Auteurs afgelopen jaar vaak te maken met agressie of intimidatie
Aan het onderzoek over agressie en intimidatie tegen auteurs hebben 1.689 mensen deelgenomen. Veertien procent van hen geeft aan het afgelopen jaar een of meerdere incidenten te hebben meegemaakt. Daarvan geeft de helft aan meerdere incidenten te hebben meegemaakt. Het ging in de meeste gevallen (68 procent) om verbale agressie en intimidatie via sociale media.
De helft van de auteurs die een incident heeft meegemaakt, geeft aan dat het discriminerend van aard was. Vrouwelijke auteurs ervoeren vaker discriminatie op basis van geslacht of gender: 5 procent van de mannelijke auteurs, tegenover 8 procent van de vrouwelijke auteurs.
Het onderzoek toont ook aan dat auteurs gevolgen ondervinden van agressie en intimidatie, zoals invloed op hun sociale mediagebruik en plezier in het schrijven. Bijna niemand van de ondervraagden heeft een incident bij de politie gemeld of aangifte gedaan. Slechts 3 procent maakte melding en 2 procent deed aangifte. Er is nooit melding gemaakt bij SchrijversVeilig.
Meningsuiting
SchrijversVeilig werd in juni 2024 opgericht door de Groep Algemene Uitgevers en de Auteursbond om de positie van auteurs tegen geweld, agressie en intimidatie te versterken.
"Agressie, intimidatie en bedreiging komen vaker voor dan ik dacht. Dat zet de vrijheid van meningsuiting onder druk", aldus Martijn David van de Groep Algemene Uitgevers. "Het is van belang dat iedereen zich hiervan bewust is, én dat iedereen SchrijversVeilig kent. Daar kunnen auteurs en ook medewerkers van uitgeverijen altijd terecht."
Volgens Miro Lucassen van de Auteursbond is het schokkend dat een op de zeven schrijvers te maken heeft met intimidatie en bedreiging. "Er is veel meer aan de hand dan de zaken die de publiciteit halen. Het is van groot belang dat bedreigde schrijvers hulp inroepen", benadrukt hij.