Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Rotterdam wil versoepeling verkoopregels kunst

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km

ROTTERDAM (Novum) - Het afstoten van museumstukken wordt als het aan de gemeente Rotterdam ligt, minder moeilijk. Musea die kunst van de gemeente in beheer hebben, zoals het Wereldmuseum, mogen delen van de collectie verkopen, als die niet ergens anders in de stad kunnen worden ondergebracht.

Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad. Verkoop van de collectie wordt niet op voorhand uitgesloten, onder meer omdat het vreemd zou zijn dat een aankoop wel gefinancierd mag worden, maar volgens de regels geen geld mag opbrengen bij het afstoten ervan.

Het vrijer omgaan met de verkoop van museumstukken, moet de zelfredzaamheid van musea bevorderen. De kosten voor het behoud van de groeiende collecties moeten in balans worden gebracht, vindt de gemeente. Een 'verantwoord systeem van verzamelen en ontzamelen' moet daarvoor zorgen. "Verkoop van museale objecten buiten de gemeente, past in deze visie", schrijft het college.

"Ontzamelen maakt onlosmakelijk deel uit van verantwoord collectiebeleid. Wij gaan daar zorgvuldig mee om." Een belangrijke voorwaarde voor de gemeente is dat musea op inhoudelijke, en niet op financiële gronden, afstand doen van delen van hun collectie. Musea die willen ontzamelen, moeten vooraf toestemming vragen bij de gemeente. De opbrengst van de verkoop hoeft niet alleen te gaan naar verbetering van de collectie, zoals de landelijke leidraad voor het afstoten van museale objecten voorschrijft, maar kan ook worden gebruikt voor bijvoorbeeld conservering van de collectie.

De gemeentelijke collectie bestaat uit ongeveer een miljoen objecten. De versoepeling van de regels voor ontzameling geldt niet voor schenkingen of legaten, tenzij de betrokkenen expliciet toestemming hebben gegeven.

Een plan van het Wereldmuseum om een deel van de verzameling van de hand te doen leidde vorig jaar tot grote kritiek uit de museumsector. De verkoop van onder meer de Afrika-collectie zou zestig miljoen euro opleveren. Of dat plan nu door kan gaan is nog onduidelijk.

02 januari '25 (10:30)

Duizenden mensen namen alsnog traditionele nieuwjaarsduik

Duizenden mensen hebben woensdag een traditionele nieuwjaarsduik genomen, hoewel die op verschillende plaatsen was afgelast door de sterke wind en harde stroming. Op veertig plaatsen kon de plons in het (zee)water niet doorgaan, maar op 130 andere locaties ging die wel door.

02 januari '25 ( 9:55)

Dierenbescherming: veel huisdieren vermist en zwaan bekogeld met vuurwerk

De Dierenbescherming heeft veel meldingen gekregen over vermiste huisdieren voor en tijdens de jaarwisseling. Het ging om katten die niet meer thuiskwamen en honden die uit hun tuigje ontsnapten. Enkele katten zijn overleden, maar de meeste dieren konden volgens de organisatie worden teruggebracht naar hun baasje.

02 januari '25 ( 9:15)

Afsteekverbod vuurwerk gemeenten grotendeels genegeerd

In onder meer Utrecht, Amersfoort, Amsterdam, Haarlem, Rotterdam, Schiedam en Tilburg houden mensen zich niet aan het in die plaatsen geldende vuurwerkverbod. Dat melden ANP-verslaggevers ter plekke.

02 januari '25 ( 9:00)

ME grijpt in verschillende steden in door opstootjes nieuwjaar

In verschillende grote steden zijn in de nacht van dinsdag op woensdag opstootjes geweest waarbij de Mobiele Eenheid (ME) moest ingrijpen. Meerdere mensen zijn aangehouden.

02 januari '25 ( 8:50)

Grootste deel eindejaarsevenementen en vuurwerkshows doorgegaan

De geplande eindejaarsevenementen en vuurwerkshows in de grote steden lijken vooralsnog door te gaan, blijkt uit een rondgang van het ANP. In Arnhem waait het volgens een woordvoerder "niet erg hard" waardoor op een verantwoorde manier een vuurwerkshow kan worden gehouden.

02 januari '25 ( 8:35)

Amsterdamse vuurwerkshows toch afgelast vanwege harde wind

De vuurwerkshows die in Amsterdam gepland stonden, gaan niet door vanwege de harde wind. Dat heeft de gemeente bekendgemaakt. "Vuurwerk afsteken kan tot onveilige situaties leiden, omdat de harde wind het vuurwerk kan wegblazen met gevaar voor de toeschouwers en de omgeving."

31 december '24 ( 9:40)

Deze jaarwisseling: vuurwerkverbod in 19 gemeenten en code geel

In negentien gemeenten geldt deze jaarwisseling een vuurwerkverbod. Nog zo'n honderd andere gemeenten hanteren vuurwerkvrije zones. Vanwege het onstuimige weer zijn meerdere vreugdevuren verplaatst.

31 december '24 ( 9:30)

Vreugdevuren Scheveningen en Duindorp dag voor jaarwisseling aangestoken

Op de stranden van Scheveningen en Duindorp in Den Haag zijn rond 23.00 uur de jaarlijkse vreugdevuren aangestoken, een dag voor de jaarwisseling. De traditionele oudejaarsvuren moesten maandagavond al ontstoken worden omdat op oudejaarsavond harde wind wordt verwacht langs de kust. Ook in de wijk Floradorp in Amsterdam-Noord werd het vreugdevuur een dag vervroegd aangestoken. Dat gebeurde al rond 21.00 uur.

31 december '24 ( 9:20)

Vreugdevuur in Amsterdam-Noord twee uur eerder ontstoken dan bedoeling was

Het vreugdevuur in de wijk Floradorp in Amsterdam-Noord is maandagavond rond 21.00 uur ontstoken, twee uur eerder dan de bedoeling was. Dat melden meerdere getuigen en is te zien op sociale media. Het traditionele oudejaarsvuur is op last van de driehoek een dag vervroegd omdat met de jaarwisseling harde wind wordt verwacht.

31 december '24 ( 8:36)

Nieuwjaarsduik Scheveningen geannuleerd vanwege harde wind

De nieuwjaarsduik op Scheveningen gaat dit jaar niet door. Normaliter wordt de duik gehouden op 1 januari, maar het evenement is geannuleerd vanwege de harde wind. Op 1 januari 2007 gebeurde dit ook al eens. Op meerdere plekken in het land is de duik geannuleerd. Dat meldt RTL Nieuws.