Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Organisaties van festivals kampen nog altijd met problemen

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Organisaties van festivals kampen nog altijd met problemen
Het organiseren van festivals voor het komende festivalseizoen vergt nog steeds meer aandacht dan in de jaren voor de coronapandemie. Dat laten woordvoerders van Down The Rabbit Hole, Lowlands en Pinkpop weten aan het ANP. Paaspop, dat vrijdag van start gaat, kampte niet met problemen op het gebied van materiaal en personeel, omdat hun festival vroeg in het jaar begint.

"Eigenlijk is het hetzelfde verhaal als vorige keer", zegt Bente Bollmann, woordvoerder van Down The Rabbit Hole en Lowlands. "Alles heeft meer aandacht nodig dan eerdere jaren. Dat geldt zowel voor personeel als materiaal. Maar het komt goed." De woordvoerder merkt dat meer materiaal beschikbaar komt doordat coronatestlocaties worden afgebouwd. "Maar er is ook veel nodig voor vluchtelingenopvang, met name sanitair en kleinere tenten."

"Problematiek met personeel en materieel is er nog steeds hoor", zegt ook Niek Murray, woordvoerder van Pinkpop. "Gelukkig hebben wij trouwe leveranciers die ons nu ook kunnen bedienen, we hebben de tenten die we nodig hebben. Maar het is niet zoals voor corona." Waar leveranciers vroeger tien festivals deden, doen zij nu wegens krapte maar vijf, ziet Murray. "Wat ik hoor van leveranciers is dat die wel puzzelen van: wanneer komt materiaal vrij van vaccinatielocaties, van asielopvang."

Gevuld

Pinkpop kan niet "in hetzelfde tempo als vroeger" worden opgebouwd en afgebroken, vertelt Murray, omdat er minder mensen kunnen helpen. "Maar Pinkpop draait ook op mensen die het er het echt bij doen, naast hun werk. Daar zijn we heel dankbaar voor. Dus wij krijgen onze teams wel goed gevuld. We merken het vooral bij die leveranciers."

Dat beaamt Paaspop-directeur Peter Sanders. "Het is een probleem bij sommige toeleveranciers." Paaspop heeft geen last gehad van personeelstekorten of een gebrek aan materialen, zegt Sanders. "Wij zitten in het voorseizoen, dus het is niet zoals in juni of juli." Wel is dit "het jaar geweest van de grote prijsstijgingen", zegt de directeur. "Deels door inflatie, de lonen zijn omhoog gegaan." De festivalbaas hoopt dat de prijzen volgend jaar minder hard stijgen. Qua opbouw vond Sanders het "een geoliede machine", omdat dit het tweede jaar sinds de coronapandemie is dat ze weer van start kunnen gaan. "Alles ging soepeler dan vorig jaar."

Zonnestralen

De zegsmannen hebben een goed gevoel over dit festivalseizoen, laten ze weten. "We gaan met een deel van team naar Paaspop", zegt Murray, "dat doen we altijd. Ik denk dat iedereen met de eerste zonnestralen deze week een sprongetje maakt van: we gaan weer beginnen. Over iets meer dan een maand beginnen wij met opbouwen, dat gaan we met veel vreugde tegemoet." Dat kan Sanders beamen. "Ik heb er heel veel zin in, het ziet er weer waanzinnig uit."

Door: ANP

27 november '24 (15:30)

Saïd & Anna, EO-kinderserie, maakt kans op Amerikaanse contentprijs

De EO-kinderserie Saïd & Anna maakt volgend jaar kans op een Amerikaanse contentprijs. De serie is genomineerd voor de Kidscreen Awards in San Diego. Saïd & Anna maakt kans in de categorie beste liveactionserie.

27 november '24 (14:30)

NPO richt adviesraad op voor jongeren om hen mee te laten denken over vraagstukken publieke omroep

De NPO richt een adviesraad op om jongeren uit heel Nederland structureel en actief te laten meedenken bij verschillende vraagstukken rond de publieke omroep. Dat heeft de NPO woensdag gemeld.

