Skelettenvondst Roermond bevat poppenlichamen
Het zijn vooral de twee speciale vondsten die de onderzoekers in het oog sprongen. "We hebben nog nooit zoiets gezien", zegt Caris. "We weten niet wat het betekent. Misschien was het een verbeelding van het kindje Jezus." Hij hoopt dat verder onderzoek met scanners en röntgenapparaten meer aanwijzingen oplevert.
De onderzoekers kwam de relieken op het spoor nadat ze op een oude foto van een restauratie uit de jaren zestig waren gestuit. Op de foto was een gat in het altaar te zien, met daarachter een aantal pakketjes. Na voorbereidend onderzoek lieten ze in 2011 weten zeven tot tien relieken te hebben gevonden die verband hielden met de verering van de heilige Ursula.
De legende gaat dat de christelijke Ursula na een bedevaart naar Rome werd vermoord door de Hunnen, omdat ze zich niet wilde bekeren tot hun geloof. Ook de naar verluidt elfduizend maagden die zich om Ursula's vrome reputatie bij haar hadden aangesloten, werden om het leven gebracht.
De aanbidding van Ursula, die rond de vijfde eeuw zou hebben geleefd, kwam in de twaalfde eeuw op gang nadat in Duitsland een graf werd gevonden dat als dat van Ursula werd gezien. Waarschijnlijk was het een gewoon kerkhof, zegt Caris, en niet het graf van de heilige. Toch werden de resten van de maagden door heel Europa verspreid.
De Munsterabdij werd in de dertiende eeuw gebouwd. Hoe de ruim vijftig relieken in de kerk terecht zijn gekomen, weet Caris niet.
De Roermondse relieken worden voor verder onderzoek naar Keulen gebracht, de stad waarvan Ursula patroonheilige is. Caris wilde eerst een student inschakelen voor het onderzoek, maar moet nu meer manschappen inzetten. Ook voor de beoogde tentoonstelling van de vondsten, moet hij op zoek naar een grotere locatie.