Parlementariërs en kabinetsleden mogen niet via overheid invloed uitoefenen op media, stelt mediawaakhond
"In de Mediawet is bepaald dat de media-instellingen te allen tijde zelf verantwoordelijk zijn voor de inhoud van het media-aanbod", laat een woordvoerder weten. "Zoals minister Bruins onlangs ook aan de Kamer heeft geantwoord: mediadiensten moeten altijd onafhankelijk van de politiek kunnen opereren, in het licht van het grondwettelijke verbod op censuur."
Het Commissariaat kan echter juridisch geen stappen ondernemen tegen politici die zich op deze manier uitlaten over de media. "Uitspraken van politici over de vrijheid van media vallen juridisch gezien niet onder de Mediawet", legt de zegsman uit. "Ze zijn onderdeel van de vrijheid van meningsuiting, die is vastgelegd in de Grondwet. Politici mogen zich vrij uiten, zolang het niet in strijd is met de wet." Toch wil de waakhond "toezicht houden op de journalistieke en de professionele kwaliteitseisen." Mede daarom deelt het CvdM nu deze uitlatingen.
VVD-parlementariër Ulysse Ellian stelde deze week dat "je bijna zou denken dat afkeer van Israël en Joden een vereiste is om bij de NRC te werken". Hij zei dit na een hoofdredactioneel commentaar over de manier waarop Israël oorlog voert in Gaza. Eerder noemde NSC-Kamerlid Aant Jelle Soepboer het feit dat omroep PowNed een documentaire maakte over het Sunneklaasfeest op Ameland "disproportioneel". BBB-Kamerlid Claudia van Zanten vroeg om een onderzoek naar de berichtgeving van de NOS over Gaza op basis van "geluiden in de samenleving" dat de berichtgeving "onevenwichtig" zou zijn.