Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Dit zien Nederlanders het liefst op nieuwe bankbiljetten

Door Nationale Recreatiegids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Dit zien Nederlanders het liefst op nieuwe bankbiljetten
Het ontwerp van de nieuwe eurobiljetten wordt bepaald door burgers. De Europese Centrale Bank (ECB) legt zeven thema’s voor aan Europese inwoners door middel van een enquête. Van 10 juli tot en met 31 augustus kunnen geïnteresseerden meebeslissen over de afdruk op de nieuwe biljetten. Met een representatieve enquête brengt bank.nl in kaart welk ontwerp Nederlanders graag in hun portemonnee terugzien, meldt bank.nl.

Christine Lagarde, president van de ECB: “We willen dat Europeanen zich identificeren met de biljetten, daarom krijgen zij een actieve rol bij de selectie van het nieuwe ontwerp.” Met deze woorden startte de enquête vorige week maandag in heel Europa. Inwoners wordt gevraagd wat ze van elk thema vinden en waarom. Als resultaat moet er één winnaar uit de bus komen.

Nek-aan-nek

Hoewel het nieuwe thema wordt bepaald door stemmers uit heel Europa, brengt bank.nl met een representatieve enquete in kaart welk thema Nederlanders het liefst verkozen zien worden. Daaruit blijkt dat er van alle zeven thema’s, een nek-aan-nekrace tussen drie thema’s is ontstaan.

Het merendeel (23,5 procent) geeft aan dat zij het liefst kiezen voor het thema ‘Europese waarden weerspiegeld in de natuur’. De ECB geeft een voorbeeld van de symboliek binnen dit thema. Zo zou de waarde ‘democratie’ aan de ene kant van een biljet eruit kunnen zien als het Europese Parlementsgebouw. Aan de andere kant kan een natuurlandschap (bijvoorbeeld een strand) komen te staan, waarbij elke zandkorrel benadrukt dat Europese burgers samen het geheel maken.

Het thema ‘Europese cultuur’ volgt nauw, met 1,3 procent verschil. Met het thema doelt de ECB op monumenten, kunstwerken, literatuur, muziek, wetenschap en hun makers. Als voorbeeld wordt genoemd dat een Europees kunstwerk met de bijbehorende kunstenaar op een biljet getoond kan worden. Mogelijk wel een van onze Nederlandse kunstenaars, zoals Rembrandt of Van Gogh.

Terugkeer van het honderd gulden biljet?

Vogels volgen de lijst als derde op. Het thema ‘vogels: vrij, veerkrachtig en inspirerend’ (19,2 procent) is daarmee ook populair onder Nederlanders. De ECB geeft als voorbeeld dat een Europese vogel wordt gekozen voor een biljet, waarbij de kleur van de vogel en het bijbehorende seizoen of landschap terug te zien is op het briefgeld. Bijvoorbeeld een uil in een winterlandschap, die voor wijsheid en de wetenschap staat. Mogelijk keert de snip hiermee terug in onze portemonnee, nadat deze vogel op het briefje van honderd gulden stond.

Het minst populair zijn de thema’s ‘de toekomst is aan jou’ (2,6 procent) met als symboliek een silhouet en verschillende elementen uit de wetenschap, en ‘ons Europa, onszelf’ (7 procent) met bijvoorbeeld een mond die de vrijheid van meningsuiting moet symboliseren.

De thema’s ‘handen, samen vormen we Europa’ en ‘rivieren, de levensaders van Europa’ doen het iets beter met respectievelijk 14,9 en 10,6 procent.

Tweede ronde

Van het thema dat de meeste stemmen wint zullen meerdere ontwerpen worden gemaakt, waarna inwoners wederom kunnen stemmen op hun favoriet. De ECB verwacht in 2026 een besluit te nemen over het toekomstige ontwerp en over wanneer de nieuwe bankbiljetten worden gedrukt en uitgegeven. Meestemmen over het thema kan via de website van de ECB, de enquête loopt tot 31 augustus.

27 november '24 (15:30)

Saïd & Anna, EO-kinderserie, maakt kans op Amerikaanse contentprijs

De EO-kinderserie Saïd & Anna maakt volgend jaar kans op een Amerikaanse contentprijs. De serie is genomineerd voor de Kidscreen Awards in San Diego. Saïd & Anna maakt kans in de categorie beste liveactionserie.

