Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Uitdagend beleggingsjaar kost Rijksmuseum Fonds verlies van 12 procent

Door Nationale Recreatiegids
schedule 2 min
location_on [xx]km
Uitdagend beleggingsjaar kost Rijksmuseum Fonds verlies van 12 procent / Foto: Groninger Museum
Het is een financieel uitdagende tijd voor culturele instellingen die donaties beleggen. Dat meldt BNR. Dat geldt ook voor het Rijksmuseum Fonds, het steunfonds dat donaties aan het museum beheert. Zij zagen vorig jaar 4 miljoen euro in rook opgaan. Dat komt neer op een verlies van zo’n 12 procent. En dat is niet het enige dat het museum een flinke smak geld heeft gekost: eerder in het jaar legde het museum nog 10 miljoen euro in voor De Vaandeldrager van Rembrandt.

Het is niet eerder voorgekomen dat een culturele instelling in Nederland zo’n duur kunstwerk als De Vaandeldrager heeft gekocht. Dat schilderij heeft in totaal 175 miljoen euro gekost. Kunsteconoom Arjo Klamer, verbonden aan de Erasmus Universiteit, noemt het een ‘geweldig, ontroerend en goed schilderij’. Dat het museum een financiële uitdaging te wachten staat, kan er volgens Klamer niet toe leiden dat het schilderij wordt verkocht.

Niet alleen voor culturele instellingen, maar überhaupt voor beleggers was 2022 een zwaar jaar. Wel is het volgens Klamer belangrijk dat musea in Nederland dit soort fondsen opzetten.

Reactie donateurs

Klamer denkt dat het museum zich geen zorgen hoeft te maken over de reactie van de donateurs. “Voor zover ik deze donateurs ken, weet ik dat ze het Rijks hoog hebben zitten. Ze vinden het geweldig wat het museum doet en horen daar graag bij.”

Daar voegt hij aan toe dat 2,5 miljoen euro voor het Rijksmuseum geen aanzienlijk bedrag is. Hij vergelijkt de beleggingen met die van Amerikaanse instellingen. Daar is het volgens hem gebruikelijk. 

27 november '24 (12:20)

Volgens NPO is stevige verdiepingsslag noodzakelijk voor cultuurverandering omroepen

Volgens de NPO is er nog een stevige verdiepingsslag nodig bij de omroepen om tot een cultuurverandering te komen. Dat laat de NPO weten in een reactie op rapportages van de regeringscommissaris voor seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld (RCGOG) en het Commissariaat voor de Media (CvdM).

27 november '24 ( 9:56)

Onontdekte Einstein-brieven onthullen uniek moment in geschiedenis van natuurkunde

Drie onlangs ontdekte brieven van Albert Einstein aan Nobelprijswinnaar Heike Kamerlingh Onnes bieden een unieke inkijk in een cruciale periode in de natuurkunde. De correspondentie, daterend uit 1911 en gevonden in de archieven van Rijksmuseum Boerhaave in Leiden, laat zien dat Einstein destijds het fenomeen van supergeleiding – ontdekt door Kamerlingh Onnes – niet volledig wist te waarderen. Dit meldt Rijksmuseum Boerhaave. 

27 november '24 ( 9:20)

Tilda Swinton gaat tentoonstelling samenstellen voor Eye Filmmuseum Amsterdam

Tilda Swinton gaat een tentoonstelling samenstellen voor Eye Filmmuseum in Amsterdam. De expositie van de Britse actrice, die een Oscar ontving voor haar bijrol in de thriller Michael Clayton, zal vanaf eind september 2025 te zien zijn.

27 november '24 ( 8:50)

Jason Bhugwandass ontvangt penning voor werk en inzet bescherming kinderrechten

Jason Bhugwandass heeft dinsdagmiddag in Den Haag de Clara Meijer-Wichmann Penning gekregen. De penning wordt jaarlijks door de Liga voor de Rechten van de Mens uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich "op uitzonderlijke wijze" heeft ingezet voor de mensenrechten in Nederland. Bhugwandass krijgt de onderscheiding voor zijn "belangrijke bijdrage" aan de bescherming van kinderrechten in de gesloten jeugdzorg.

27 november '24 ( 8:45)

Gijs Staverman rijkt Top 4000 Oevre Award aan ABBA-icoon

Gijs Staverman heeft de Top 4000 Oeuvre Award uitgereikt aan ABBA-icoon Björn Ulvaeus. De Zweedse zanger en liedjesschrijver ontving de prijs voor "zijn invloedrijke bijdrage aan de popmuziek en de blijvende impact van ABBA's muziek op generaties fans", meldt Radio 10. ABBA staat dit jaar met 29 noteringen in de Top 4000 van de zender.

26 november '24 (10:00)

Jonge Harten Festival in Groningen weer drukbezocht, maar toekomst onduidelijk

Het Jonge Harten Festival is al meer dan 25 jaar een begrip in Groningen. Vorige week is het festival door zesduizend met name jonge bezoekers bezocht. De plannen voor volgend jaar zijn alweer in de maak, maar de toekomst is enigszins onduidelijk omdat er geen 4-jarige organisatiebijdrage van het Fonds Podiumkunsten is binnengekomen. Dit meldt OOGTV. 

26 november '24 ( 9:00)

Omroep KRO-NCRV maakt docuserie over spermabank Rijnstate-ziekenhuis

Omroep KRO-NCRV maakt een docuserie over de spermabank van het Rijnstate-ziekenhuis in Arnhem, waar in het verleden misstanden aan het licht kwamen. Uit onderzoek van KRO-NCRV blijkt dat toen niet alle misstanden aan het licht zijn gekomen, aldus de omroep. De vierdelige docuserie Spoorloos onderzoekt: Sporen van een spermabank is vanaf dinsdag 17 december te zien bij NPO Start.

26 november '24 ( 8:35)

Gemeente Rotterdam geeft kunstobjecten terug aan Indonesië

De gemeente Rotterdam gaat kunstobjecten uit de koloniale tijd teruggeven aan Indonesië. Het zijn twee beelden afkomstig uit Lombok en 66 objecten uit Zuid-Bali. Het gaat om onder meer sieraden, textiel en ceremoniële wapens. De kunstobjecten waren in beheer bij het Wereldmuseum in Rotterdam en in handen van de stad.

25 november '24 (10:10)

Fidan Ekiz vindt het jammer dat haar nieuwe programma het grote publiek nog niet heeft bereikt

Fidan Ekiz vindt het jammer dat haar nieuwe programma Op de Barricade nog geen groot publiek heeft bereikt. Naar de eerste aflevering op NPO 1 keken afgelopen week 278.000 mensen. "Dat is balen", erkende de programmamaakster zondag op NPO Radio 1.

25 november '24 ( 9:55)

3voor12 Award beste Nederlandse album naar Froukje

Het album Noodzakelijk Verdriet van Froukje heeft de 3voor12 Award voor beste Nederlandse album van het jaar gewonnen. In het juryrapport staat dat de plaat "van het allerhoogste niveau" is, "compositorisch, productioneel én tekstueel".