Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Nederlandse theaters durven modern sprookje van Dook van Dijck niet op te laten voeren

Door ANP
schedule 2 min
location_on [xx]km
dook van dijck
Sommige Nederlandse theaters durven het niet aan om een modern sprookje op te laten voeren over een prinsje dat in een jurk wil trouwen. Dat vertelt acteur Dook van Dijck in gesprek met dagblad Trouw. Van Dijck toert de komende maanden door het land met De Prinsenjurk en de Gouden Knoop, een familievoorstelling over gender-expressie.

Er waren volgens de acteur theaters die het eng vonden om het stuk te programmeren, zegt hij in de krant. "We durven het niet aan, koppelden ze dan terug", vertelt Van Dijck. "Soms zeiden ze: we hebben geen publiek hiervoor. Maar als je dit soort voorstellingen nooit inplant, weet je dat niet."

De Prinsenjurk en de Gouden Knoop gaat over een koningin die op zoek gaat naar de perfecte bruid voor haar zoon, prins Charles. Maar de prins heeft één voorwaarde: hij wil wel in een jurk trouwen. Van Dijck staat in het stuk op het podium met Luizenmoeder-ster Maaike Martens en Annelotte van Aarst. De première is op 18 oktober in Theater Walhalla in Rotterdam.

Harry Styles

"We hebben als samenleving zelf bedacht dat jurken voor vrouwen zijn en niet voor mannen", zegt Van Dijck in de krant. "Maar vroeger was het voor vrouwen ook verboden om een broek aan te trekken. Zo is de mode nu eveneens langzaam aan het veranderen. Kijk naar een artiest als Harry Styles, die in een jurk op de Vogue-cover stond."

De 33-jarige acteur kreeg onder meer bekendheid door zijn rol als Gerard Joling in de Videoland-serie over het leven van Patty Brard.

18 oktober '24 (11:00)

Nieuwe boekenprijs voor ontwerper Joost Grootens

Boekontwerper Joost Grootens, bekend van zijn atlassen, woordenboeken en bijbels, krijgt dit jaar De Kapitaal. Met de nieuwe Nederlandse prijs wil de stichting De Best Verzorgde Boeken een persoon, instelling of initiatief eren vanwege de bijzondere bijdrage die zij hebben geleverd aan de boekverzorging in Nederland.

18 oktober '24 (10:38)

Tentoonstelling ‘Aahhh..! Over lichaam, seksualiteit, gender en consent’ blijft langer open

Het Nationaal Onderwijsmuseum heeft besloten de tentoonstelling ‘Aahhh..! Over lichaam, seksualiteit, gender en consent’ te verlengen tot 1 juni 2025. De expositie, die onderwerpen behandelt zoals seksualiteit, gender en toestemming, trekt een divers publiek en blijkt een waardevol platform te bieden voor gesprekken tussen jong en oud. Dit meldt het Nationaal Onderwijsmuseum.

18 oktober '24 ( 8:37)

Al voor première is musical Onze Jordaan van Diederik Ebbinge bijna uitverkocht

Al ruim voor de première van de musical Onze Jordaan van Diederik Ebbinge is de tournee bijna uitverkocht. Dat hebben producenten TEC Entertainment en De Theateralliantie vrijdag gemeld. Meer dan 85 procent van de kaarten is al verkocht. Volgens de makers is dat een zeldzaamheid voordat de voorstelling in première is gegaan.

18 oktober '24 ( 8:33)

Deze auteurs maken kans op NS Publieksprijs

Lezers kunnen ook dit jaar weer een boek kiezen waarvan ze vinden dat het met de jaarlijkse NS Publieksprijs moet worden bekroond. De organisatie stelde zes boeken voor de 37e editie van de onderscheiding voor.

17 oktober '24 (14:03)

Geringe opkomst gesprek Kluun over btw-verhoging zorgt voor teleurstelling

Bij een gesprek tussen Kluun en leden van de Tweede Kamer over de voorgenomen btw-verhoging op boeken zijn donderdag maar enkele politici komen opdagen. De schrijver is teleurgesteld dat de opkomst zo laag was.

17 oktober '24 (12:22)

Tentoonstelling Verzetsmuseum toont zorg en discussies rondom oud-verzetsmensen

In het Verzetsmuseum Amsterdam is vanaf vrijdag 18 oktober een nieuwe tentoonstelling te zien die de zorg voor oud-verzetsmensen centraal stelt. Deze zorg, georganiseerd door Stichting 1940-1945, is van groot belang gebleken voor hen die na de Tweede Wereldoorlog lichamelijk of geestelijk beschadigd uit het verzet kwamen. Ondanks de verstreken tijd blijft de stichting actief, ook nu veel verzetsmensen zijn overleden. Kinderen van verzetslieden, zoals Josephine Korsten-Beelen, zetten het werk voort. Dit meldt NOS.

17 oktober '24 ( 8:45)

Koninklijke onderscheiding voor 17-jarige Jade

De 17-jarige Jade Kops uit 's-Gravenzande (gemeente Westland) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Ze is ongeneeslijk ziek en deelt op haar Instagramaccount @mijnlevenmetkanker_ hoe haar leven eruitziet tijdens het ziekteproces. "Hiermee vervult zij een belangrijke voorbeeldfunctie voor lotgenoten. Jade maakt maatschappelijke impact door een voorbeeld voor anderen te zijn en altijd aan haar medemens te denken", aldus de gemeente.

17 oktober '24 ( 8:40)

Entreegeld show Dolf Jansen naar Giro555

Cabaretier Dolf Jansen schenkt al het entreegeld van zijn show van woensdagavond in Delfzijl aan Giro555. Dat schrijft hij op X. Met de actie wordt geld ingezameld voor slachtoffers van oorlogsgeweld in Libanon, Gaza, de Westelijke Jordaanoever, Israël en Syrië.

17 oktober '24 ( 8:30)

Dit is de winnaar van de Gouden Televizier Oeuvre-Ring

André van Duin is de vijfde winnaar van de Gouden Televizier Oeuvre-Ring. De prijs, voor mensen die zich jarenlang hebben bewezen op de Nederlandse televisie, is sinds 1964 slechts vier keer eerder uitgereikt. De 77-jarige Van Duin krijgt de award donderdagavond tijdens het Gouden Televizier-Ring Gala, werd bekendgemaakt in talkshow Eva.