Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Al duizenden namen van Holocaustslachtoffers voorgelezen in Kamp Westerbork

Door ANP
schedule 3 min
location_on [xx]km
Al duizenden namen van Holocaustslachtoffers voorgelezen in Kamp Westerbork
Herinneringscentrum Kamp Westerbork kijkt tevreden terug op de eerste uren van het zogeheten Namen Lezen op het voormalige kampterrein. Daarbij worden gedurende zes dagen en vijf nachten achtereenvolgens de namen voorgelezen van ongeveer 104.000 slachtoffers van de Holocaust. Een woordvoerder van het herinneringscentrum laat weten dat de start van de vijfde editie van de herdenking, die ook via een NOS-livestream te volgen is, goed werd bezocht. In een tent op het voormalige kampterrein is plek voor zo'n 75 tot 100 bezoekers.

Directeur Bertien Minco van Herinneringscentrum Kamp Westerbork zei aan het begin van de herdenking dat "nieuwe generaties" tijdens deze editie aandacht krijgen. "Veel mensen komen lezen met kind of kleinkind, er komen scholieren, er komen kinderburgemeesters", zei ze. Zo werden de eerste namen van Holocaustslachtoffers woensdagmiddag voorgelezen door de 89-jarige Eva Weyl, die in de Tweede Wereldoorlog in kamp Westerbork gevangenzat, en haar kleindochter. Burgemeester Jan Zwiers van Midden-Drenthe las namen voor samen met de kinderburgemeester van die gemeente, waar het voormalige kamp Westerbork onder valt.

Namen van Holocaustslachtoffers 

Volgens Minco is het "niet niks" om de namen voor te lezen van Holocaustslachtoffers. Iedere deelnemer leest in een leesbeurt van tien minuten zo'n 150 namen voor. "Maar het is een manier om een eerbetoon te brengen aan al die vrouwen, mannen en kinderen", aldus Minco, die van een levend monument sprak.

Namen Lezen gaat dag en nacht door

Het Namen Lezen gaat door tot en met maandag 27 januari, als het precies tachtig jaar geleden is dat vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau werd bevrijd. Het museum over kamp Westerbork is in deze periode dag en nacht gratis te bezoeken.

23 januari '25 (10:05)

Boek van Paus populair in Nederland, krijgt nu al tweede druk

Het boek Hoop, de autobiografie van paus Franciscus, krijgt in Nederland een tweede druk. Dat heeft uitgeverij Ambo-Anthos woensdag gemeld. Het boek ligt inmiddels een week in de winkel. Een woordvoerder meldt dat het "een leuke verrassing is dat het boek zo massaal is omarmd".

23 januari '25 ( 6:05)

Weer meer omzet in boekenmarkt, voor 690 miljoen verkocht in 2024

Nederlandse lezers kochten in 2024 in totaal ruim 43 miljoen boeken, met een totale waarde van bijna 690 miljoen euro. Dat heeft boekenkoepel CPNB donderdag bekendgemaakt. Het gaat om boeken in alle talen, fysiek en e-boeken.

21 januari '25 (12:03)

Twee bekende namen toegevoegd aan cabaretmarathon in Theater Carré

Koninklijk Theater Carré in Amsterdam organiseert op zondag 25 mei een cabaretmarathon. Ruim twintig cabaretiers spelen 750 minuten aaneengesloten in het theater. Aanleiding hiervoor is het 750-jarig bestaan van Amsterdam.

21 januari '25 ( 8:18)

Jörgen Tjon A Fong stopt als directeur van De Kleine Komedie

Jörgen Tjon A Fong stopt als directeur van De Kleine Komedie. Dat heeft het Amsterdamse theater maandag gemeld. Tjon A Fong stapt over naar Omroep MAX, waar hij crossmediaal eindredacteur wordt.

20 januari '25 (14:03)

Tentoonstelling Jeroen Krabbé 80 in Museum Cobra verlengd

De tentoonstelling Jeroen Krabbé 80 - 8 Decennia in beeld in Museum Cobra is verlengd. Zo meldt Museum Cobra. De tentoonstelling in Amstelveen is tot 23 maart verlengd.

20 januari '25 ( 9:55)

Halina Reijn vindt winnen van Rutger Hauer Award "heel eervol"

Halina Reijn vindt het "heel eervol" dat zij zondag de Rutger Hauer Award in ontvangst heeft mogen nemen. Dat zei de regisseur voor de camera van Shownieuws, dat in Amsterdam bij de uitreiking aanwezig was. Reijn gooit momenteel hoge ogen in het buitenland met haar Amerikaanse speelfilm Babygirl.

20 januari '25 ( 9:49)

Nederland geeft koloniale schatten terug aan Ysleta del Sur Pueblo

Zeven objecten uit de Rijkscollectie in het Wereldmuseum keren terug naar hun rechtmatige eigenaren, de Ysleta del Sur Pueblo, een inheemse natie uit Texas. Minister Bruins van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap besluit dit na een advies van de Commissie Koloniale Collecties. De objecten, waaronder een schild en muziekinstrumenten, zijn ooit onder dubieuze omstandigheden naar Nederland gehaald. Dit meldt Rijksoverheid.

20 januari '25 ( 9:35)

Popprijs 2024 gewonnen door Roxy Dekker

Roxy Dekker heeft de Popprijs 2024 gewonnen. De zangeres kreeg de prijs zaterdagavond uitgereikt op het festival Eurosonic Noorderslag (ESNS) in Groningen.

20 januari '25 ( 9:25)

Extra uitzendingen NOS-journaal vanwege bestand in Gaza

Vanwege de berichtgeving over het bestand in Gaza, zendt NPO 1 zondag extra NOS-journaals uit. De extra edities van het journaal worden om 10.00, 11.00, 12.00 en 13.10 uur uitgezonden op NPO 1.