Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Landelijke stijging inbraken bij muziekstudio's en muzikanten

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Landelijke stijging inbraken bij muziekstudio's en muzikanten
In heel Nederland is de laatste maanden een stijging in het aantal inbraken bij muziekstudio's en bij muzikanten. In het programma Opsporing Verzocht werd hier aandacht voor gevraagd. Eerder gaven bronnen als 3VOOR12 ook al aan meer inbraken bij opnamestudios te signaleren. De inbraken worden volgens de politie vaak met voorkennis gepleegd. Dit meldt de NOS. 

Eind vorig jaar werden er in Groningen al meerdere inbraken gepleegd bij muziekstudio's. De afgelopen tijd kwamen daar nog meerdere inbraken bij in de omgeving van Utrecht en Brabant. Onder andere de gitarist van Kensington, Casper Starreveld, raakte hierbij enkele gitaren kwijt. Bij de inbraak in studio Audioworkx in Noord-Brabant werd voor bijna 300.000 duizend euro aan microfoons buitgemaakt. Bij studio Barn in the Meadow in Benschop, waar ook de gitaren van Starreveld stonden, bedroeg de schade 50.000 euro. 

Zorgwekkende trend 

De braaksporen lijken aan te geven dat de daders handelden met voorkennis. Waarschijnlijk zijn ze eerder in de studio's geweest en wisten ze waar de waardevolle spullen te vinden waren. De politie vermoed dat de spullen weer op de markt worden aangeboden, en roept muzikanten en hobbyisten op om uit te kijken naar de gestolen waren, en verdachte zaken te melden. 

Starreveld raakte een rode Gibson ES-335, een sunburst Fender Stratocaster en een zwarte Gibson Les Paul kwijt bij de inbraak. Tegen de NOS verklaart hij dat de gitaren hem erg dierbaar waren, en ze ook het karakter van de band bepaalden. Als muzikant wordt er een band opgebouwd met de instrumenten en "Hoewel ik denk dat je altijd een nieuwe band kunt opbouwen met een andere gitaar, zal dat tijd nodig hebben", aldus Starreveld. 

Door: Nationale Recreatiegids

28 november '24 (13:30)

Rijksmuseum komt met Collectie Online: 'De collectie van het Rijksmuseum is van iedereen'

Het Rijksmuseum lanceert het nieuwe platform Collectie Online met 800.000 kunstwerken op hoge resolutie, 500.000 boeken en 800 meter documentatie op één plek. Dit platform moet de collectie van het Rijksmuseum nog toegankelijker maken, mede door de inzet van artificial intelligence en Linked Open Data. Bezoekers kunnen hierdoor op een makkelijk en interessante manier zoeken in collecties. Ook kunnen ze deze downloaden én delen. “Met de Collectie Online zet het Rijksmuseum een nieuwe standaard voor het delen van erfgoeddata”, aldus het museum in een persbericht.

28 november '24 (12:32)

Duotentoonstelling over Kiefer door Van Gogh en Stedelijk Museum

Het Stedelijk Museum en het Van Gogh Museum in Amsterdam houden volgend jaar gezamenlijk een tentoonstelling over Anselm Kiefer. Daar is nieuw werk te zien van de Duitse kunstenaar, die bekendstaat om zijn grote doeken en ruimtelijke installaties. Een nieuw schilderij van meer dan 24 meter vormt het middelpunt van de expositie, 'Sag mir wo die Blumen sind'.

27 november '24 (15:30)

Saïd & Anna, EO-kinderserie, maakt kans op Amerikaanse contentprijs

De EO-kinderserie Saïd & Anna maakt volgend jaar kans op een Amerikaanse contentprijs. De serie is genomineerd voor de Kidscreen Awards in San Diego. Saïd & Anna maakt kans in de categorie beste liveactionserie.

27 november '24 (14:30)

NPO richt adviesraad op voor jongeren om hen mee te laten denken over vraagstukken publieke omroep

De NPO richt een adviesraad op om jongeren uit heel Nederland structureel en actief te laten meedenken bij verschillende vraagstukken rond de publieke omroep. Dat heeft de NPO woensdag gemeld.

27 november '24 (12:20)

Volgens NPO is stevige verdiepingsslag noodzakelijk voor cultuurverandering omroepen

Volgens de NPO is er nog een stevige verdiepingsslag nodig bij de omroepen om tot een cultuurverandering te komen. Dat laat de NPO weten in een reactie op rapportages van de regeringscommissaris voor seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld (RCGOG) en het Commissariaat voor de Media (CvdM).

27 november '24 ( 9:56)

Onontdekte Einstein-brieven onthullen uniek moment in geschiedenis van natuurkunde

Drie onlangs ontdekte brieven van Albert Einstein aan Nobelprijswinnaar Heike Kamerlingh Onnes bieden een unieke inkijk in een cruciale periode in de natuurkunde. De correspondentie, daterend uit 1911 en gevonden in de archieven van Rijksmuseum Boerhaave in Leiden, laat zien dat Einstein destijds het fenomeen van supergeleiding – ontdekt door Kamerlingh Onnes – niet volledig wist te waarderen. Dit meldt Rijksmuseum Boerhaave. 

27 november '24 ( 9:20)

Tilda Swinton gaat tentoonstelling samenstellen voor Eye Filmmuseum Amsterdam

Tilda Swinton gaat een tentoonstelling samenstellen voor Eye Filmmuseum in Amsterdam. De expositie van de Britse actrice, die een Oscar ontving voor haar bijrol in de thriller Michael Clayton, zal vanaf eind september 2025 te zien zijn.

27 november '24 ( 8:50)

Jason Bhugwandass ontvangt penning voor werk en inzet bescherming kinderrechten

Jason Bhugwandass heeft dinsdagmiddag in Den Haag de Clara Meijer-Wichmann Penning gekregen. De penning wordt jaarlijks door de Liga voor de Rechten van de Mens uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich "op uitzonderlijke wijze" heeft ingezet voor de mensenrechten in Nederland. Bhugwandass krijgt de onderscheiding voor zijn "belangrijke bijdrage" aan de bescherming van kinderrechten in de gesloten jeugdzorg.

27 november '24 ( 8:45)

Gijs Staverman rijkt Top 4000 Oevre Award aan ABBA-icoon

Gijs Staverman heeft de Top 4000 Oeuvre Award uitgereikt aan ABBA-icoon Björn Ulvaeus. De Zweedse zanger en liedjesschrijver ontving de prijs voor "zijn invloedrijke bijdrage aan de popmuziek en de blijvende impact van ABBA's muziek op generaties fans", meldt Radio 10. ABBA staat dit jaar met 29 noteringen in de Top 4000 van de zender.

26 november '24 (10:00)

Jonge Harten Festival in Groningen weer drukbezocht, maar toekomst onduidelijk

Het Jonge Harten Festival is al meer dan 25 jaar een begrip in Groningen. Vorige week is het festival door zesduizend met name jonge bezoekers bezocht. De plannen voor volgend jaar zijn alweer in de maak, maar de toekomst is enigszins onduidelijk omdat er geen 4-jarige organisatiebijdrage van het Fonds Podiumkunsten is binnengekomen. Dit meldt OOGTV.