Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Flinke verschillen in cultuursubsidies tussen Randstad en regio’s

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
schedule 10 min
location_on [xx]km
Flinke verschillen in cultuursubsidies tussen Randstad en regio’s / Afbeelding: "Theatertweetup bij Sartre zegt sorry van Laura van Dolron" door Maurice
Vorig jaar was het jaar dat de cultuursector weer enigszins opkrabbelde van de coronapandemie. Veel cultuurinstellingen braken bezoekersrecords en zagen de omzet weer toenemen. Toch zijn er flinke verschillen tussen de Randstad en het buitenstedelijke gebied. Dat meldt NRC.

Veel theaters en voorstellingen zijn weer in trek bij theaterliefhebbers. Zo kon de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties melden dat theaters en concertzalen weer bijna op het niveau van voor de coronapandemie zitten. Bij het Luxor Theater werd zelfs een bezoekersrecord gebroken. Maar deze positieve cijfers gelden niet voor alle theaters.

Cultuurraad

Vorige maand liet de Raad voor Cultuur via het advies Toegang tot cultuur weten dat het huidige stelsel voor landelijke cultuursubsidies op de schop moet. Er zouden te grote verschillen zijn in de verdeling van subsidies, wat zou leiden tot een ‘te Randstedelijk en Amsterdams cultuuraanbod’. Daarnaast zou het huidige stelsel de vernieuwing in de weg zitten en cultuur minder toegankelijk maken.

Belangstelling

Wel worden er vraagtekens gezet bij de verdeling en het nut van extra subsidie voor buitenstedelijke theaters. Zo denkt Melle Daamen, voormalig lid van de Raad van Cultuur, dat er voldoende theaters in de regio zijn, maar ‘te weinig betalend publiek’, zoals hij vorige week kopte in NRC.

Om in kaart te brengen wat nou precies het probleem is in de regio, werden negen beleidsmakers en kenners van de cultuursector gevraagd naar hun mening. Zij denken niet dat het aan de theaters ligt, maar dat er te weinig aandacht is voor lokale gezelschappen en er onvoldoende focus ligt op cultuureducatie en amateurkunst.

Zeven tot zestig euro per persoon

Maar waar komt dan het idee vandaan dat er verschillen zijn tussen de subsidies voor theaters binnen en buiten de Randstad? Dat ligt mogelijk aan de makers. Kristel Baele van de Raad voor Cultuur zei tegen het NRC dat ‘talent vanuit de regio’s naar plekken met meer voorzieningen vluchten’. Amsterdam en Rotterdam bieden die voorzieningen wel, dus trekken zij ook daarheen.

Er wordt jaarlijks meer dan 500 miljoen euro aan subsidies verleend aan cultuurinstellingen. Dat gebeurt via de zes Rijkscultuurfondsen. Die gaan naar de cultuurinstellingen en dus de makers. Maar daarbij is de verdeling niet even gelijk. NRC berekende dat de cultuursector in Friesland zo’n 7 euro per inwoner ontvangt, terwijl dit in Noord-Holland meer dan 60 euro is.

Vraag

Dan ontstaat wel de vraag waarom deze verdeling zo scheef is. Volgens Daamen is er minder vraag naar theater vanuit de regio’s. Daarom zijn er bijvoorbeeld drie voorstellingen van een theateroptreden in Rotterdam en maar één in Assen. Dat maakt echter niet uit voor de subsidie per inwoner.

Ook zien niet alle theaters die verschillen. Zo stelt een regisseur bij Theatergroep De Jonge Honden in Zwolle “geen verschil in interesse tussen mensen uit grote steden en regio’s.” De vraag is hetzelfde, behalve de kwantiteit daarvan.

Wel zit er dus een verschil in de mate waarin cultuur wordt gesnoven. Het zijn vaak de financieel stabiele, hoogopgeleide mensen die naar theaters gaan. Aan leeftijd ligt het niet, aldus Willem Wijgers van bureau EMC Cultuuronderzoeken. Ook ziet hij dat er minder grote verschillen zijn tussen de Randstad en provinciehoofdsteden.

