Branchevereniging: theaterbezoek bijna op niveau van voor coronapandemie
De vereniging peilt elk jaar bij haar leden hoe de stand van zaken is met hun Theater Analyse Systeem (TAS). Deze resultaten worden pas halverwege het jaar gepubliceerd, dus exacte cijfers van 2023 zijn er nog niet. Wel blijkt uit een voorzichtige prognose van afgelopen jaar dat een aanzienlijk aantal podia, zowel in de randstad als regio, op het niveau van 2019 uitkomen.
VSCD-leden De Kring Roosendaal, Luxor Theater en Theater De Leest hebben zelfs recordcijfers behaald in 2023. "Het is verheugend dat het publiek de zalen weer massaal weet te vinden", zegt Mesters.
Financiële zorgen
Wel benadrukt Mesters dat er nog altijd grote financiële zorgen zijn in de podiumbranche, onder meer over de gestegen energie- en personeelskosten. Daarbij zijn de gemeentelijke subsidies niet of nauwelijks geïndexeerd. Dus "als de inflatie veel hoger is, de indexering achterblijft én de kosten van energie en personeel oplopen: dan heeft dat ook een effect op het aantal voorstellingen en concerten dat geprogrammeerd kan worden en dreigt er daardoor met name in de regio een verschraling van het aanbod."
Ook maakt de vereniging zich zorgen over het plan van het kabinet om het lage btw-tarief van 9 procent af te schaffen. Dat "hangt nog steeds in de lucht", stelt de directeur. En dat heeft gevolgen voor de betaalbaarheid en toegankelijkheid van de sector volgens de vereniging. "Dat zou een serieuze bedreiging vormen voor de continuïteit van de Nederlandse podia. Als de BTW doorbelast wordt aan het publiek zal bovendien een grote groep Nederlanders uitgesloten worden van podiumbezoek, terwijl iedereen recht heeft op toegang tot cultuur."
Het is van belang dat podia ook in de toekomst financieel gezond blijven, vervolgt ze, "en in heel het land toegankelijk zijn voor een breed publiek met een gevarieerd en lokaal afgestemde programmering. De (lokale)overheid moet daarom blijven investeren in onze podia."