27 november '24 (12:20)

Volgens NPO is stevige verdiepingsslag noodzakelijk voor cultuurverandering omroepen

Volgens de NPO is er nog een stevige verdiepingsslag nodig bij de omroepen om tot een cultuurverandering te komen. Dat laat de NPO weten in een reactie op rapportages van de regeringscommissaris voor seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld (RCGOG) en het Commissariaat voor de Media (CvdM).

27 november '24 ( 9:56)

Onontdekte Einstein-brieven onthullen uniek moment in geschiedenis van natuurkunde

Drie onlangs ontdekte brieven van Albert Einstein aan Nobelprijswinnaar Heike Kamerlingh Onnes bieden een unieke inkijk in een cruciale periode in de natuurkunde. De correspondentie, daterend uit 1911 en gevonden in de archieven van Rijksmuseum Boerhaave in Leiden, laat zien dat Einstein destijds het fenomeen van supergeleiding – ontdekt door Kamerlingh Onnes – niet volledig wist te waarderen. Dit meldt Rijksmuseum Boerhaave. 

27 november '24 ( 9:20)

Tilda Swinton gaat tentoonstelling samenstellen voor Eye Filmmuseum Amsterdam

Tilda Swinton gaat een tentoonstelling samenstellen voor Eye Filmmuseum in Amsterdam. De expositie van de Britse actrice, die een Oscar ontving voor haar bijrol in de thriller Michael Clayton, zal vanaf eind september 2025 te zien zijn.

27 november '24 ( 8:50)

Jason Bhugwandass ontvangt penning voor werk en inzet bescherming kinderrechten

Jason Bhugwandass heeft dinsdagmiddag in Den Haag de Clara Meijer-Wichmann Penning gekregen. De penning wordt jaarlijks door de Liga voor de Rechten van de Mens uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich "op uitzonderlijke wijze" heeft ingezet voor de mensenrechten in Nederland. Bhugwandass krijgt de onderscheiding voor zijn "belangrijke bijdrage" aan de bescherming van kinderrechten in de gesloten jeugdzorg.

27 november '24 ( 8:45)

Gijs Staverman rijkt Top 4000 Oevre Award aan ABBA-icoon

Gijs Staverman heeft de Top 4000 Oeuvre Award uitgereikt aan ABBA-icoon Björn Ulvaeus. De Zweedse zanger en liedjesschrijver ontving de prijs voor "zijn invloedrijke bijdrage aan de popmuziek en de blijvende impact van ABBA's muziek op generaties fans", meldt Radio 10. ABBA staat dit jaar met 29 noteringen in de Top 4000 van de zender.

26 november '24 (10:00)

Jonge Harten Festival in Groningen weer drukbezocht, maar toekomst onduidelijk

Het Jonge Harten Festival is al meer dan 25 jaar een begrip in Groningen. Vorige week is het festival door zesduizend met name jonge bezoekers bezocht. De plannen voor volgend jaar zijn alweer in de maak, maar de toekomst is enigszins onduidelijk omdat er geen 4-jarige organisatiebijdrage van het Fonds Podiumkunsten is binnengekomen. Dit meldt OOGTV. 

26 november '24 ( 9:00)

Omroep KRO-NCRV maakt docuserie over spermabank Rijnstate-ziekenhuis

Omroep KRO-NCRV maakt een docuserie over de spermabank van het Rijnstate-ziekenhuis in Arnhem, waar in het verleden misstanden aan het licht kwamen. Uit onderzoek van KRO-NCRV blijkt dat toen niet alle misstanden aan het licht zijn gekomen, aldus de omroep. De vierdelige docuserie Spoorloos onderzoekt: Sporen van een spermabank is vanaf dinsdag 17 december te zien bij NPO Start.

26 november '24 ( 8:35)

Gemeente Rotterdam geeft kunstobjecten terug aan Indonesië

De gemeente Rotterdam gaat kunstobjecten uit de koloniale tijd teruggeven aan Indonesië. Het zijn twee beelden afkomstig uit Lombok en 66 objecten uit Zuid-Bali. Het gaat om onder meer sieraden, textiel en ceremoniële wapens. De kunstobjecten waren in beheer bij het Wereldmuseum in Rotterdam en in handen van de stad.