De organisatie van het Eurovisie Songfestival heeft vier basisscenario’s gepresenteerd om het festival te organiseren. In de eerste maanden van 2021 wordt bepaald hoe het festival in Rotterdam er precies uit zal zien. Na drie live TV-shows met een publiek van ruim 180 miljoen kijkers zal op zaterdag 22 mei 2021 hoe dan ook een nieuwe winnaar van het 65e Eurovisie Songfestival worden gekroond. Mogelijk zal dit zonder aanwezigheid van publiek zijn. Dit meldt de gemeente Rotterdam.
Dit is vrijdag in Rotterdam Ahoy bekend gemaakt tijdens de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst voor de organisatie van het Eurovisie Songfestival 2021 door Saïd Kasmi (wethouder gaststad Rotterdam) en Gerard Timmer (directeur NOS, namens host broadcaster NPO/NOS/AVROTROS). Het Eurovisie Songfestival 2021 vindt op 18, 20 en 22 mei 2021 plaats in Rotterdam Ahoy. Na een jaar afwezigheid wordt het volgend jaar hoe dan ook een historische editie in Rotterdam.
Vier scenario’s
Voorafgaand aan de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst lichtte Executive Producer Sietse Bakker de vier scenario’s toe waaraan de komende maanden verder concreet invulling wordt gegeven.
Scenario A: een ESF zoals gepland
In deze situatie wordt het Eurovisie Songfestival georganiseerd zoals dat normaal gesproken zou gebeuren vanuit Rotterdam Ahoy: met negen shows, in een volle arena, met alle landendelegaties in Rotterdam en met een feestelijk Stadsprogramma.
De haalbaarheid van dit scenario is grotendeels afhankelijk van de uitrol van een eventueel vaccin voor het coronavirus of de beschikbaarheid van betrouwbare sneltests.
Scenario B: een ESF op 1,5 meter
Een Eurovisie Songfestival op anderhalve meter vanuit Rotterdam Ahoy: met negen shows, met publiek in de zaal, wel in beperkte bezetting. Met alle landendelegaties die naar Rotterdam afreizen, met beperkingen ten aanzien van de capaciteit voor delegaties en pers. Activiteiten in en rond Rotterdam vinden op een aangepaste manier plaats.
Doordat er in dit scenario minder ruimte is voor publiek zou er een nieuwe kaartverdeling moeten worden gemaakt. Mocht het zover komen, dan wordt er gewerkt aan een eerlijke verdeling onder de huidige kaarthouders. In de eerste maanden van 2021 wordt daarover meer bekend gemaakt. Wie naast het net vist, krijgt dan het volledige aankoopbedrag gerestitueerd.
Scenario C: een ESF met reisbeperkingen
Een Eurovisie Songfestival, waarschijnlijk ook op anderhalve meter, vanuit Rotterdam Ahoy zoals in scenario B: met negen shows, met publiek in de zaal, met een beperkte bezetting. Als er landendelegaties zijn die niet kunnen reizen, treden deelnemers vanuit eigen land op. In Rotterdam Ahoy komen alle optredens in de shows samen. De optredens van de landen die wel mogen reizen én de opening- en intervalacts worden nog steeds live uitgevoerd.
Scenario D: een ESF in lockdown
Mocht Nederland opnieuw in een lockdown-achtige situatie terecht komen, dan wordt het een Eurovisie Songfestival zonder publiek en waarschijnlijk zonder activiteiten in en rond Rotterdam. De optredens van de deelnemers komen dan allemaal vanuit hun eigen land en komen samen in de TV-shows vanuit Rotterdam Ahoy.
Invulling van de shows
De Nederlandse organisatie van het
65ste Eurovisie Songfestival houdt de komende maanden de reeds gemaakte plannen voor de shows opnieuw tegen het licht. Het thema Open Up en het podium worden meegenomen. En ook de 4 presentatoren Chantal Janzen, Jan Smit, Edsilia Rombley en Nikkie de Jager zijn volgend jaar weer van de partij. Over de verdere invulling van de shows wordt in een later stadium meer bekend gemaakt.
Saïd Kasmi: "We gaan voor de best mogelijke invulling van het Eurovisie Songfestival in gaststad Rotterdam. We hebben er als stad alle vertrouwen in om er met de nodige creativiteit en flexibiliteit hoe dan ook een fantastische 65e editie van te maken. Een mooie stip op de horizon waar we allemaal naar uitkijken."
Door: Nationale Recreatiegids