Amsterdamse muurschildering JDL Street Art moet vrede brengen tussen religies
Door voor het eerst in Nederland een nieuwe techniek uit Parijs te gebruiken wil De Leeuw ook het verbod op muurschilderingen op monumenten doorbreken. De muurschilderingen worden aangebracht op grote stickers, die na verloop van tijd weer verwijderd kunnen worden. Zo worden de monumenten niet aangetast. Daar is vooral Amsterdam erg streng in. Er mogen geen street art of andere kunstwerken worden aangebracht op monumenten.
Verbroedering joden en moslims
Er staan twee verliefde mensen afgebeeld op de muurschildering. Uit hun aderen groeit een boom waar de drie symbolen van de islam (maansikkel), jodendom (Davidster) en het christendom (kruis) in hangen. Het symboliseert de hereniging van religies, die volgens De Leeuw de laatste jaren met steeds meer haat tegenover elkaar zijn komen te staan. De Leeuw groeide als een van de weinige joden op in de Amsterdamse wijk Osdorp en werd samen met haar familie gediscrimineerd en mishandeld door het groeiend aantal moslimjongeren. Met een islamitische vriend ging ze in gesprek over de bron van deze onderlinge haat en discriminatie en zocht ze naar een beeldtaal om de religies te herenigen.
Zonder vergunning
Het pand waar De Leeuw de muurschildering op heeft aangebracht is het pand aan de Vijzelgracht 47. Daar had ze echter geen vergunning voor, maar wil met deze actie ‘bewijzen dat het kan’. Om het kunstwerk geheim te houden maakte ze deze voornamelijk in Parijs en werd het op zondag 1 oktober naar Amsterdam gebracht.
Judith de Leeuw is al vanaf haar vijftiende bezig met muurschilderingen en trok internationale aandacht. Zo heeft zij bekendheid gekregen met haar portret van Amy Winehouse op een muur in Amsterdam. Ze won meerdere internationale prijzen en haar werk is samen met werk van beroemde artiesten als Banksy en Keith Haring tentoongesteld.