Is de Groningse Oosterpoort echt aan vervanging toe?
Al sinds 1973 is De Oosterpoort één van de belangrijkste podia in het Groningse Groningen. Jaren lang huisvest het internationaal bekende artiesten, evenementen zoals ESNS en tal van andere concerten en festivals. Het cultuurcentrum is jaarlijks goed voor 250.000 bezoekers en zet Groningen op de culturele kaart van Nederland.
Einde in zicht
Op de website meldt Oosterpoort dat ‘het einde van het centrum in zicht is’. Zo is het gebouw volgens de organisatie ‘uit zijn jasje gegroeid’ en is er op technisch niveau weinig toekomstperspectief voor het gebouw. Ook problemen met onderhoud, logistieke beperkingen, omgevingshinder en weinig mogelijkheden voor verduurzaming zouden hier een rol bij spelen.
De Nieuwe Poort
Om bezoekers van het cultuurcentrum op de hoogte te stellen en mee te laten denken over de toekomst van de Oosterpoort zijn er de afgelopen en komende tijd bijeenkomsten georganiseerd. Daar is ook verslaggever Reinder Smith bij aanwezig. Het valt hem op dat hij op de vraag waarom het gebouw niet wordt gerenoveerd geen duidelijke reactie krijgt. Dat vindt hij gek, aangezien de Stadsschouwburg ook al 150 jaar in de stad staat en inmiddels al meer dan 25 keer is gerenoveerd.
Daarnaast is er zo’n 300 miljoen begroot voor de bouw van een Nieuwe Poort, zoals de nieuwe Oosterpoort moet gaan heten bij nieuwbouw. Er wordt gekeken naar een locatie bij het hoofdstation van Groningen. Ook het Suikerterrein werd onderzocht, maar de voorkeur van NNO gaat in ieder geval uit naar een locatie bij het station.
Uit de bijeenkomsten blijkt dat de Nieuwe Poort vier zalen moet krijgen, schrijft NRC. Er komt een zaal voor klassieke muziek, zoals het Noord Nederlands Orkest (NNO), een voor alle muziekgenres, voor een intiemere setting en kleine voorstellingen en een grote zaal met 3.200 staplaatsen. Volgens de directeur van het centrum mijden grote artiesten het centrum omdat deze momenteel klein is. In de huidige Grote Zaal is ruimte voor maximaal 2.000 mensen.
Weerstand
Niet iedereen is voorstander van een verhuizing. Zo ook Pieter Michiel Schaap van GRAS, een architectencentrum in Groningen. Hij noemt het een ‘slecht plan’, omdat het volgens hem veel geld gaat kosten. Een begroting van 300 miljoen is dan ook niet niks.
Schaap denkt dat de beste oplossing renovatie is. Met een nieuwe, grote zaal voor popmuziek op de Suikerzijde.
Dat De Oosterpoort slecht te renoveren is, noemt hij daarnaast onzin. Hij stelt dat elk pand gerenoveerd kan worden. “Het is een onzorgvuldige omgang met bestaand erfgoed.”