Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Nationaal Slavernijmuseum op Java-eiland in Amsterdam, opperen kwartiermakers

Door ANP
schedule 5 min
location_on [xx]km
Nationaal Slavernijmuseum op Java-eiland in Amsterdam, opperen kwartiermakers
Het Nationaal Slavernijmuseum moet in een toonaangevend gebouw komen op de kop van het Java-eiland in Amsterdam-Oost. Die voorkeurslocatie maakten drie kwartiermakers donderdag bekend na anderhalf jaar onderzoek. Het museum moet een compleet beeld gaan geven van het Nederlandse koloniale slavernijverleden.

Eerder werden al negen mogelijke locaties in de hoofdstad genoemd. Naast het Java-eiland in Oost waren dat bijvoorbeeld het Nelson Mandelapark (Zuidoost), de Zuidas (Zuid) en het Marineterrein (Centrum).

Volgens de kwartiermakers John Leerdam, Peggy Brandon en David Brandwagt is de kop van het Java-eiland "een waardige en prominente plek aan doorgaand stromend water", is het goed bereikbaar en is er genoeg ruimte.

Erkenning

Het museumgebouw zou hoogwaardig moeten zijn, het liefst 9000 vierkante meter, met een uiterlijk dat recht doet aan "de bijzondere inhoud ervan, in architectuur, uitstraling, materiaal, vorm en omgeving". Voor de erkenning en herkenning van het slavernijverleden is "een zichtbaar en krachtig gebaar" belangrijk, zo klinkt het advies. Het drietal denkt dat het museum in 2029 of 2030 open kan.

De verkenners bezochten verschillende musea en kennisinstituten en hielden talloze gesprekken met nazaten, gemeenschappen, geïnteresseerden en andere experts. Ze schreven het advies in opdracht van het ministerie van OCW en de gemeente Amsterdam.

Verschillende tijdvakken

In het museum zouden verschillende tijdvakken moeten komen. "In elk tijdvak kan de bezoeker een deel van de eeuwenlange geschiedenis ervaren aan de hand van verhalen en thema's." Ook zou er een kindermuseum moeten komen, en een kenniscentrum waar mensen hun familiegeschiedenis kunnen onderzoeken.

Na dit voorstel volgen er adviezen van onder meer stadsdeel Oost, de Amsterdamse Kunstraad en de Raad voor Cultuur. Daarna nemen de gemeente Amsterdam en het Rijk een definitief besluit over de bouw en financiering van het museum. Dat volgt later dit jaar, zo is de verwachting.

Demissionair premier Mark Rutte vindt het museum een belangrijk onderdeel van "het verhaal achter de komma", na de excuses voor de rol van de Nederlandse staat in het slavernijverleden. "Het slavernijmuseum heeft daarin straks een centrale rol, als centrum van kennis en dialoog." Volgens burgemeester Femke Halsema hebben die excuses "ons land de hoop gegeven dat er een weg is naar een toekomst zonder racisme. Het slavernijmuseum is onmisbaar om die hoop in te lossen."

25 november '24 (10:10)

Fidan Ekiz vindt het jammer dat haar nieuwe programma het grote publiek nog niet heeft bereikt

Fidan Ekiz vindt het jammer dat haar nieuwe programma Op de Barricade nog geen groot publiek heeft bereikt. Naar de eerste aflevering op NPO 1 keken afgelopen week 278.000 mensen. "Dat is balen", erkende de programmamaakster zondag op NPO Radio 1.

25 november '24 ( 9:55)

3voor12 Award beste Nederlandse album naar Froukje

Het album Noodzakelijk Verdriet van Froukje heeft de 3voor12 Award voor beste Nederlandse album van het jaar gewonnen. In het juryrapport staat dat de plaat "van het allerhoogste niveau" is, "compositorisch, productioneel én tekstueel".

25 november '24 ( 9:20)

Films die nergens draaien verkozen tot favoriete kinderboek

Het boek Films die nergens draaien van Yorick Goldewijk is verkozen tot favoriete kinderboek in de jaarlijkse verkiezing van De Grote Vriendelijke Podcast en lezerscommunity Hebban. Daarmee voert Goldewijk voor het eerst de Grote Vriendelijke 100, de lijst van populaire kinderboeken, aan. Dat meldt boekenkoepel CPNB.

25 november '24 ( 9:20)

'Mister Parkpop' en nachtburgemeester Den Haag René Bom overleden

René Bom, beter bekend als Mister Parkpop en voormalig nachtburgemeester van Den Haag, is op 66-jarige leeftijd overleden. Hij was al enige tijd ziek.

25 november '24 ( 9:15)

Voormalig weervrouw Helga van Leur reageert op overlijden collega Johan Bernard

Helga van Leur zegt dat "de hemel er een weergod" bij heeft. De voormalig weervrouw van RTL reageert daarmee op het overlijden van haar oud-collega John Bernard.

25 november '24 ( 9:05)

Voormalig tv-weerman John Bernard van RTL Weer overleden

Voormalig tv-weerman John Bernard is op 87-jarige leeftijd overleden. Dat hebben zijn familie en oud-werkgever RTL laten weten. Bernard overleed vorige week in het bijzijn van zijn familie.

25 november '24 ( 8:30)

Denkend aan Holland krijgt spin-off met André van Duin en Janny van der Heijden

Het Omroep MAX-programma Denkend aan Holland krijgt een nieuwe spin-off. In een nieuw seizoen gaan André van Duin en Janny van der Heijden op ontdekkingstocht door Vlaanderen, maakte Van Duin vrijdag bekend in de NPO 1-talkshow Carrie op Vrijdag.

22 november '24 (15:35)

Muzikant Carel Kraayenhof en Slimste Menst-coryfee Maarten van Rossem brengen boek uit

Slimste Mens-coryfee Maarten van Rossem en muzikant Carel Kraayenhof hebben hun medewerking verleend aan het nieuwe boek Melancholie van schrijver André van der Gun. Zij deelden met de auteur hun visie op deze "emotie die maar weinig mensen kunnen plaatsen".

22 november '24 (12:00)

Nieuwe serie Omroep MAX: Langs de Schelde met Huub Stapel

Huub Stapel maakt voor Omroep MAX een nieuw programma met de naam Langs de Schelde. In de vijfdelige serie reist de 69-jarige acteur langs de oevers van de rivier en ontmoet hij mensen die vlakbij die oevers wonen. Langs de Schelde is vanaf zaterdag 4 januari te zien bij NPO 2.

22 november '24 ( 9:35)

Choreograaf Hans van Manen schenkt fotografisch oeuvre aan Rijksmuseum

Choreograaf Hans van Manen schenkt zijn fotografische oeuvre aan het Rijksmuseum. Dat heeft het museum vrijdag bekendgemaakt. In de jaren 1980-90 bouwde Van Manen, naast zijn werk als choreograaf, een klein maar zorgvuldig gecomponeerd oeuvre van foto's op.