Rol van de overheid

In het advies van de Raad voor Cultuur wordt een systeemvernieuwing voorgesteld. Daarin wordt gesteld dat vanaf 2029 het OCW de subsidie anders moet verdelen, met meer focus op decentralisatie en de provincies. Ook moet de overheid een actievere rol innemen in het bijsturen, zodat de cultuur toegankelijker wordt voor een breder publiek. Het advies is overigens niet bindend. 

25 november '24 (10:10)

Fidan Ekiz vindt het jammer dat haar nieuwe programma het grote publiek nog niet heeft bereikt

Fidan Ekiz vindt het jammer dat haar nieuwe programma Op de Barricade nog geen groot publiek heeft bereikt. Naar de eerste aflevering op NPO 1 keken afgelopen week 278.000 mensen. "Dat is balen", erkende de programmamaakster zondag op NPO Radio 1.

25 november '24 ( 9:55)

3voor12 Award beste Nederlandse album naar Froukje

Het album Noodzakelijk Verdriet van Froukje heeft de 3voor12 Award voor beste Nederlandse album van het jaar gewonnen. In het juryrapport staat dat de plaat "van het allerhoogste niveau" is, "compositorisch, productioneel én tekstueel".

25 november '24 ( 9:20)

Films die nergens draaien verkozen tot favoriete kinderboek

Het boek Films die nergens draaien van Yorick Goldewijk is verkozen tot favoriete kinderboek in de jaarlijkse verkiezing van De Grote Vriendelijke Podcast en lezerscommunity Hebban. Daarmee voert Goldewijk voor het eerst de Grote Vriendelijke 100, de lijst van populaire kinderboeken, aan. Dat meldt boekenkoepel CPNB.

25 november '24 ( 9:20)

'Mister Parkpop' en nachtburgemeester Den Haag René Bom overleden

René Bom, beter bekend als Mister Parkpop en voormalig nachtburgemeester van Den Haag, is op 66-jarige leeftijd overleden. Hij was al enige tijd ziek.

25 november '24 ( 9:15)

Voormalig weervrouw Helga van Leur reageert op overlijden collega Johan Bernard

Helga van Leur zegt dat "de hemel er een weergod" bij heeft. De voormalig weervrouw van RTL reageert daarmee op het overlijden van haar oud-collega John Bernard.

25 november '24 ( 9:05)

Voormalig tv-weerman John Bernard van RTL Weer overleden

Voormalig tv-weerman John Bernard is op 87-jarige leeftijd overleden. Dat hebben zijn familie en oud-werkgever RTL laten weten. Bernard overleed vorige week in het bijzijn van zijn familie.

25 november '24 ( 8:30)

Denkend aan Holland krijgt spin-off met André van Duin en Janny van der Heijden

Het Omroep MAX-programma Denkend aan Holland krijgt een nieuwe spin-off. In een nieuw seizoen gaan André van Duin en Janny van der Heijden op ontdekkingstocht door Vlaanderen, maakte Van Duin vrijdag bekend in de NPO 1-talkshow Carrie op Vrijdag.

22 november '24 (15:35)

Muzikant Carel Kraayenhof en Slimste Menst-coryfee Maarten van Rossem brengen boek uit

Slimste Mens-coryfee Maarten van Rossem en muzikant Carel Kraayenhof hebben hun medewerking verleend aan het nieuwe boek Melancholie van schrijver André van der Gun. Zij deelden met de auteur hun visie op deze "emotie die maar weinig mensen kunnen plaatsen".

22 november '24 (12:00)

Nieuwe serie Omroep MAX: Langs de Schelde met Huub Stapel

Huub Stapel maakt voor Omroep MAX een nieuw programma met de naam Langs de Schelde. In de vijfdelige serie reist de 69-jarige acteur langs de oevers van de rivier en ontmoet hij mensen die vlakbij die oevers wonen. Langs de Schelde is vanaf zaterdag 4 januari te zien bij NPO 2.

22 november '24 ( 9:35)

Choreograaf Hans van Manen schenkt fotografisch oeuvre aan Rijksmuseum

Choreograaf Hans van Manen schenkt zijn fotografische oeuvre aan het Rijksmuseum. Dat heeft het museum vrijdag bekendgemaakt. In de jaren 1980-90 bouwde Van Manen, naast zijn werk als choreograaf, een klein maar zorgvuldig gecomponeerd oeuvre van foto's op.