Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Jeugdtheater Hofplein uit Rotterdam wint nieuwe cultuurprijs

Door ANP
schedule 2 min
location_on [xx]km
Jeugdtheater Hofplein uit Rotterdam wint nieuwe cultuurprijs
Het Rotterdamse Jeugdtheater Hofplein is de eerste winnaar van de nieuwe ELJA Foundation Award voor kunst en cultuur. Dat is bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst in het DeLaMar Theater in Amsterdam.

De prijs, die elke twee jaar zal worden uitgereikt, is bedoeld voor organisaties of mensen die het verschil maken voor kinderen en jongeren op het terrein van muziek, dans en beeldende kunst. De winnaar mag het prijzengeld van 75.000 euro naar eigen inzicht gebruiken binnen de eigen organisatie.

De andere genomineerden waren het Aslan Muziekcentrum uit Amsterdam en het HipHopHuis uit Rotterdam. Zij krijgen allebei 12.500 euro.

Empowerment

De jury heeft het Jeugdtheater Hofplein tot winnaar gekozen omdat het "voor kinderen en jongeren een echte 'empowerment machine'" is. Het theater "werkt samen met wijkcentra en andere maatschappelijke organisaties om ook die kinderen en jongeren te bereiken die anders niet snel met muziek, dans en theater in aanraking komen" en zit op die manier "in de haarvaten van de samenleving".

De award is ingesteld door Els Blokker-Verwer, de vrouw van de in 2011 overleden Blokker-topman en kunstverzamelaar Jaap Blokker. Met haar ELJA Foundation steunt ze allerlei projecten op gebied van kunst en cultuur voor kinderen en jongeren.

17 oktober '24 (14:03)

Geringe opkomst gesprek Kluun over btw-verhoging zorgt voor teleurstelling

Bij een gesprek tussen Kluun en leden van de Tweede Kamer over de voorgenomen btw-verhoging op boeken zijn donderdag maar enkele politici komen opdagen. De schrijver is teleurgesteld dat de opkomst zo laag was.

17 oktober '24 (12:22)

Tentoonstelling Verzetsmuseum toont zorg en discussies rondom oud-verzetsmensen

In het Verzetsmuseum Amsterdam is vanaf vrijdag 18 oktober een nieuwe tentoonstelling te zien die de zorg voor oud-verzetsmensen centraal stelt. Deze zorg, georganiseerd door Stichting 1940-1945, is van groot belang gebleken voor hen die na de Tweede Wereldoorlog lichamelijk of geestelijk beschadigd uit het verzet kwamen. Ondanks de verstreken tijd blijft de stichting actief, ook nu veel verzetsmensen zijn overleden. Kinderen van verzetslieden, zoals Josephine Korsten-Beelen, zetten het werk voort. Dit meldt NOS.

17 oktober '24 ( 8:45)

Koninklijke onderscheiding voor 17-jarige Jade

De 17-jarige Jade Kops uit 's-Gravenzande (gemeente Westland) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Ze is ongeneeslijk ziek en deelt op haar Instagramaccount @mijnlevenmetkanker_ hoe haar leven eruitziet tijdens het ziekteproces. "Hiermee vervult zij een belangrijke voorbeeldfunctie voor lotgenoten. Jade maakt maatschappelijke impact door een voorbeeld voor anderen te zijn en altijd aan haar medemens te denken", aldus de gemeente.

17 oktober '24 ( 8:40)

Entreegeld show Dolf Jansen naar Giro555

Cabaretier Dolf Jansen schenkt al het entreegeld van zijn show van woensdagavond in Delfzijl aan Giro555. Dat schrijft hij op X. Met de actie wordt geld ingezameld voor slachtoffers van oorlogsgeweld in Libanon, Gaza, de Westelijke Jordaanoever, Israël en Syrië.

17 oktober '24 ( 8:30)

Dit is de winnaar van de Gouden Televizier Oeuvre-Ring

André van Duin is de vijfde winnaar van de Gouden Televizier Oeuvre-Ring. De prijs, voor mensen die zich jarenlang hebben bewezen op de Nederlandse televisie, is sinds 1964 slechts vier keer eerder uitgereikt. De 77-jarige Van Duin krijgt de award donderdagavond tijdens het Gouden Televizier-Ring Gala, werd bekendgemaakt in talkshow Eva.

16 oktober '24 (14:00)

Werk van fotograaf Erwin Olaf binnenkort in Stedelijk Museum

Het Stedelijk Museum in Amsterdam opent over een jaar een tentoonstelling van het werk van fotograaf Erwin Olaf, over wie deze maand ook het boek 'Erwin Olaf Springveld. Hard werken, hard feesten' verschijnt. De expositie toont niet alleen foto's, maar Olaf ook als multimediair kunstenaar.

16 oktober '24 (12:11)

Center for Jewish History in Manhattan krijgt replica van Achterhuis

Het Center for Jewish History in Manhattan mag een replica van het Achterhuis, gemaakt door de Anne Frank Stichting, tentoonstellen. De kopie wordt in Nederland gemaakt en vervolgens naar New York gebracht. Ook krijgt het speciale geschiedeniscentrum er foto’s, albums en andere voorwerpen bijgeleverd voor de tentoonstelling. Daar zijn het eerste fotoalbum van Anne Frank en handgeschreven versjes aan haar vriendinnen onderdeel van. De stichting in Amsterdam stuurt haar echte dagboek niet mee, vanwege de kwetsbaarheid van het boek. Dit meldt NOS.

16 oktober '24 ( 9:45)

Jaarlijkse thema-uitzending De Nacht van de Popmuziek dit jaar niet te zien

De jaarlijkse thema-uitzending De Nacht van de Popmuziek is dit jaar niet te zien. Dat schrijft presentator Leo Blokhuis dinsdagavond op X. Volgens Blokhuis heeft de NPO het NTR-programma afgewezen.

16 oktober '24 ( 9:10)

Noordbrabants Museum mag portret Gordina door van Gogh behouden

Meer dan 3000 particulieren trokken hun portemonnee om Kop van een vrouw van Vincent van Gogh voorgoed een plaats te geven in Het Noordbrabants Museum in Den Bosch. En het is gelukt. Het portret van Gordina de Groot, gemaakt in 1885 in Nuenen, kon voor 8,6 miljoen euro worden gekocht van een Britse verzamelaar. Ook het ministerie van cultuur, fondsen en het bedrijfsleven droegen bij aan de investering.

16 oktober '24 ( 9:00)

Danser en choreograaf Menso en muzikant Vernon Chatlein winnen Podiumprijs

De Gieskes-Strijbis Podiumprijs gaat dit jaar naar danser en choreograaf Cherish Menzo en componist, percussionist en jazzmuzikant Vernon Chatlein. Dat werd dinsdag aan het begin van de avond bekendgemaakt in het Rotterdamse Theater Walhalla. De winnaars mogen ieder het prijzengeld van 60.000 euro naar eigen inzicht gebruiken voor hun artistieke ontwikkeling.