Comité 4 en 5 mei: Duitse herdenking komt te vroeg
"Verzoenen en herdenken zijn wat ons betreft andere thema's", aldus Nooter. "Op 4 mei herdenken we de Nederlandse slachtoffers", zei ze. Volgens haar horen daar nog geen Duitsers bij en is dat meer een thema voor een dag later. "Verzoenen is voor 5 mei." Nooter benadrukte dat het comité er verder geen zeggenschap over heeft.
Het is voor eerst dat het nationale comité zich zo duidelijk uitspreekt over het uit elkaar halen van herdenken en verzoenen. Volgens Nooter moeten we het verleden niet vergeten en blijven herdenken zodat de oorlog niet wordt vergeten.
Dit jaar loopt voor het eerst een afvaardiging van de gemeente Bronckhorst, waar Vorden onder valt, mee met het plaatselijk comité 4 en 5 mei langs de graven van gesneuvelde Duitsers. De organisatie wilde dat eigenlijk vorig jaar al, maar de actie werd verboden door de rechtbank in Zutphen. Federatief Joods Nederland had een kort geding aangespannen. De gemeente volgde de uitspraak maar ging wel in hoger beroep.
Het gerechtshof in Arnhem bepaalde in februari dat de rechtbank het herdenken van Duitsers niet had mogen verbieden. De vrijheid van het organiserende comité had moeten worden gerespecteerd. Ook bestaan er geen landelijke voorschriften voor herdenkingen. Vorige maand besloot de gemeente Bronckhorst om dit jaar wel mee te lopen.