Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Rechtbank doet uitspraak: verdachte van gijzeling en mishandleing Bas Muijs krijgt celstraf

Door ANP
schedule 3 min
location_on [xx]km
rechtzaak bas muijs
De rechtbank in Utrecht heeft de 41-jarige Harry W., die vorig jaar acteur Bas Muijs heeft gegijzeld en mishandeld, veroordeeld tot 24 maanden cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. Het Openbaar Ministerie (OM) had begin oktober vier jaar cel geëist, waarvan een jaar voorwaardelijk.

GTST-acteur Muijs werd op 12 maart 2023 onder valse voorwendselen naar een woning gelokt, waar hij werd vastgehouden en mishandeld. Muijs werd door W. geslagen, geschopt, in een wurggreep gehouden en beschoten met een spijkerpistool. Ook eiste W. geld van het slachtoffer.

De rechter oordeelde dat W. zich schuldig heeft gemaakt aan poging tot afpersing en opzettelijke wederrechtelijke vrijheidsberoving van het slachtoffer. De verdachte werd vrijgesproken van poging tot doodslag. Ook werd hij vrijgesproken van het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. Het letsel voldeed niet aan de strenge kwalificatie die daarvoor geldt.

Openheid

De rechter nam in het oordeel mee dat W. verminderd toerekeningsvatbaar is door stress, ADHD en het gebruik van middelen. De rechter stelde dat de verdachte behandeld moet worden aan ADHD en verslaving. Ook woog de rechtbank in het oordeel mee dat de verdachte openheid van zaken heeft gegeven.

De andere verdachte in de zaak, de 33-jarige Madelon L., werd veroordeeld tot een taakstraf van tachtig uur. De rechter verwijt haar geen medeplichtigheid aan het plan van W.. Het wordt haar wel aangerekend dat zij niet bijvoorbeeld de hulpdiensten had ingeschakeld, waardoor het slachtoffer langer van zijn vrijheid werd beroofd. De rechter achtte het niet nodig om L. een voorwaardelijke celstraf op te leggen.

17 oktober '24 (13:51)

Donderdagavond uur lang One Direction radio op NPO 3FM

NPO 3FM draait donderdagavond een uur lang alleen liedjes van de woensdag overleden Liam Payne en One Direction. Dat gebeurt tussen 23.00 en 00.00 uur in het PowNed-programma VoorAan, heeft de radiozender bekendgemaakt.

17 oktober '24 (11:22)

Oudejaarsspecial Make Up Your Mind dit jaar

RTL 4 zendt op oudejaarsavond een special van het programma Make Up Your Mind van Carlo Boszhard uit. In de laatste uurtjes van 2024 raden teamcaptains Nikkie de Jager en Fred van Leer welke deelnemende BN'ers zijn omgetoverd tot dragqueen. Ze krijgen daarbij hulp van Roxeanne Hazes en Patty Brard, heeft RTL donderdag aangekondigd.

17 oktober '24 (11:03)

Serie Máxima internationaal uitgerold in vijftig landen

De serie Máxima wordt internationaal verder uitgerold. De Videoland-reeks over het leven van de koningin is inmiddels al aan vijftig landen verkocht, maakte de producent donderdag bekend.

17 oktober '24 ( 8:35)

André van Duin vond opnamedagen Hendrik Groen "verschrikkelijk"

André van Duin vond de opnamedagen van de serie Het geheime dagboek van Hendrik Groen verschrikkelijk. Bijna was hij ermee gestopt, vertelt Van Duin samen met zijn Hendrik Groen-collega Olga Zuiderhoek aan tafel bij de talkshow Eva.

16 oktober '24 (15:50)

Rechtbank oordeelt: man die Tim Hofman wilde doden krijgt vijf jaar celstraf en tbs

De rechtbank in Lelystad heeft woensdag de 42-jarige Chris T. uit Breda, die vorig jaar september presentator Tim Hofman wilde doden, vijf jaar celstraf en tbs met voorwaarden opgelegd. Het Openbaar Ministerie (OM) had vorige maand twaalf jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist.

16 oktober '24 (14:40)

André Hazes gaat niet akkoord met sommatie moeder

Zanger André Hazes gaat niet in op de sommatie van zijn moeder Rachel. Dat heeft zijn woordvoerder woensdag aan het ANP laten weten. De weduwe van André Hazes wil haar zoon verbieden nog langer de naam van zijn vader commercieel te gebruiken. De zoon treedt op onder de naam André Hazes, maar Rachel beheert de merknaam André Hazes en wil dat haar zoon zich André Hazes jr. noemt.

16 oktober '24 (10:48)

Tim Hofwas was "een beetje vergeten" dat rechter vandaag uitspraak doet

Tim Hofman was "een beetje vergeten" dat de rechter woensdagmiddag uitspraak doet in de zaak van de man die hem zou hebben willen vermoorden. Dat zei de BNNVARA-presentator in het NPO Radio 1-programma Spraakmakers.

16 oktober '24 ( 9:48)

Dit zijn de 'wannaars' van de TV Knol 2024

De TV Knol voor het slechtste tv-programma van het jaar is dit jaar voor de Vandaag Inside Oranje Quiz. Yvon Jaspers is 'beloond' met de TV Knol voor slechtste tv-presentator en Natacha Harlequin krijgt de TV Knol voor de tv-blunder van het jaar. Dat maakte de jury van de ludieke tv-prijzen van vakmedium Spreekbuis.nl woensdag bekend. De TV Knollen worden jaarlijks een dag voor het Gouden Televizier-Ring Gala uitgereikt.

16 oktober '24 ( 9:02)

Verdachte van moordplan Tim Hofman hoort vandaag uitspraak

De rechter doet woensdag in Lelystad uitspraak in de zaak van de man die presentator Tim Hofman zou hebben willen vermoorden. Het Openbaar Ministerie eiste vorige maand twaalf jaar celstraf en tbs met dwangverpleging tegen Chris T. (42) uit Breda.