27 november '24 (14:30)

NPO richt adviesraad op voor jongeren om hen mee te laten denken over vraagstukken publieke omroep

De NPO richt een adviesraad op om jongeren uit heel Nederland structureel en actief te laten meedenken bij verschillende vraagstukken rond de publieke omroep. Dat heeft de NPO woensdag gemeld.

27 november '24 (12:20)

Volgens NPO is stevige verdiepingsslag noodzakelijk voor cultuurverandering omroepen

Volgens de NPO is er nog een stevige verdiepingsslag nodig bij de omroepen om tot een cultuurverandering te komen. Dat laat de NPO weten in een reactie op rapportages van de regeringscommissaris voor seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld (RCGOG) en het Commissariaat voor de Media (CvdM).

27 november '24 ( 9:56)

Onontdekte Einstein-brieven onthullen uniek moment in geschiedenis van natuurkunde

Drie onlangs ontdekte brieven van Albert Einstein aan Nobelprijswinnaar Heike Kamerlingh Onnes bieden een unieke inkijk in een cruciale periode in de natuurkunde. De correspondentie, daterend uit 1911 en gevonden in de archieven van Rijksmuseum Boerhaave in Leiden, laat zien dat Einstein destijds het fenomeen van supergeleiding – ontdekt door Kamerlingh Onnes – niet volledig wist te waarderen. Dit meldt Rijksmuseum Boerhaave. 

27 november '24 ( 9:20)

Tilda Swinton gaat tentoonstelling samenstellen voor Eye Filmmuseum Amsterdam

Tilda Swinton gaat een tentoonstelling samenstellen voor Eye Filmmuseum in Amsterdam. De expositie van de Britse actrice, die een Oscar ontving voor haar bijrol in de thriller Michael Clayton, zal vanaf eind september 2025 te zien zijn.

27 november '24 ( 8:50)

Jason Bhugwandass ontvangt penning voor werk en inzet bescherming kinderrechten

Jason Bhugwandass heeft dinsdagmiddag in Den Haag de Clara Meijer-Wichmann Penning gekregen. De penning wordt jaarlijks door de Liga voor de Rechten van de Mens uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich "op uitzonderlijke wijze" heeft ingezet voor de mensenrechten in Nederland. Bhugwandass krijgt de onderscheiding voor zijn "belangrijke bijdrage" aan de bescherming van kinderrechten in de gesloten jeugdzorg.

27 november '24 ( 8:45)

Gijs Staverman rijkt Top 4000 Oevre Award aan ABBA-icoon

Gijs Staverman heeft de Top 4000 Oeuvre Award uitgereikt aan ABBA-icoon Björn Ulvaeus. De Zweedse zanger en liedjesschrijver ontving de prijs voor "zijn invloedrijke bijdrage aan de popmuziek en de blijvende impact van ABBA's muziek op generaties fans", meldt Radio 10. ABBA staat dit jaar met 29 noteringen in de Top 4000 van de zender.

26 november '24 (10:00)

Jonge Harten Festival in Groningen weer drukbezocht, maar toekomst onduidelijk

Het Jonge Harten Festival is al meer dan 25 jaar een begrip in Groningen. Vorige week is het festival door zesduizend met name jonge bezoekers bezocht. De plannen voor volgend jaar zijn alweer in de maak, maar de toekomst is enigszins onduidelijk omdat er geen 4-jarige organisatiebijdrage van het Fonds Podiumkunsten is binnengekomen. Dit meldt OOGTV. 

26 november '24 ( 9:00)

Omroep KRO-NCRV maakt docuserie over spermabank Rijnstate-ziekenhuis

Omroep KRO-NCRV maakt een docuserie over de spermabank van het Rijnstate-ziekenhuis in Arnhem, waar in het verleden misstanden aan het licht kwamen. Uit onderzoek van KRO-NCRV blijkt dat toen niet alle misstanden aan het licht zijn gekomen, aldus de omroep. De vierdelige docuserie Spoorloos onderzoekt: Sporen van een spermabank is vanaf dinsdag 17 december te zien bij NPO Start.

26 november '24 ( 8:35)

Gemeente Rotterdam geeft kunstobjecten terug aan Indonesië

De gemeente Rotterdam gaat kunstobjecten uit de koloniale tijd teruggeven aan Indonesië. Het zijn twee beelden afkomstig uit Lombok en 66 objecten uit Zuid-Bali. Het gaat om onder meer sieraden, textiel en ceremoniële wapens. De kunstobjecten waren in beheer bij het Wereldmuseum in Rotterdam en in handen van de stad.