Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Namen Tweede Wereldoorlog verdachten online en archief online toegankelijk

Door ANP
schedule 4 min
location_on [xx]km
archief
Het project Oorlog voor de Rechter publiceert donderdag een lijst met namen van mensen die in de Tweede Wereldoorlog werden verdacht van collaboratie met de Duitse bezetter en die inmiddels zijn overleden. De verdachten komen allemaal voor in het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR). Dat omvangrijke oorlogsarchief zou vanaf januari volledig openbaar en deels digitaal doorzoekbaar worden voor iedereen, maar dat gaat voorlopig niet door. Wel is het vanaf 2 januari dus mogelijk om online te zien of een verdachte in het CABR voorkomt of niet.

De ontwikkelingen over het CABR volgden elkaar de afgelopen weken snel op. Het was de bedoeling dat het oorlogsarchief, dat de dossiers bevat van zo'n 425.000 verdachten van collaboratie, in januari volledig openbaar zou worden. Iedereen zou dan fysieke stukken uit het archief kunnen opvragen en bijvoorbeeld fotograferen. Nu kan dat alleen na indiening en goedkeuring van een officiële aanvraag en mogen bezoekers stukken uit het oorlogsarchief wel met potlood overschrijven, maar absoluut niet fotograferen of kopiëren. Ook zouden op 2 januari miljoenen gedigitaliseerde pagina's uit het archief online komen, zodat iedereen daarin zou kunnen zoeken op de namen van verdachten en voor het eerst ook op die van slachtoffers.

Maar na een waarschuwing van de Autoriteit Persoonsgegevens over mogelijke privacyrisico's kwam het digitale project op losse schroeven te staan. Uiteindelijk resulteerde dat erin dat minister Eppo Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) de openbaarmaking van het papieren archief heeft uitgesteld en dat het online archief binnenkort alleen onder voorwaarden kan worden ingezien, vanuit de studiezaal van het Nationaal Archief in Den Haag. Vanaf wanneer dat precies kan, is nog onbekend, waarschijnlijk ergens in het eerste kwartaal. Minister Bruins onderzoekt nog of het gedigitaliseerde archief straks ook op andere plekken beschikbaar kan worden gesteld, zoals in de studiezalen van regionale archieven.

Het Nationaal Archief houdt voorlopig rekening met drukte in de studiezaal. Het aantal plaatsen daar is uitgebreid van 108 naar 140, waarvan 61 voor mensen die het CABR willen inzien.

In het project Oorlog voor de Rechter werken het Nationaal Archief, NIOD, Netwerk Oorlogsbronnen en Huygens Instituut samen aan de digitalisering van het CABR.

03 januari '25 (10:03)

Cuby and the Blizzards Museum op zoek naar nieuw Nederlands bluestalent

In samenwerking met Grolloo Radio zoekt het Cuby and the Blizzards (C+B) Museum nieuwe Nederlandse bluesmuzikanten. De twee partijen hebben een wedstrijd uitgeschreven voor geïnteresseerde artiesten, meldt RTV Drenthe vrijdag.

02 januari '25 (13:00)

PostNL brengst speciale postzegel uit voor 750 jaar Amsterdam

PostNL brengt speciaal voor de 750e verjaardag van Amsterdam een postzegelvel uit. Elk vel bevat vijf postzegels, met daarop een doorlopend lint met het getal 750 erop. Het is een verwijzing naar de officiële jubileumslinger, die door de hele hoofdstad te zien is.

02 januari '25 (12:50)

Animatiefilm Dikkie Dik 2 ontvangt Gouden Film-award

De animatiefilm Dikkie Dik 2: Een Nieuwe Vriend voor Dikkie Dik heeft 100.000 bioscoopbezoekers weten te trekken. Regisseurs Joost van den Bosch en Erik Verkerk hebben daarom een Gouden Film-award gekregen in Pathé Haarlem.

02 januari '25 (11:15)

Euphoria na twee jaar weer populairste songfestivalliedje aller tijden

Euphoria van Loreen is na twee jaar weer verkozen tot het populairste songfestivalliedje aller tijden. Het nummer, dat in 2012 het Eurovisie Songfestival won, kreeg van fans de meeste punten voor de jaarlijkse ESC Top 250, een initiatief van het Belgische songfestival.be.

02 januari '25 (10:00)

Pieter Derks: oudejaarsconference was een "feest om te mogen doen"

Pieter Derks kijkt met veel plezier terug op zijn oudejaarsconference Nu Even Niet. In een bericht op Instagram noemt de 40-jarige cabaretier de voorstelling "een feest om te mogen doen". Het was voor Derks de eerste keer dat hij de oudejaarsconference voor NPO 1 mocht maken.

02 januari '25 ( 8:40)

Boek Longeneeslijk van Eva Hermans-Kroot blijft bovenaan Bestseller 60 staan

Het boek Longeneeslijk van Eva Hermans-Kroot blijft bovenaan de Bestseller 60 van boekenkoepel CPNB staan. Het boek kwam een week geleden de lijst binnen. Hermans-Kroot, bekend door haar deelname aan het televisieprogramma Over Mijn Lijk, overleed eind vorige maand op 26-jarige leeftijd aan longkanker.

31 december '24 (13:19)

Verdwenen ijsbeer uit Emmen weer teruggevonden bij oudejaarsvereniging De Nachtdravers

Oudejaarsvereniging De Nachtdravers heeft de verlichte ijsbeer uit Emmen ‘gestolen’. Voor de kerstdagen stond de ijsbeer al niet meer op zijn bekende plek in het centrum van Emmen. Het kunstwerk is inmiddels gespot in het Friese Donkerbroek. Dat meldt RTV Drenthe.

31 december '24 ( 8:30)

De meest gelezen artikelen van afgelopen jaar: dit hield jullie bezig!

Het afgelopen jaar werd de Nationale Recreatiegids druk bezocht door lezers die op zoek waren naar inspiratie, tips en nieuws rondom recreatie en avontuur. We zetten de meest gelezen artikelen voor je op een rij, compleet met een korte samenvatting. Klik op de links om het volledige artikel te lezen. Eindigen doen we met hét populairste artikel van het jaar.

30 december '24 (16:30)

Afscheidsgesprek Eva Hermans-Kroot op Qmusic verkozen tot Radiomoment van het Jaar 2024

Het afscheidsgesprek dat Mattie Valk in de Qmusic-ochtendshow Mattie & Marieke voerde met de inmiddels overleden Eva Hermans-Kroot is verkozen tot het Radiomoment van het Jaar 2024. Dat is zondagavond bekendgemaakt in een speciale uitzending van het Omroep MAX-radioprogramma De Perstribune op NPO Radio 1. De prijs wordt uitgereikt door meerdere radiopresentatoren.