Nieuwe Revu lapt mediacode Oranjes aan laars
In het artikel laat het blad zich kritisch uit over de manier waarop de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) en het Koninklijk Huis media onder druk zetten door onwelgevallige verhalen en foto's die niet tijdens een persmoment zijn gemaakt, tot privéaangelegenheid te bestempelen. Daardoor mogen ze niet worden gepubliceerd.
In de mediacode van de RVD staat dat de persoonlijke levenssfeer van de leden van het Koninklijk Huis moet worden gerespecteerd. "Dat wil zeggen, dat zij erop mogen vertrouwen met rust gelaten te worden op de momenten dat zij niet op grond van hun officiële functies naar buiten treden", zo staat in de code. Het met rust laten houdt vooral in dat fotografen en verslaggevers niet op de loer mogen liggen met als doel beeldmateriaal te maken of een mondelinge reactie uit te lokken.
Hoofdredacteur van roddelblad Story Matthieu Slee merkte eerder hoe beperkt de mogelijkheden zijn toen hij beelden in handen kreeg van prins Maurits, die in de Amsterdamse discotheek Jimmy Woo werd gezien met een onbekende vrouw. "De RVD vond dat een privémoment. Toen hebben we dat laten natekenen en het zo gepubliceerd. De RVD liet weten de volgende keer naar de rechter te stappen", aldus Slee in de verklaring van de Nieuwe Revu.
Slee vindt dat de Oranjes moeten leren leven met een gebrek aan privacy. "Anders moet je afstand doen van je privileges. Die keuze heeft Willem-Alexander ook. Hij krijgt ruim 825 duizend euro belastingvrij per jaar en kan er elk moment uit stappen. Mag je dan ook een stukje privé opgeven voor dat geld?"
Hoofdredacteur van Nieuwe Revu Erik Noomen vraagt zich in zijn hoofdredactioneel commentaar af wat het ergste is wat na de publicatie van de foto's kan gebeuren. Misschien staat de marechaussee straks wel naast zijn bureau om hem geboeid af te voeren naar Den Haag, waar hij op een schavot voor de Ridderzaal zal worden onthoofd, oppert hij. "Een andere optie is dat ik bij mijn volgende vakantie boven de Middellandse Zee het vliegtuig wordt uitgejonast." Toch vermoedt hij dat het zo'n vaart niet zal lopen. "Maar een lintje zit er waarschijnlijk niet meer in."
De Nieuwe Revu verstuurde dinsdag een persverklaring over het doorbreken van de mediacode. Noomen verzocht niet voortijds de RVD om een reactie te vragen, uit angst dat die zou proberen te voorkomen dat het blad in de schappen komt, bijvoorbeeld via een gang naar de rechter.