisch dat de verkoop zo kort na de première al zo goed loopt".

23 december '24 (11:15)

Achtergebleven XR-activisten uit Rijksmuseum gehaald door politie

De negen klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) die na een grotere protestactie waren achtergebleven in de Eregalerij van het Rijksmuseum zijn rond 18.30 uur uit het pand gehaald. Dat laat een woordvoerster van de klimaatactiegroep weten en wordt bevestigd door de politie. De negen demonstranten hadden zich aan elkaar vastgelijmd. Volgens XR heeft de politie de lijm met cola verwijderd.

23 december '24 (11:00)

Activisten Extinction Rebellion weigeren te vertrekken na sluitingstijd Rijksmuseum

De klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) die zich zaterdagmiddag na een protestactie in het Rijksmuseum op een bankje in de Eregalerij hebben verschanst, weigeren ook na sluitingstijd te vertrekken. Het gaat om negen mensen, ziet een verslaggever van het ANP. Sommigen hebben zich aan elkaar vastgelijmd.

23 december '24 (10:45)

Enkele demonstranten vastgelijmd achtergebleven na demonstratie

Nadat een groot deel van de betogers van Extinction Rebellion (XR) was vertrokken uit het Rijksmuseum na hun actie, zijn nog enkele demonstranten achtergebleven in de Eregalerij met de topstukken van het museum. Zeven activisten zaten op een bankje en zes van hen hadden zich in duo's aan elkaar vastgelijmd, ziet een ANP-verslaggever ter plaatse.

23 december '24 (10:30)

Activisten Extinction Rebellion hebben in eregalerij Rijksmuseum betoogd tegen sponsoring ING

Activisten van Extinction Rebellion (XR) hebben in de eregalerij van het Rijksmuseum in Amsterdam betoogd tegen de sponsoring door ING van het museum. Dat meldt een ANP-verslaggever ter plaatse. Bij de actie, in de ruimte waar de topstukken van het museum te zien zijn, waren ook kinderen betrokken die een statement voorlazen.

23 december '24 (10:00)

Arjen Lubach denkt dat hij en zijn team "het wel reden bij de commerciëlen"

Arjen Lubach denkt dat hij en zijn team "het wel redden bij de commerciëlen". Dat zegt de cabaretier zaterdag in de podcast U bevindt zich hier van RTV Noord. Lubach nam na het najaarsseizoen van De Avondshow afscheid van de NPO en gaat dit voorjaar aan de slag bij de commerciële zender.

23 december '24 ( 9:40)

Halina Reijn wilde vlak voor eerste draaidag Babygirl liefst wegrennen

Halina Reijn wilde vlak voor de eerste draaidag van Babygirl in New York het liefst wegrennen. Dat bekent de regisseur zaterdag in De Telegraaf. Babygirl gaat over een succesvolle zakenvrouw (Nicole Kidman) die een affaire begint met haar jongere stagiair. De film won al diverse prijzen en wordt getipt voor de Oscars.

23 december '24 ( 9:35)

Boek van cabaretier Tim Fransen staat op nominatielijst Socratesbeker

Het boek In onze tijd: Leven in het Calamiteitperk van cabaretier Tim Fransen staat op de nominatielijst voor de Socratesbeker, de prijs voor het beste Nederlandse filosofieboek van het jaar. Dat meldt Filosofie Magazine, die de prijs sinds 2002 uitreikt, op haar website. Het boek van Fransen is een van de twintig titels op de lijst.

23 december '24 ( 9:10)

Johan Nijenhuis maakt dramaserie over leven buiten de Randstad

Na de regiosoap Van Jonge Leu en Oale Groond en de film De Beentjes van Sint-Hildegard, heeft Johan Nijenhuis met Woeste Grond een dramaserie gemaakt die zich opnieuw in het oosten van het land afspeelt. "De verhalen over het dagelijks leven buiten de Randstad blijven vaak onderbelicht", zegt de regisseur, die zelf uit Twente komt, in gesprek met het ANP.

23 december '24 ( 8:50)

Namenlijst verdachten collaboratie Duitse bezetter alsnog online in januari

Op 2 januari verschijnt een lijst met namen van mensen die in de Tweede Wereldoorlog werden verdacht van collaboratie met de Duitse bezetter en die inmiddels zijn overleden. De verdachten op de lijst komen allemaal voor in het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR), dat vanaf dan eigenlijk volledig openbaar zou worden en deels digitaal doorzoekbaar.